Annonce
Fyn

Ventetid til corona-test er vores egen skyld: Nogle dukker ikke op, andre kommer flere timer for sent

PCR-testcenter i regionen har desværre lang ventetid i det meste af regionen. Men borgernes bestillingsvaner er en del af problemet. Foto. Birgitte Carol Heiberg
De seneste dage, uger, måske endda måneder har mange overskrifter lydt på at ventetiden til corona-test er for lang. Borgerne har dog gjort det svært for regionen at yde den gode service.

Syddanmark: Forleden kunne Fyens Stiftstidende berette, at der i både Middelfart og Nyborg ofte er fire dages ventetid til en PCR-test.

Og selvom regionen arbejder på at udvide åbningstiderne, gør flere ting det besværligt for Region Syddanmark.

Borgerne kan dog hjælpe sig selv og andre ved at afbestille sin tid hvis man bliver forhindret - og ellers møde op til tiden.

Annonce

Mange dukker først op flere timer efter deres oprindelige tid, og det er et problem. 10-15 procent af dem der har booket en tid møder tilmed aldrig op.

- Hvis testcentrene nogle gange kan fremstå som om, at de ikke er travle, og at der andre gange er lang kø, kan det være fordi borgere ikke kommer til tiden. Et problem vi ser, er, at folk booker en tid om formiddagen eller om aftenen, men kommer om eftermiddagen, fortæller Rolf Bjørling Salomonsen, som er beredskabskoordinator i Region Syddanmark.

Der bliver taget over 33.000 PCR-test i regionen hver dag. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Men når poderne beder borgerne om at rette ind, og afviser dem i indgangen, møder de til tider upassende reaktioner fra borgerne. Noget som regionen ser på med alvorlige øjne.

- Når borgerne afvises, for eksempel fordi de kommer en til to timer for sent, eller fordi de har booket en ny tid og derved har slettet den de først bestilte, er der desværre nogle borgere, der lader deres frustration gå ud over vores personale på podestederne, hvilket vi ikke synes, de kan være bekendt. Poderne laver et stort og samfundsvigtigt stykke arbejde, og overholder bare de gældende retningslinjer, konstaterer beredskabskoordinatoren.


Der er desværre nogle borgere, der lader deres frustration gå ud over vores personale på podestederne, hvilket vi ikke synes de kan være bekendt.

Rolf Bjørling Salomonsen


- Tag også kviktest

Det er ikke altid muligt at gøre det bekvemt for borgerens hverdag at få taget test. Folk må selv give en hånd med, når det gælder om at blive testet regelmæssigt. Blandt andet ved at benytte sig af antigen-testen, som giver hurtigt svar. Men også ved at transportere sig derhen hvor der er test-kapacitet.

- Det test-setup, vi har i Danmark, forudsætter, at to ud af tre test er en antigen-test. Derfor skal befolkningen vænne sig til også at bruge antigen-testen i dagligdagen. Den giver også hurtigt svar og foregår uden tidsbestilling. En PCR-test tager cirka et døgn at få svar på, mens antigen-test giver svar på ca. 15 minutter, fortæller Rolf Bjørling Salomonsen.

Hvis test-setuppet skal hænge sammen, skal to ud af tre test være "kviktesten" som foregår uden tidsbestilling. Foto: Morten Pape

- Der vil være en vis ulejligheds-faktor for alle. Det er jo et kæmpe setup, som meget hurtigt er blevet stablet på benene. Det vigtige er, at der nu er tests tilgængelige for alle borgere, men man må forvente lidt kø eller at skulle transportere sig et stykke vej efter test fra tid til anden.

Selv om regionen har modtaget henvendelser fra borgere og politikere med ønsket om at regionen opruster PCR-kapaciteten, er der ikke plads til at få analyseret flere test.

- Regionen er tildelt 33.200 PCR-test om dagen. Det betyder, at der er begrænsning på, hvor mange PCR-test Region Syddanmark kan udbyde per dag, understreger beredskabskoordinatoren.

Annonce

Din tid bliver slettet

Folk møder til tider op i den tro, at de har booket en tid til test. Men har man i mellemtiden besøgt et mobilt PCR-teststed, bliver ens tid slettet.

- Det er rigtigt, at hvis man får taget en PCR-test i et mobilt testcenter, vil en eksisterende bestilling på et PCR-testcentre blive slettet. Det samme gælder hvis man booker en ny tid. Man kan kun have en booking ad gangen. Man kan så booke en ny tid, ca. 15 minutter efter man er er blevet testet, forklarer Rolf Bjørling Salomonsen.

Du kan kun have én aktiv rekvisition ad gangen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Vi har selvfølgelig undersøgt mulighederne for, at borgerne kan have mere end én aktiv rekvisition ad gangen. Det lader sig dog i praksis ikke umiddelbart gøre. Det ville heller ikke afhjælpe problemet med ventetider. Hvis hver borger f.eks. kunne booke fem tider, ville ventetiden jo bare blive fem gange så lang. Samtidigt må vi forvente, at en endnu større del af de bookede borgere ikke vil huske at møde op til alle de bookede tests.

Region Syddanmark oplyser desuden af kun de færreste har mere end 20 kilometer til et teststed. Du kan finde det finmaskede net af testmuligheder på regionens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold

Topspiller skifter håndboldtrøjen ud med politiuniformen: - Jeg skal prøve noget nyt

Annonce