Annonce
forside

Venstre: Lukning af skole i Gudbjerg er brud på politisk forlig

Venstres Mette Kristensen er gået til Undervisningsministeriet i et forsøg på at frede Stokkebækskolens afdeling i Gudbjerg, som bliver lukket i en af de tre modeller fra skolebestyrelsen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Undervisningsministeriet skriver i skriftligt svar til politiker, at en lukning af en afdeling på en skole er det samme som en ændring af skolestrukturen. I 2017 skrev stort politisk flertal i Svendborg under på, at skolestrukturen skal bevares frem til 2021.

Svendborg: Et forslag fra skolebestyrelsen om at lukke Stokkebækskolens afdeling i Gudbjerg vil være et brud på et budgetforlig, som blev indgået i efteråret 2017.

Det mener Venstres Mette Kristensen, og hun finder støtte i et svar fra Undervisningsministeriet.

Der har i byrådet i Svendborg siden forliget i 2017 været rejst tvivl om, hvorvidt en lukning af en afdeling af en skole vil være en ændring af skolestrukturen, og det giver Undervisningsministeriet nu et svar på i en mail til Venstrepolitikeren.

Ministeriet skriver: "En nedlæggelse af en afdeling af en skole er således også en ændring af skolestrukturen."

Kort fortalt

I et budgetforlig, der gælder fra 2018 til 2021, står der: "Parterne understreger i den sammenhæng, at der er enighed om at fastholde den nuværende skolestruktur og indenfor den eksisterende ramme at finde en tildelingsmodel, der sikrer de enkelte skoler."Politikerne i byrådet har stort set siden diskuteret, hvordan aftalen skal fortolkes, og om en lukning af en afdeling på en skole vil være et brud på aftalen.

Venstres Mette Kristensen har på den baggrund rettet henvendelse til Undervisningsministeriet, der i et svar skriver, at en lukning af en afdeling er en ændring af skolestrukturen. I mailen fra ministeriet til Svendborgpolitikerne står der: "En del af de områder, der tilsammen udgør kommunens skolestruktur, opregnes i ovennævnte bestemmelse, men opregningen er ikke udtømmende. En nedlæggelse af en afdeling af en skole er således også en ændring af skolestrukturen, og beslutning herom kan ikke delegeres. Skolebestyrelsen ved den berørte skole skal dog have lejlighed til at udtale sig, inden kommunalbestyrelsen træffer beslutningen om ændring af skolestrukturen."

Ministeriet skriver også: "Det er kommunalbestyrelsen, der træffer alle beslutninger om kommunens skolestruktur, jf. folkeskolelovens § 40, stk. 2, nr. 2."

En ramme til skolebestyrelsen

Med det svar mener Mette Kristensen, at al snak om en lukning af skolen i Gudbjerg - eller andre af Stokkebækskolens afdelinger - bør ryddes af vejen. Hun henviser til budgetforliget fra 2017, hvor der står, at der "er enighed om at fastholde den nuværende skolestruktur". Forliget gælder fra 2018 til 2021.

Mette Kristensen fortæller, at hun er gået til ministeriet, fordi hun ikke har set anden vej, hvis skolen i Gudbjerg skal reddes.

- Min pointe er, at vi som byråd har besluttet en ramme, som skolebestyrelsen skal agere indenfor. Vi har besluttet, at der ikke skal røres ved den skolestruktur, vi havde 1. januar 2018. Ergo er det det, som skolebestyrelsen skal at agere indenfor, og med svaret fra ministeriet er der ingen grund til, at skolebestyrelsen sidder og arbejder med modeller, der indebærer en lukning af en afdeling, siger Mette Kristensen.

Hun reagerer, efter at skolebestyrelsen på Stokkebækskolen har fremlagt en model, der vil betyde en lukning af skolens afdeling i Gudbjerg. Mette Kristensen mener, at det med ministeriets svar vil være forligsbrud, og hun overvejer nu at sætte sagen på dagsordenen på byrådets møde den 27. november.

- Jeg ved, at kommunens skolechef også er ved at undersøge det her i ministeriet, og hvis ministeriet bekræfter det, som de har skrevet til mig, så vil jeg overveje at tage sagen op i byrådet. Her kan vi få stadfæstet det, som vi allerede har besluttet i 2017, så skolebestyrelsen ikke sidder og arbejder med noget, som strider imod det, som byrådet har besluttet, siger Mette Kristensen.

Annonce

Klar til forligsbrud

Ministeriets mailsvar til Mette Kristensen får dog ikke de radikales Steen Tinning til at ændre holdning til sagen. Han er medlem af Børn- og Ungeudvalget, og afventer nu i første omgang et svar til kommunen fra Undervisningsministeriet.

- Vi har diskuteret denne her fortolkning i månedsvis, og det eneste vi ved, er, at man ikke har vidst, hvad man skrev under på i 2017. Men har ikke været enige om, hvad man aftalte, siger Steen Tinning, der nu afventer en politisk behandling af sagen.

- For mit vedkommende vil jeg stadig støtte skolebestyrelsen i deres indstilling - også hvis den går imod det, som står i budgetforliget, siger han.

Så du er klar til at bryde budgetforliget, hvis skolebestyrelsen mener, det er det rigtige?

- Ja, så enkelt kan man godt sige det. Det, som det handler om og som er helt afgørende, er, hvad man mente, da man skrev under på det budgetforlig, siger Steen Tinning.

Det har torsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Svendborg Kommunens skolechef, Nanna Lohman. Undervisningsministeriet har heller ikke vendt tilbage på avisens henvendelse.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce