Annonce
Odense

Ventetid snart forbi: Dalum Papir bliver til boliger

Midt i skoven. Midt i byen. Sådan hedder projektet øst for åen, som er illusteret her. Området bliver boliger for dem, som gerne vil give lidt mere for at bo godt. Illustration: Archidea arkitekter

Siden Dalum Papir lukkede i 2012, har ejerne, borgerne og kommunen arbejdet for at få genskabt området. Nu er de foreløbige planer klar, hvor 79.000 kvadratmeter gøres til boliger og erhverv. Måske allerede med indflytning fra 2019.

Annonce

Dalum: Op mod 79.000 kvadratmeter bliver over de kommende år til boliger og erhverv på Dalum Papirs område, og dele af den gamle papirfabrik bliver bygget om til boliger. Stemningen af det gamle industrimiljø er ifølge Odense Kommune vigtig at bevare, og By- og Kulturforvaltningen har kigget mod steder som Brandts Klædefabrik, Odense Glasværk og i et stort omfang ud i landet for inspiration til helhedsplanen for området.

- Noget af det vigtige for os er at bevare den stemning, der er og har været i området. God byudvikling har man, når man kombinerer det med en masse faktorer. Man kan vælge her at fjerne alt og bygge noget nyt. Men det har man heldigvis fundet ud af ikke er den gode byudvikling, siger Jeanette Olsen, kontorchef i Byplan.

- Vi lægger vægt på at bevare en stor del af stedets ånd og den kulturhistorie, der er i området, tilføjer hun.

Planen for området har været lang tid undervejs, og lodsejere, borgere og Odense Kommune har siden Dalum Papir lukkede i 2012 arbejdet på at udforme det nye område, så det tilgodeser alle interesser.

Ifølge ejeren af grunden nordøst for åen, Dalum Holding A/S med direktør Henrik Kaa Andersen, vil de første af deres boliger efter planen stå klar i sidste halvdel af 2019.

Jeanette Olsen fra Byplan er også positiv over for områdets fremtid, men en tidsplan tør hun ikke give:

- Vi tænker ikke ligefrem, at investorerne holder sig tilbage i Odense. De står på vagt og i startboksen. Når vi først er i gang, så kan det gå hurtigt. Vores vurdering er, at de laver det, der er efterspørgsel efter, og vi har hørt fra mange mennesker, at det kunne være interessant at bo der.

Ifølge arkitekt Otto Wagner for Archidea Arkitekter, som står for bygningerne øst for åen, vil boligerne henvende sig til et publikum, som gerne vil give lidt mere for at bo godt. Og det kommer man også til her, forsikrer han.

Townhouses, som archidea arkitekter kalder Hollænderhuse Huse. Det skal være huse, som ligesom i hollandske byer har masser af lys og udsigt, og som samtidig kan bygges sammenhængende som byens huse. Illustration: Archidea arkitekter
Annonce

79.000 kvm til byggeri

De nye boliger vil forme sig på begge sider af Odense Å, som snor sig tæt på den gamle papirfabrik. Et 40 meter bredt bælte langs åen skal være grønt, og der anlægges nye stier. Å-stien fortsættes, så man kan komme fra Bymidten og helt ud til Bellinge via åen. For at dette kan lade sig gøre, skal Odense Kommune søge om dispensation hos Miljøstyrelsen for at ændre den åbeskyttelseslinje på 150 meter, som der er.

På fabrikssiden ud mod Dalumvej bliver nogle af industribygningerne bevaret til boliger, derfor vil der i dette område være mulighed for boliger på samlet 41.000 kvadratmeter, mens der på modstående side af åen er 38.000 kvadratmeter til boliger ifølge helhedsplanen for området.

Fabrikssiden vil udover boliger huse erhverv, mens den modsatte side af åen overvejende vil være til boliger. Hos Byplan i By- og Kulturforvaltningen vil de ikke sætte tal på, hvor mange boliger der er tale om, men hvis man skal sammenligne med et andet stort byggeprojekt i Odense, Thomas B. Thrigesgade, bliver 48.000 kvadratmeter her til 300 og 400 boliger. Derfor vil der forventeligt i Dalumområdet kunne komme op til 500 og 600 nye boliger alt efter størrelse på boligerne.

- Det er stadig usikkert, om det bliver rækkehuse, enfamilieshuse eller lejligheder. Det finder vi ud af, når vi sammen med ejerne laver lokalplanerne, som er mere detaljeret, forklarer Jeanette Olsen.

Parkhusene er lave etagehuse med stor udsigt til skoven og åen. De er placeret omkring den store kraftværksbygning, således at de formmæssigt ?taler? med de samme proportioner. Illustration: Archidea arkitekter
Annonce

Stisystem fra bymidten

For at komme ind til det nye område ved Dalum Papir, skal der anlægges nye veje og eksisterende veje justeres, så de kan klare den ekstra trafik. I den nordøstlige del af området kommer der to indgangsveje. Den ene er den eksisterende vej ind til Dalum Kraftværk, der krydser Odense Å via en gammel jernbanebro, som bevares. Den anden vejadgang etableres fra Dalumvej.

Syd for området skal Zachariasvænget indtil videre være ny adgangsvej og forlænges ind i området.

En vigtig ting for beboerne i området er, at der bliver taget hensyn til naturen i området, og at det bliver brugbart med stisystemer. Der vil da også være forskellige typer af stier og broer i området, som forbindes med eksisterende stier og veje heriblandt å-stien og cykelstisystemet, som allerede findes i Fruens Bøge. Herudover vil eksisterende træer langs Odense Å blive bevaret.

- Det har været en levende ål i mange år med, hvad man ville i området, men nu har vi fået struktur på, hvad det er. Der skal gå en sti langs åen, noget af vejstrukturen ligger fast, og hele den grønne struktur tæt på åen med stier er også planlagt, siger Jeanette Olsen.

Rækkevillaerne kan være boliger til udlejning. En fortolkning af hvordan nutidige rækkehuse kan se ud. Illustration: Archidea arkitekter
I juni sidste år var flere hundrede på besøg på den gamle papirfabrik, og det nye område har mange borgeres opmærksomhed. Foto: Nils Svalebøg
Den forladte papirfabrik i dag. Arkivfoto
Den forladte papirfabrik i dag. Arkivfoto
Området omkring Dalum Papirfabrik ligger i et atraktivt område ned til åen, som her ses på venstre side. Dele af papirfabrikken er bevaringsværdigt og bliver ombygget til boliger, mens der på den østlige side af åen bliver bygget nye boliger. Foto: John Fredy
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce