Annonce
Erhverv

Investerer massivt: Fynsk robothåb venter trecifret millionminus

Enrico Krog Iversen, t.h., adm. direktør og aktionær i Onrobot har allerede investeret millioner i virksomheden sammen med de øvrige ejere amerikanske Summit Partners og Vækstfonden. Og der venter endnu flere investeringer de kommende år, lyder det fra robotvirksomheden, der har base i Odense. Arkivfoto

Fynske Onrobot, som har en lokal robotmillionær, Vækstfonden og en amerikansk pengetank i ryggen, venter trecifrede millionunderskud de kommende år. Der er allerede investeret massivt i udvikling og opkøb, og det fortsætter. Virksomheden udvikler

Den fynske robotvirksomhed Onrobot har ambitionerne om at blive verdens førende leverandør af alt inden for gribere og eksternt udstyr til robotarme og collaborative robots og samtidig løfte omsætningen til flere milliarder.

Ambitioner af den slags koster mange penge - millioner af kroner, hvilket fremgår af det netop offentliggjorte regnskab fra den fynskbaserede virksomhed, som har den tidligere Universal Robots-ejer og direktør Enrico Krog Iversen i spidsen og sidste år fik den amerikanske pengetank Summit Partners med i ejerkredsen, hvor Vækstfonden er hovedaktionær.

Onrobot, som har ændret regnskabsår, så det nu følger kalenderåret, kom ud af de sidste seks måneder i året med et underskud på 10,3 millioner euro - eller 77 millioner kroner.

De kommende år forventer Onrobot tilsvarende eller større underskud som følge af massive investeringer og opkøb.

Ifølge ledelsesberetningen venter Onrobot underskud på mellem otte og 20 millioner euro - eller op mod 150 millioner kroner - de kommende år, skriver direktionen i regnskabet, og dermed fortsætter og forstærker ejerne bag Onrobot de meldinger, som allerede kom ud sidste år.

Annonce

Milliardomsætning i 2023

Ejerne investerede i eftersommeren 2018 et trecifret millionbeløb ind i virksomheden, samtidig med at der blev sat tal på forventningerne om at nå en milliardomsætning på 2,3 milliarder kroner i 2023.

Nu er det første regnskab fra virksomheden altså kommet med den nye ejerkonstellation på plads.

Ifølge regnskabet er der investeret kraftigt i at udvide forhandlernetværket og i at udbrede kendskabet til virksomheden i branchen, så man i dag er til stede i 53 lande efter den model, som Enrico Krog Iversen med stor succes var med til at udrulle i Universal Robots tidligere.

- Direktionen anser resultatet for at være i tråd med de forventninger, vi har haft, skriver ledelsen i regnskabet.

Onrobot, som blev startet af to udviklere fra netop Universal Robots i januar 2015, har udviklet sig markant siden oktober 2016, hvor Vækstfonden og Enrico Krog Iversen købte sig ind.

Udviklingen tog fart i slutningen af 2017, hvor gribervirksomheden Perception Robotics fra Californien og vision-firmaet Optoforce fra Budapest i Ungarn blev del af Onrobot-koncernen, hvor de også er medejer. I august sidste år overtog Onrobot så endnu en mindre og fremadstormende robotvirksomhed, da Enrico Krog Iversen og Co. købte fynske Purple Robotics, som også står bag en ny griberteknologi.

Det fynske opkøb kom samme dag, som amerikanske Summit Partners blev annonceret som ny investor og medejer.

Fem opkøb på halvandet år

Purple Robotics er ligesom det oprindelig Onrobot ligeledes startet af en af de første og oprindelige udviklere fra Universal Robots, så nu er et helt hold af tidligere UR-medarbejdere som Enrico Krog Iversen (tidl. UR-direktør), Jacob Bilge Christiansen (Onrobot-medstifter) og Lasse Kiefer (Purple Robotics-stifter) samlet igen i Onrobot.

Netop overtagelserne og opkøb er afgørende for at gennemføre Onrobots ambitiøse strategi og nå de markante milliardmål i 2023. Det har Enrico Krog Iversen tidligere fortalt til Fyens Stiftstidende, hvor han også understregede, at han har en hel liste med potentielle opkøb i skuffen.

Forleden fik han mulighed for at købe endnu et firma, som formentlig ellers ikke stod på den liste, da han overtog resterne af det konkursramte Blue Workforce i Aalborg. Ved overtagelsen af konkursboet fik Onrobot fik adgang til lagerbeholdning, designretttigheder, værktøj og ikke mindst 12 robotudviklere, som nu er del af Onrobot hold på 145 ansatte.

Vi arbejder på at få en kommentar til regnskabet fra Enrico Krog Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce