Annonce
Udland

Venstre-ordfører: Forkert hvis svensk S-regering fortsætter

Michael Aastrup Jensen forstår ikke, hvorfor Venstres svenske søsterparti ikke taler med Sverigedemokraterna.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, undrer sig efter det svenske valg over, at der ikke umiddelbart ser ud til at være et magtskifte under opsejling.

Og det endda på trods af et mærkbart nederlag til den nuværende, socialdemokratisk ledede regering.

- 60 procent stemte imod den siddende regering. Men fordi Centerpartiet og Liberalerna ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna, er vi i den unikke situation, at vi alligevel kan ende med, at den røde regering fortsætter.

- Ud fra en helt almindelig, demokratisk tankegang er det for mig at se meget forkert, fordi det er det samme som at sige til de mange svenskere, der har stemt på Sverigedemokraterna, at de er ligegyldige, siger Michael Aastrup Jensen.

Lige præcis Centerpartiet og Liberalerna er søsterpartier til Venstre i Danmark. Men selv om de svenske og det danske parti altså deler de samme værdier, er holdningen til et samarbejde med Sverigedemokraterna meget forskellig.

- Jeg har talt med dem, men de er godt nok stædige. Det er, som om vi lever i to forskellige verdener.

- For at sige det ligeud, så tror jeg, at mange borgerlige i Norden havde håbet på et flertal bestående af Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, for så kunne man måske have fundet ud af et fornuftigt samarbejde.

- Men det skete ikke, og derfor har vi nu denne uoverskuelige situation, siger Michael Aastrup Jensen.

Han håber, at de borgerlige svenskere trods alt finder sammen og lukker Sverigedemokraterna ind i varmen.

- Og jeg hører da også Moderaternas leder sige, at når et parti bliver så stort, som det er tilfældet, så er man nødt til at tale med det.

- Det er også det eneste rigtige at gøre. Sverige er et sted, hvor Danmark var i 1990'erne, hvor man kalder nogen for racister og det, der er værre, fordi de taler om de problemer, der helt reelt eksisterer, siger udenrigsordføreren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce