Annonce
Odense

Ventetiden på corona-test skal ned: Odense får flere podere og nye teststeder

En PCR-poder kan nå væsentlig flere prøver på en time, end en hurtigtest-poder, fordi PCR-prøverne blot skal skannes og sendes videre til Statens Serum Institut, mens resultatet af hurtigtesten skal findes på teststedet. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Region Syddanmark udvider mulighederne for at blive PCR-testet uden tidsbestilling efter ventetider til hurtigtest på over en time. Teststedet på Odense Rådhus får optimeret bemandingen.

OPDATERET tirsdag kl. 9.12 med præcisering af nyt PCR-teststed.

Odense: Køen bevægede sig ikke hurtigt ved de tre hurtigteststeder i Odense, som Fyens Stiftstidende besøgte fredag formiddag. Flere fortalte om ventetid i køerne på omkring en time eller længere, og i weekenden kaldte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) det "uhensigtsmæssigt midt i en genåbning, der i høj grad hviler på massetest og coronapas", at køerne til teststederne vokser sig "urimeligt" lange.

Kommunen er i dialog med Region Syddanmark om at få udvidet testkapaciteten, og i første omgang er hurtigteststedet på Odense Rådhus allerede i weekenden blevet opnormeret, så der nu er plads til 18 podere mod tidligere 11. Det oplyser Gitte Jørgensen, præ-hospital chef i Region Syddanmark.

Annonce

- Vi er i en kontinuerlig dialog med Carelink (som udfører hurtigtestene, red.) om at få flere podere ud i det omfang, det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg kan forstå, at man i hvert fald lørdag morgen ser ud til at være begyndt med 15 podere på rådhuset. Det har formentlig gjort det noget bedre end fredag morgen, hvor man havde mange sygemeldinger, og derfor startede ud med mindre end en håndfuld, siger Gitte Jørgensen.

- Vi er også hele tiden i dialog med kommunerne om at åbne nogle flere steder eller have længere åbningstider, især i weekenden. Der har været et betydeligt reduceret antal teststeder i weekenden i forhold til, at søndag faktisk har været den dag, hvor der har været størst efterspørgsel. Det har så ændret sig i hvert fald i sidste uge - da var det pludselig fredag, der var den største dag.

Der har været lange køer til Carelinks kviktest i Odense. Ventetiden har været så lang, at Odense borgmester Peter Rahbæk Juel og en række af Odenses andre politikere har været ude i offentligheden og bede om forbedringer. Foto: Kenneth Klingenberg

- Jeg ved også, at der aktuelt bliver kigget på, om man kan åbne nogle flere steder i Odense, eller holde de teststeder, man har på hverdage, åbne også i weekenden. Fordi mange af stederne kan man bare ikke få flere podere ind - de skal kunne stå med en fornuftig afstand, og der skal være plads til de ting, de skal have, siger Gitte Jørgensen.

Flere teststeder i centrum og Odense N

Det er allerede besluttet, at regionen sender test-biler til Odense, hvor de lørdag skal holde ved Skulkenborg i centrum og ved hallen ved Næsby Skole. De mobile testenheder tilbyder PCR-test (det er testen med en pind i svælget) uden tidsbestilling, og to biler på Skulkenborg vil ifølge Gitte Jørgensen kunne teste omkring 1000 personer om dagen.

Det er i forvejen muligt at blive PCR-testet uden tidsbestilling på Abildgårdskolen i Vollsmose - og med tidsbestilling på testcentret på Billedskærervej i Odense M. Og der har ikke været problemer med lang ventetid i køer til PCR-teststederne, oplyser Gitte Jørgensen.

PCR-testene har den fordel, at hver poder kan nå mange flere personer, end en hurtigtest-poder.

- Når du laver en PCR-test, tager du testen, kommer den ned i et glas, får den skannet ind og så sender vi den med en lastbil til Statens Serum Institut. Og så tager de sig af resten. Med hurtigtest er det dem, der står derude og poder, der også skal sørge for, at svaret bliver aflæst. Dem, der laver hurtigtest, når i bedste fald omkring 20 i timen, forklarer Gitte Jørgensen.

Annonce

Brug alle dage - og hele dagen

Der vil dog fortsat være behov for hurtigtest-muligheden, og Gitte Jørgensen gentager derfor den opfordring, som Region Syddanmark tidligere er kommet med: Udnyt hele åbningstiden ved teststederne.

- Man må rigtig gerne sprede det ud, og man må gerne tænke alle dagene ind. Jeg kan konstatere, at lørdag er betydelig mere fredelig, end fredag og søndag er. Så skal man noget lørdag, skal man måske tænke, at man kan tage testen lørdag i stedet for allerede fredag. Og skal man noget mandag, kunne man få den taget lørdag og så gentage den tirsdag, hvis man vil undgå de her lange køer.

- Så når mange i denne uge holder fri fra torsdag, vil det være en god idé allerede tirsdag at få den test, som man ellers havde tænkt at få onsdag?

- Det kunne være rigtig fint, hvis der var nogle, der gjorde det. Så kan man forskyde det i forhold til dem, som har brug for at få en test onsdag.

Carelinks teststeder holder i øvrigt også åbent på Kristi himmelfartsdag.

På Coronasmitte.dk kan man finde alle teststeder i hele landet, deres åbningstider og se, om der kræves tidsbestilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce