Annonce
Assens

SF mister vigtig post: Venstre, Konservative og Socialdemokratiet har lavet ny konstituering udenom SF

På valgnatten blev der indgået en bred konstitueringsaftale med Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og SF. Den aftale blev erstattet af en ny tirsdag aften uden SF. Foto: Michael Bager
Sent tirsdag aften indgik Venstre, Konservative og Socialdemokratiet en ny konstitueringsaftale uden SF, efter der i de seneste dage har været intern ballade i partiet.

Assens: Klokken 22 tirsdag aften blev der indgået en ny konstitueringsaftale i Assens Kommune. Det oplyser borgmester Søren Steen Andersen (V) onsdag morgen i en pressemeddelelse.

På valgnatten blev der lavet en bred konstituering med Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og SF, som tegnede 26 af byrådets 29 medlemmer.

Men på grund af den nyligt opståede situation og ballade i SF, efter Mogens Mulle Johansen trak sig helt ud af partiet tirsdag på grund af uenigheder om, hvem der skulle bestride SF's formandspost i udvalget Uddannelse, Børn og Familie, er der nu blevet lavet en ny konstitueringsaftale.

Annonce

Den nye aftale består af Venstre, Konservative og Socialdemokratiet - dermed er SF blevet dømt helt ude af aftalen og mister sin udvalgsformandspost. Aftalen blev underskrevet af de tre parter klokken 22 på rådhuset i Assens tirsdag aften.

Og det er sket på borgmester Søren Steen Andersens foranledning.

- Det er fordi, der sprang lidt af en bombe i går middag (tirsdag middag, red.) ved, at Mulle (Mogens Mulle Johansen red.) meldte sig ud, siger Søren Steen Andersen.

- SF skal have ro

Borgmesteren uddyber beslutningen med, at konstitueringen fra valgnatten var lavet sammen med et SF, der var i besiddelse af to mandater, hvoraf det ene mandat, Mogens Mulle Johansen,  som nu har meldt sig ud, skrev under på konstitueringsaftalen på vegne af partiet.

Sådan ser udvalgsstrukturen ud i Assens Byråd fra 2022 efter ny konstituering 30. november 2021. Grafik: Leif Nørmark Sørensen.

Og da SF nu har halveret sine mandater, var der grundlag for at kigge på konstitueringen på ny, lyder det fra borgmesteren:

- Jeg har taget taget initiativ til, at vi skulle kigge på aftalen igen og havde derfor sammen med Konservative indkaldt Socialdemokraterne til møde. For vi vil gerne have en god stabil akse henover midten i de store partier i Assens Byråd, det anser vi for at være et stabilt grundlag for en god drift i kommunen, ligesom vi har haft i de forgangne fire år, siger Søren Steen Andersen.

Når du bruger ordet stabil flere gange, er det så fordi, at samarbejdet ikke ville kunne være stabilt med SF?

- Konflikten i SF har gjort, at vi har valgt at kigge på aftalen igen, og så tror jeg, at SF skal have lidt ro til at restituere sig selv, kan man sige. Vi har grundlæggende ikke lyst til at være en del af den konflikt, og det ville vi blive, hvis vi satte den ene eller den anden ind som formand i Uddannelse, Børn og Familieudvalget.

Konflikten i SF har gjort, at vi har valgt at kigge på aftalen igen, og så tror jeg, at SF skal have lidt ro til at restituere sig selv

Søren Steen Andersen, borgmester
Annonce

Tilbage ved fire udvalg

I aftalen fra valgnatten blev der oprettet et femte ekstra udvalg udover Økonomiudvalget end de hidtidige fire udvalg i kommunen, men med den nye aftale er man tilbage ved fire udvalg.

Udvalgene kommer nu til at hedde: Social- og Ældreudvalget, Miljø-, Teknik- og Planudvalget, Uddannelse-, Børne- og Familieudvalget, samt Medborgerskab-, Kultur- og Beskæftigelseudvalget.

Aftalen stadfæstes på Assens Byråds konstituerende møde den 8. december.

Mogens Mulle Johansen, løsgænger, fik først kendskab til den nye konstituering onsdag morgen. Han fortæller, at han havde advaret SF om, at det kunne blive konsekvensen.

- Jeg havde advaret om, at det kunne ske, hvis det ikke var mit navn, der stod på. Jeg tør ikke at sige, hvorfor de har gjort det, men vi har haft en tillid til hinanden gennem de sidste fire år, siger Mogens Mulle Johansen.

- Når SF er splittet op i to, er det kun et enkeltmandsparti. Det kan også være det, der har gjort det, tilføjer han.

Annonce

- Mulle har svigtet

SF's Jeanette Sandberg fik mandag aften opbakning fra et flertal af SF-medlemmerne til posten som formand for Uddannelse-, Børne- og Familieudvalget. Hun mister nu den post.

Hun svarer i en skriftlig meddelelse.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Søren Steen (Andersen, borgmester, red.) har ændret konstitueringsaftalen. Men det er jo en situation, der er opstået, fordi Mulle (Mogens Mulle Johansen, red.) har valgt at svigte vælgerne, svigte sit parti og halvere SF’s mandattal ved at blive løsgænger, siger Jeanette Sandberg.

Hun bebrejder ikke borgmesteren for den nye konstitueringsaftale, men ærgrer sig, da hun mener, at SF kunne have gjort en forskel med udvalgsformandsposten for Uddannelse, Børn og Familie.

- Men indflydelse opnås ikke alene gennem formandsposter, konstaterer hun og opremser flere initiativer, som hun har stået i spidsen for.

- SF vil søge indflydelse både gennem forhandlingerne i byrådet, men også ved at være i tæt dialog med den her slags bevægelser blandt borgerne i kommunen. Et mere lyttende, dialogsøgende forhold til borgerne, tror jeg, at mange vil opleve som en fornyelse i SF i forhold til den stil, Mulle (Mogens Mulle Johansen, red.) havde, skriver hun blandt andet.

Nye formandsposter

Borgmester: Venstre

1. Viceborgmester: Konservative Folkeparti

2. Viceborgmester: Venstre

Formand Social og Ældreudvalget: Socialdemokratiet

Formand Miljø-, Teknik- og Planudvalget: Venstre

Formand Uddannelse-, Børne- og Familieudvalget: Venstre

Formand Medborgerskab-, Kultur- og Beskæftigelsesudvalget: Konservative Folkeparti


Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce