Annonce
Baglandet

Venuspassage den 6. juni, sidste chance inden 2117‏

Den østrigske matematiker og astronom Johannes Kepler beregnede i begyndelsen af 1600-tallet en række matematiske love for planeternes bevægelser på grundlag af observationer, som var foretaget af Tycho Brahe. Herved blev astronomerne i stand til meget nøjagtigt at forudberegne planeternes fremtidige positioner, og de opdagede, at Venus ville passere direkte mellem Solen og Jorden den 6. december 1631, så den normalt lysstærke planet i nogle få timer i stedet ville fremstå som en rund sort plet på Solen.

Historisk set fik venuspassager stor betydning, fordi astronomerne fandt ud af, at de kunne bruges til at beregne afstanden til Solen og de øvrige planeter.

En venuspassage er et sjældent fænomen, som kun forekommer med meget lange mellemrum. Ganske vist er der ikke gået mere end 8 år siden sidste venuspassage, og måske så nogle af avisens læsere venuspassagen fra Flakhaven den 8. juni 2004, men før da fandt begivenheden senest sted i 1882. Onsdag den 6. juni sker det igen, og det er sidste chance for alle nulevende, for næste passage finder ikke sted før i december 2117, og den kan tilmed ikke ses fra Danmark.

Det er således sidste chance for at blive vidne til dette sjældne fænomen. Venuspassagen her i 2012 kan ses fra det meste af Jorden, og den begynder kort tid efter midnat dansk sommertid, dvs. længe før solopgang. Venuspassagen tager ca. 6 timer, så når Solen står op kl. ca. 04:50, har Venus derfor allerede bevæget sig et godt stykke ind foran solskiven, og her kan den iagttages, indtil passagen er overstået kl. 06:54.

Venus er så stor, at den sorte plet kan ses med det blotte øje, men da det er farligt at se direkte på Solen, skal man benytte briller med særlige filtre, og man må under ingen omstændigheder se på Solen gennem en almindelig prismekikkert.

For at så mange som muligt kan se dette sjældne fænomen, afholder Amatørastronomisk Selskab Fyn og Fyns Kunstmuseum et arrangement på Stige Ø, hvor der bliver opstillet astronomiske teleskoper med solfiltre, så man kan se fænomenet på helt tæt hold.

Det er en oplevelse for de morgenfriske. Man mødes på parkeringspladsen ved hovedindgangen til Stige Ø på Østre Kanalvej onsdag den 6. juni kl. kl. 04:15 - en halv times tid før solopgang, så man kan nå at gå omkring 500 meter til et af udsigtspunkterne over Odense Fjord, inden Solen står op.

Hvis du medbringer din egen kaffe og tilmelder dig på tlf. 65514601, giver Fyns Kunstmuseum morgenbrød. Læs mere om Venuspassagen på: http://asf.skysite.dk/

Annonce

Mest læste

Navne For abonnenter

Dødsfald: Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce