Annonce
Odense

Venstre vil have redegørelse for Superwerk-lukning

Christoffer Lilleholt (V): - Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors, Frelsens Hær eller KFUM’s Sociale Arbejder skal ikke se kommunen som en modspiller, men som en der laver partnerskaber. Arkivfoto: Vibeke Volder
- Hvordan kan det være, at vi begynder at opsige samarbejdet med socialøkonomiske virksomheder, når vi mangler dem i kommunen og har sat penge af til at lave flere, spørger Christoffer Lilleholt (V). Venstre beder nu om en redegørelse.
Annonce

Vi skal have partnerskaber

Røde Kors' formand i Odense, Gerda Madsen, var også ude i avisen torsdag og kritisere Odense Renovations nye genbrugsbutik:

- Jeg må sige, at det undrer mig, at kommunen giver Odense Renovation lov til at åbne en butik i et erhvervsområde. Vi har ledt efter lokaler til nye butikker længe, men vi får nej hver eneste gang, vi henvender os om lokaler i et erhvervsområde, sagde hun.

Christoffer Lilleholt peger på, at byrådet så sent som onsdag aften vedtog en ny Verdensmålspolitik, hvor der netop er et afsnit om partnerskaber.

- Vi har rigtig mange sociale foreninger her i byen, og dem skal vi lave partnerskaber sammen med. Uanset om det er på det sociale område med at hjælpe ledige og udfordrede borgere, eller det handler om, at vi skal have mere bæredygtighed, skal vi ikke gå ind og skære hånden af de grupper, som vil det. Og derfor skal vi have lavet om på den her praksis, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Skal ikke være modspiller

Men hvad håber Venstres borgmesterkandidat til næste kommunalvalg, at redegørelsen kan munde ud i?

- Jeg vil gerne have en drøftelse af, hvordan vi kan sikre, at Superwerk fortsætter. Og så håber jeg, at det ender med, at de her organisationer - om det så er Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors, Frelsens Hær eller KFUM’s Sociale Arbejder - ikke ser kommunen som en modspiller, men som en der laver partnerskaber. Og det gælder selvfølgelig også Odense Renovation, siger Christoffer Lilleholt.

- Kommunen skal ikke bare rage til sig.

Annonce

Ikke god nok

Ifølge koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Susanne Kvolsgaard, skyldes fravalget af Superwerk, at virksomheden ikke var god nok til at få de unge, som man i 13 uger havde ansvaret for, videre i enten uddannelse eller arbejde.

- Vi kigger altid efter effekten af det arbejde, som bliver opnået hos dem, vi samarbejder med. Det handler om at få borgerne i enten job eller uddannelse. Og når vi ser på de effekter, Superwerk har skabt, har vi vurderet, at vi ikke skal samarbejde med dem fremover, forklarede hun.

Efter planerne skal Odense Renovations nye genbrugsbutik åbne til juni. Som i dag vil de humanitære organisationer stadig få førsteret til tingene fra genbrugspladser, fortalte genbrugschef hos Odense Renovation, Mette Lorenzen, tidligere her i avisen. Det skulle dog stadig efterlade rigeligt med effekter til den nye genbrugsbutik, som også skal arbejde med såkaldt upcycling eller kreativt genbrug, hvor man genbruger produkter på en ny måde.

Venstre har nu bedt om at få en redegørelse om forløbet, der har ført til lukningen af den socialøkonomiske virksomhed Superwerk.

Det sker på baggrund af artikler i Fyens Stiftstidende, hvor bestyrelsesformand Karen Maigaard kritiserer kommunens ageren i sagen:

- Kommunen laver sit eget genbrugsprojekt med egen butik i forbindelse med Odense Renovation. Her har man ansat en tidligere leder fra Superwerk, angiveligt med det formål at lave en ny udgave af Superwerk, bare i kommunal regi. Sådan som jeg ser det, virker det som om, kommunen hugger vores koncept. Og det virker som en trend, at kommunerne går ind og overtager nogle af de opgaver, som har været drevet af frivillige i mange, mange år i Danmark, sagde hun blandt andet.

Og det har fået Christoffer Lilleholt til at reagere:

- Venstre vil bede om at få en redegørelse på næste møde i Beskæftigelses- og Socialudvalget. For hvordan kan det være, at vi begynder at opsige samarbejdet med socialøkonomiske virksomheder, når vi mangler dem i kommunen og har sat penge af til at lave flere. Og vi stiller os noget undrende over for den fremgangsmåde, hvis man ovenikøbet vil tage opgaverne ind i et kommunalt selskab i stedet, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce