Annonce
Udland

Venstre-ordfører: Forkert hvis svensk S-regering fortsætter

Michael Aastrup Jensen forstår ikke, hvorfor Venstres svenske søsterparti ikke taler med Sverigedemokraterna.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, undrer sig efter det svenske valg over, at der ikke umiddelbart ser ud til at være et magtskifte under opsejling.

Og det endda på trods af et mærkbart nederlag til den nuværende, socialdemokratisk ledede regering.

- 60 procent stemte imod den siddende regering. Men fordi Centerpartiet og Liberalerna ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna, er vi i den unikke situation, at vi alligevel kan ende med, at den røde regering fortsætter.

- Ud fra en helt almindelig, demokratisk tankegang er det for mig at se meget forkert, fordi det er det samme som at sige til de mange svenskere, der har stemt på Sverigedemokraterna, at de er ligegyldige, siger Michael Aastrup Jensen.

Lige præcis Centerpartiet og Liberalerna er søsterpartier til Venstre i Danmark. Men selv om de svenske og det danske parti altså deler de samme værdier, er holdningen til et samarbejde med Sverigedemokraterna meget forskellig.

- Jeg har talt med dem, men de er godt nok stædige. Det er, som om vi lever i to forskellige verdener.

- For at sige det ligeud, så tror jeg, at mange borgerlige i Norden havde håbet på et flertal bestående af Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, for så kunne man måske have fundet ud af et fornuftigt samarbejde.

- Men det skete ikke, og derfor har vi nu denne uoverskuelige situation, siger Michael Aastrup Jensen.

Han håber, at de borgerlige svenskere trods alt finder sammen og lukker Sverigedemokraterna ind i varmen.

- Og jeg hører da også Moderaternas leder sige, at når et parti bliver så stort, som det er tilfældet, så er man nødt til at tale med det.

- Det er også det eneste rigtige at gøre. Sverige er et sted, hvor Danmark var i 1990'erne, hvor man kalder nogen for racister og det, der er værre, fordi de taler om de problemer, der helt reelt eksisterer, siger udenrigsordføreren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce