Annonce
Fyn

Venstre: Vi vil tage fat på biler, bønder og boliger

Lars Christian Lilleholt har som klimaminister fået området helt ind under neglene. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Venstre vil gå efter CO2-reduktioner for biler, bønder og boliger, hvis de beholder regeringsmagten, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Hvor alvorligt ser du på klimaforandringerne?

- Der er ingen tvivl om, at det bliver ét af de mest centrale emner i valgkampen. Klimaforandringerne er én af de største udfordringer, som vi står overfor, men vi skal samtidig passe på med ikke at blive overhysteriske.

På Fyn oplever mange allerede nu problemer med oversvømmelser, der gør forskellige klimatilpasninger nødvendige. I hvor høj grad mener du, at staten eller kommunerne bør betale for foranstaltninger, der kan afbøde klimaforandringernes konsekvenser?

- Kommunerne har selvfølgelig et politisk ansvar for at håndtere en del af klimaforandringerne, som vi eksempelvis ser omkring Odense Fjord. Grundejerne har selvfølgelig også selv et ansvar for at imødegå konsekvenser. Og endeligt må det her jo blive en del af den diskussion, som vi må tage. Danmark er faktisk ét af de lande i Europa, hvor de store vejrforandringer vil få de største konsekvenser. Så vi skal have fokus på, at der er nogle mennesker, der kan komme i klemme.

Er du villig til at begrænse væksten for at kunne reducere vores CO2-udslip?

- For mig er det helt afgørende, at vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. I Danmark har vi igennem de seneste 40 år haft en økonomisk vækst på næsten 100 procent, mens vi samtidig har formået at have et stort set uændret forbrug af energi. Vi har været i stand til at forene økonomisk vækst og grøn omstilling. Det skal vi blive ved med.

Hvordan skal vi nå målet om at være klimaneutrale i 2050?

- I vores klimaudspil tager vi fat på de ikke kvote-belagte sektorer. Det vil sige biler, bønder og boliger. Det kommer vi til at arbejde videre med, og vi har sat en ambition om, at der i 2030 skal være en million elbiler. Og jeg glæder mig desuden over, at en lang række danske virksomheder nu også er klar til at påtage sig et ansvar. Det er ikke nok, at vi politikere laver love og reguleringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];