Annonce
Faaborg-Midtfyn

Venstre og Lokallisten siger nej: Omstridt skoleforslag splitter udvalg

Ole Pedersen, Lokallisten, gik imod resten af Opvækst- og Læringsudvalget i sagen om en ny struktur på skoleområdet. Også Venstres Bo Petersen stemte imod at sende forslaget i høring. Arkivfoto: Kim Rune
Et flertal i Opvækst- og Læringsudvalget sender forslaget til ny skolestruktur i offentlig høring. Venstre og Lokallisten vil dog ikke være med.

Faaborg-Midtfyn: Et forslag til en ny skolestruktur har som fortalt i de senere dage skabt stor modstand hos forældre og skolefolk rundt om i kommunen.

Forslaget reducerer antallet af skoleledere og slår reelt kommunens 10 folkeskoler sammen til fire, og tirsdag aften blev forslaget debatteret i Opvækst- og Læringsudvalget. Her skulle der tages stilling til, om forslaget skulle sendes i offentlig høring.

Ifølge formanden for udvalget, Kim Aas Christensen (S), blev det en længere debat, der endte med, at et flertal er stemt for, at forslaget skal i offentlig høring.

- Vi har på ingen måde taget stilling til selve forslaget. Men vi bliver nødt til at være processen ansvarlig, for det er hele kommunalbestyrelsen, der under budgetforhandlingerne (budget 2021, red.) vedtog, at vi ville få kigget på det her. Derfor har vi også et ansvar for, at folk kan komme med et høringssvar, siger Kim Aas Christensen.

Kim Aas Christensen (S) var sammen med et flertal stemt for at sende forslaget til en ny skolestruktur i høring. Arkivfoto: Michael Bager

- Nogle mener, at de ikke er blevet hørt, og vi vil gerne høre alle i det her. Vi har allerede set en del bekymringer i avisen og i beskeder og mails til os politikere, og det har jeg forståelse for. Vi bliver nødt til at få alle hørt, og hvad der eventuelt er af alternativer, hvis man ikke kan se sig selv i det her, siger Kim Aas Christensen.


Det er første gang, vi har det til politisk behandling, og det giver ikke mening at sende noget i høring, som vi mener, er en dårlig idé. Derfor er det mest fair, at vi melder ud, at det her kan vi ikke støtte.

Bo Petersen, Venstre


Annonce

Principiel beslutning

Det bliver dog uden Lokallistens stemme, idet Ole Pedersen, sammen med Venstres Bo Petersen, stemte imod at sende forslaget i høring.

- Normalt sender jer gerne ting i høring, men lige her synes jeg ikke, at det har gang på jorden. Det falder vist meget godt i tråd med det, jeg snakker om, når jeg snakker om Udsigtsdanmark og mindre enheder, så det er ikke så overraskende, siger Ole Pedersen, der blandt andet bekymrer sig om manglede synlighed og nærhed, hvis skoleledere får ansvaret for flere matrikler.

- Nu kommer det så nok i høring, og så får vi alle input med. Men nogle gange bliver man også nødt til at stå fast på sine principper, og jeg kan slet ikke se, at det her kan gennemføres, påpeger han.

Samme holdning har Bo Petersen (V).

- Helt grundlæggende kan vi i Venstre ikke gå ind for den model her. Det strider mod vores holdninger om at værne om de små samfund, det nære og forældreindflydelse. Vi har fået lavet noget på området, der fungerer, og den model her vil spolere meget af det, mener Bo Petersen, der kan se ind i en model, hvor der også er lagt op til, at landsbyordninger afskaffes (skole og børnehaver, der har fælles ledelse).

- Det er første gang, vi har det til politisk behandling, og det giver ikke mening at sende noget i høring, som vi mener er en dårlig idé. Derfor er det mest fair, at vi melder ud, at det her kan vi ikke støtte, påpeger venstremanden.

Annonce

Flere input

Den holdning ærgrer næstformanden i udvalget, Jack Odgaard (DF).

- Det gør det lidt. Vi har slet, slet ikke besluttet noget, og derfor kan jeg ikke forstå, hvorfor der er nogle, som allerede er hoppet fra, lyder det fra DF'eren.

Jack Odgaard, DF, vil hellere end gerne sende forslaget i høring for at få yderligere input. Arkivfoto: Kim Rune

- Jeg kan også finde mange ting, der ikke kan bruges i det her forslag, og inderst inde ved jeg nok godt, hvor det ender. Men jeg vil gerne have høringssvarene med og få de input, så vi kan blive klædt bedre på. De, der kommer med høringssvarene, er klogere end mig og har fingeren på pulsen, og derfor vil jeg gerne træffe min beslutning ud fra det, siger Jack Odgaard.

Sådan vil skolerne blive lagt sammen

Hvis den nye skolestruktur bliver virkelighed, vil Faaborg-Midtfyns nuværende 10 skoler blive lagt sammen til fire skoledistrikter med én skoleleder per distrikt.

Antallet af matrikler vil bestå, men de vil fremover fungere som afdelinger fremfor som selvstændige skoler.

Skolerne vil blive lagt sammen i fire skoledistrikter, som svarer til de nuværende børneområder for daginstitutionerne.

  • Område Nord: Broskolen (Bøgehøjskolen og Rolfsted Skole).
  • Område Vest: Carl Nielsen-skolen og Brobyskolerne (Pontoppidanskolen og Allested-Vejle Skole).
  • Område Midt: Nordagerskolen, Tingagerskolen, Espe Skole, Tre Ege Skolen (Kværndrup og Ryslinge).
  • Område Syd: Øhavsskolen (Svanen og Uglen), Brahesminde Skoler (Horne og Svanninge) og Bøgebjergskolen.

Det var i forbindelse med budgetlægningen i efteråret, at politikerne bad forvaltningen komme med et forslag til et slankere ledelseslag på børne- og skoleområdet, der samtidig skulle give en bedre overgang fra børnehave til skole. Skåret ind til benet: få undersøgt, hvordan fremtidige besparelser på den direkte service kan undgås.

Ifølge fremstillingen til politikerne vil modellen give en besparelse på godt fire millioner kroner.

- Vi har som politikere et ansvar for at få at afsøgt alle muligheder, når vi kommer med de her ubehagelige besparelser. For hvis vi bare altid trækker i de samme håndtag, så bliver borgerne vrede, siger Kim Aas Christensen, som ikke selv har taget stilling til forslaget.

- Der er spændende elmenter i det, men jeg kan ikke sige hverken ja eller nej.

Konservative og De Radikale stemte også for at sende forslaget i høring, og det er nu op til kommunalbestyrelsen at træffe en endelig beslutning.

Det sker på mødet 9. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Ole Tobiasen spøger som træneremne i OB

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce