Annonce
Middelfart

Skal renoveres for millioner: Nu er Venstre klar til at diskutere skolens fremtid

Vestre Skole i Middelfart står foran en større renovering, der efter planen går i gang til næste år. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Venstre åbner op for at diskutere, om det er fornuftigt at poste et stort millionbeløb i en renovering af Vestre Skole, der ifølge partiet kan bruges til andre formål. Borgmester Johannes Lundsfryd (S) afviser og sender en klar besked til Venstre.

Middelfart: Venstres byrådsgruppe kaster en håndgranat ind i den nuværende budgetlægning i Middelfart, hvor der er sidste høringsfrist onsdag klokken 12.

Samtlige partier har givet håndslag på ikke at diskutere skolelukninger, men Venstre trækker nu et forslag frem fra skuffen, hvor man vil diskutere Vestre Skoles fremtid.

Skolen står over for en gennemgribende renovering til 32,6 millioner kroner.

Den plan blev i sommer fem millioner kroner dyrere, da renoveringen viste sig at være mere omfattende end først antaget.

Venstre stemte dengang blankt, og nu har partiet tilfældigt fået nys om en kritisk miljørapport, der beskriver en række miljøfarlige stoffer som blymaling, asbest og PCB, som skal håndteres.

Det arbejde koster ifølge forvaltningen anslået syv millioner kroner, man på nuværende tidspunkt forventer at finde indenfor budgettet.

Venstre frygter, at renoveringen løber op, da skolens elever i en periode skal genhuses, og partiet vil have hele projektet på dagsordenen i de igangværende budgetforhandlinger.

- Man kan godt overveje, om man skal bruge den type økonomi på en et-sporet skole, eller om man skal bruge bygningerne til noget helt andet, når skolen skal ombygges så massivt, understreger gruppeformand Regitze Tilma (V), der undrer sig over, om der er fundet penge til genhusning af eleverne i perioden.

- Det er væsentlig viden i sådan et projekt. Det er uheldigt, at man ikke har fortalt Skoleudvalget, og dem, der deltager i det, at det her er situationen, understreger gruppeformanden.

Annonce

Kom med dit input

Hvad mener du om, at Venstre vil tage fat på debatten om Vestre Skoles fremtid?

Mener du, at skolen bør bevares?

Eller hvad kan bygningerne eventuelt bruges til?

Skriv gerne din kommentar i feltet herunder. Eller til nordvest@fyens.dk.

Så går vi videre og bringer eventuelt udvalgte kommentarer.

"En ny situation"

Venstre lufter, om man i givet fald kan flytte Vestre Skoles elever til Østre Skole, hvorefter den gamle byskole kan bruges til andre formål såsom ramme for kulturelle aktiviteter.

Ifølge udregninger fra sidste år kan man årligt spare mellem 2,7 og 4,5 millioner kroner på driften, hvis man lukker Vestre Skole og sender eleverne til Østre Skole og Lillebæltskolen. I den mest vidtrækkende model skal der desuden oprettes fælles skoledistrikt, hvor forældre ikke umiddelbart får lov til at vælge skole selv.

Venstre foreslår, at de sparede kroner skal gå tilbage til skoleområdet. I slutningen af 2018 bragte Venstre samme forslag på banen, og det udløste en længere debat, hvor politikerne i byrådet nok en gang gav håndslag på, at man ikke ønsker at diskutere skolelukninger i denne valgperiode.

Venstre mener dog, at der er tale om "en ny situation", efter partiet har fået kendskab til miljørapporten, men partiet er ikke meget for at bruge ordet "skolelukning".

- Vi vil kigge på, om skolen skal bruges til noget andet, og om pengene kan bruges bedre, nævner Regitze Tilma.

Hvorfor skabe uro om skolerne, når I sidste år gav håndslag på, at det skulle man ikke snakke om i denne valgperiode?

- Vi synes, at projektet er noget andet nu, hvor eleverne reelt skal forlade skolen i en længere periode, og det giver en lidt anden situation, der gør, at man kan tage det op igen, understreger Regitze Tilma.

Hun bliver bakket op af Ventres to medlemmer af Skoleudvalget, Karin Riishede og Kent Mosgård, der mener, at andre skoler, som først skal renoveres senere, i øjeblikket er mere trængt på pladsen og trænger til en kærlig hånd.

Partier: Nej tak til lukning

Avisen har været i kontakt med flere partier, der siger nej tak til at diskutere Vestre Skoles fremtid.

Enhedslisten stiller dog en dør på klem til en diskussion, hvis skolebestyrelserne i Middelfart er med på det.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) afviser, at debat om skolematrikler overhovedet skal være et tema, da byrådets partier har skrevet under på at bevare den nuværende skolestruktur.

- Jeg mener, aftalen er glasklar. Det står selvfølgelig partierne frit for at melde sig ud af aftalerne, der bliver lavet, men skolestrukturen er ikke til diskussion. Skolerne har brug for ro til at fokusere på deres kerneopgave, som er at levere en god undervisning og trivsel for eleverne, siger Johannes Lundsfryd, der ikke mener, at Venstres udmelding er gavnlig.

Han sender en meget klar besked til de politikere, der vil diskutere skolernes fremtid:

- Grundlaget for budgetaftalen2020 er den skolestuktur, vi kender. Man kan vælge at melde sig ud. Det står et hvert parti frit for. Den strategi, jeg følger, er den, byrådet har besluttet, understreger han.

Direktionen fremlagde sit udkast til budget 2020 i sidste uge, hvor otte millioner kroner til skoleområdet var prioriteret. Budgettet skal allerede 1. behandles i byrådet på mandag klokken 20. Og 2. behandles på et efterfølgende byrådsmøde.

Regitze Tilma (V), til højre, og Karin Riishede (til venstre) stiller spørgsmålstegn ved, om det er fornuftigt at bruge mange millioner på at renovere Vestre Skole. Arkivfoto: Maria Frellesen.
Vestre Skole står foran at få en kærlig hånd, men Venstre mener, at renoveringen skal til diskussion. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce