Annonce
Odense

Ventelisten er stadig for lang: Men færre står i kø for at få rettet skæve tænder

Flere end 1700 børn står på venteliste til at få bøjle på skæve tænder på Tandreguleringscenter Fyn, der ligger i Odense. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Efter flere år med lang ventetid til den kommunale bøjletandlæge er ventelisten nu blevet mindre. - Det er en kæmpe lettelse, men vi skal stadig meget længere ned, siger familie- og forebyggelseschef.

Odense: I alt for mange år har alt for mange børn ventet alt for længe på at få rettet deres skæve tænder. Og det har gjort behandlingerne både længere og dyrere.

Lige siden Tandreguleringscenter Fyn i 2015 blev født i et fællesskab mellem kommunerne Odense, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Nyborg og Nordfyns har ventelisten haft en kritisk længde, men nu ser de mange indsatser ud til at have en i hvert fald indledende effekt.

1744 børn og unge med skæve tænder venter lige nu på at få bøjle på, og til sammenligning hed det tal på samme tid sidste år 2042 børn og unge.

Annonce

- Det er en positiv spiral og en kæmpe lettelse, siger Sonja Serup Hansen, der er familie- og forebyggelseschef i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, hvor tandreguleringscenteret har adresse.

- Men vi skal stadig meget længere ned. Det er ikke skræmmende med en venteliste på 500-700-900, men vi skal gerne under 1000, siger hun.

Ekstra millioner fra de fem kommuner har været med til at skære toppen af ventelisten, for pengene har blandt andet gjort det muligt at købe hjælp på private tandklinikker. Et fokus på at sætte de lettere og dermed hurtigere og mindre indgribende behandlinger i gang har også virket, og endelig er det lykkedes at fastansætte to af de fire specialtandlæger, der uddannes om året.


Det er ikke skræmmende med en venteliste på 500-700-900, men vi skal gerne under 1000.

Sonja Serup Hansen, familie- og forebyggelseschef i Odense Kommune


Det er ellers især rekrutteringsproblemer, der har gjort ventelisten lang - og trods de nye ansættelser er det fortsat en udfordring. Ikke kun i Odense, men på landsplan.

Der uddannes for få specialtandlæger i tandregulering til at dække behovet, og ifølge nationale prognoser ventes der først at være det, der kaldes en god dækning, omkring år 2040.

Håber endnu

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) har i den forbindelse været på Christiansborg for med et konkret kommune-eksempel at forklare sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvilke konsekvenser det har for både børn og økonomi, at der uddannes så få specialtandlæger.

Ifølge Susanne Crawley Larsen føler hun sig hørt og ikke afvist, selv om der ikke er sket yderligere siden besøget hos ministeren.

- Jeg har ikke opgivet håbet om, at der bliver uddannet flere specialtandlæger, og at for eksempel praktikdelen af uddannelsen flytter til Odense. Manglen på specialtandlæger er ikke kun et problem i provinsen, men nu også i København. Så der er lydhørhed, siger hun.

Børn- og Ungeforvaltningen tør ikke give nogen garanti for, at ventelisten fortsætter udviklingen i den kortere retning, for ubesatte stillinger kan hurtigt igen forlænge listen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Så skru' dog ned! Soundbokse tager Karls nattesøvn - her er hans bud på en løsning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Debat

Broen kan blive en unik cykeldestination

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Annonce