Annonce
Odense

Venstre står isoleret tilbage: - Borgmesteren har købt sig til magten på skatteborgernes regning

- På valgnatten lå der intet notat og ingen evidens for, at det er en god idé at oprette to nye forvaltninger. Det gør der fortsat ikke, siger rådmand Christoffer Lilleholt (V) om en af årsagerne til, at Venstre står udenfor den brede konstitueringsaftale. Arkivfoto: Michael Bager
Venstre har valgt at stille sig udenfor den ellers brede konstituering, og Christoffer Lilleholt (V) beskylder borgmesteren for at købe sig til magten med nye rådmandsposter.

Odense: Som det eneste parti i det nye byråd, som vælgerne i sidste uge satte sammen, står Venstre nu isoleret tilbage uden en plads i den ellers brede konstituering og uden en aftale om at bakke den op.

Det er især konstitueringspartiernes beslutning om at etablere to ekstra forvaltninger inden for sundhed og klima og med dertilhørende nye rådmænd, som Venstre er imod.

- Vi har været vidne til et uskønt forløb, og det her handler om, at borgmesteren har købt sig til magten på skatteborgernes regning, mener Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt.

Annonce

- På valgnatten lå der intet notat og ingen evidens for, at det er en god idé at oprette to nye forvaltninger. Det gør der fortsat ikke. Og det kan ikke tolkes på andre måder, end at det var nødvendigt for at overtale Konservative til at gå med i en aftale, at de kunne få to rådmandsposter, siger Lilleholt.

Men I har jo selv - ved at indgå jeres nu droppede aftale med Enhedslisten - været i gang med at dele de nye rådmandsposter ud. I det må der jo ligge en accept af udvidelsen?

- Det er et af de større spinnumre fra borgmesteren. Vi har aldrig accepteret de nye forvaltninger og har modsat samtlige andre partier ikke skrevet under. Men vi kæmper selvfølgelig for at få mest mulig indflydelse ud af vores mandater inden for de rammer, der er.

Vil ikke købes

Når Det Konservative Folkeparti kan se sig selv i et bredt samarbejde over midten, hvorfor kan I så ikke?

- Venstre er ikke et parti, der lader sig købe. Og vi vil have en borgerlig borgmester, understreger Christoffer Lilleholt.

Det er vel lidt svært, når flertallet er rødt?

- Så må vi skabe en borgerlig opposition. Lige nu står vi tilbage som det eneste parti i oppositionen.

Betyder det, at I de næste fire år vil stå på sidelinjen og råbe?

- Vi vil være en konstruktiv opposition, der både vil samarbejde og udfordre. Venstre er ikke blevet et andet parti efter valget, så vi vil fortsat sige nej til mere letbane og til forbud mod biler og ja, når det handler om velfærd, forklarer Lilleholt.

Jeg er stolt af, at det er et enigt Venstre i Odense, der står bag beslutningen om at stå udenfor.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand

Efter konstitueringens borgerlige splittelse når forholdet mellem Det Konservative Folkeparti og Venstre "ikke de højeste varmegrader", har Søren Windell (K) påpeget. Til det siger Christoffer Lilleholt:

- De seneste 20 år har vi sammen lavet borgerlige konstitueringer, men nu har Konservative  valgt en anden vej og deponeret deres politiske frihed hos Peter Rahbæk Juel.

Bliver I gode venner igen?

- Vi har kontinuerligt gode snakke med Konservative. Men jeg er stolt af, at det er et enigt Venstre i Odense, der står bag beslutningen om at stå udenfor og ikke være del af borgmesterens misbrug af skatteborgernes penge, konstaterer Lilleholt.

Annonce

Træk stikket

- Jeg synes, det er en meget voldsom retorik at bruge, lyder Peter Rahbæk Juels (S) reaktion på de ord.

- Og de klinger lidt hult, når Venstres rævekage med Enhedslisten gik ud på at give Enhedslisten en af de nye rådmandsposter.

Rahbæk Juel afviser enhver snak om, at posterne er blevet til for at have nok at dele ud af i jagten på et bredt flertal. Han understreger derimod, at det er nødvendigt med et stærkere fokus på klima og sundhed for at løfte de kommende års store opgaver på netop de områder.

Og da den nye aftale var præsenteret tirsdag kort før midnat, opfordrede borgmesteren Venstre og Christoffer Lilleholt til at lægge valgkampsretorikken bag sig:

- Jeg oplever, at Venstre har svært ved at finde sig selv og få fodfæste i den situation, partiet er havnet i. Mit bedste råd vil være - helt uden kant eller svirp - at trække stikket en måneds tid. Valgkampen er slut.

Men Lilleholt har ikke tænkt sig at trække noget stik:

- Jeg vil give det gode råd til borgmesteren, at det er en farlig vej at gå at købe sig til magten.

Med den nye konstitueringsaftale må Christoffer Lilleholt forlade By- og Kulturforvaltningen for i stedet at blive beskæftigelses- og socialrådmand. Samtidig får Venstre et menigt byrådsmedlem med ind i det udvidede Økonomiudvalg. Der er endnu ikke sat navn på det medlem.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce