Annonce
Middelfart

Venstre har forladt budgetforhandlinger

Politikerne forhandler netop nu om næste års budget. To partier har forladt forhandlingerne. Foto: Peter Leth-Larsen
Middelfart største oppositionsparti kommer ikke til at være medunderskriver på årets budgetforlig. Anlægsprojekterne på Perronen og Vestre Skole er partiet så uenige i, at de har forladt forhandlingerne for første gang i 10 år. "Du kan godt kalde det en principbeslutning", siger partiets gruppeformand Regitze Tilma. Også Enhedslisten står udenfor.

Nordvestfyn: Fredag aftens forhandlinger mellem de politiske partier i Middelfart Byråd om næste års kommunale budget var ikke mange timer gamle, før det stod fast, at årets budgetforlig bliver uden byrådets største oppositionsparti, Venstre.

Partiet forlod forhandlingerne, da det stod klart, at to af de anlægsprojekter, som Venstre har erklæret sig lodret imod, ikke kunne tages af bordet. Det drejer sig om at rykke udviklingshæmmede og handicappede elever fra projektet Perronen sammen med de ansatte på Materialegården i Middelfart. Et projekt til anslået 15 millioner kroner. Det næste projekt på anlægskontoen handler om renoveringen af Vestre Skole, som Venstre har stillet sig kritiske overfor, efter at nye tal viser en ekstraregning på projektet, så det samlede beløb nærmer sig 40 millioner kroner.

- Vi er kede af, at det bliver to anlægsprojekter, som gør det nødvendigt for os at forlade forhandlingerne. For vi har været med til at skabe grundlaget for en god driftsøkonomi. Men vi har hele tiden været imod de to projekter. Perronen stemte vi også imod i byrådssalen, og hvis vi som parti skal kunne se os selv i øjnene, så må vi også trække en streg i sandet. Så du kan godt kalde det her for en principbeslutning, siger partiets gruppeformand Regitze Tilma.

Annonce

Vil stadig kigge på løsninger

Det er første gang siden budgetforhandlingerne i 2009, som endte med to skolelukninger, at Venstre står udenfor.

Om det bliver enden på "det samarbejdende byråd" tør Regitze Tilma ikke spå om.

- Vi vil fortsat søge løsninger i vores arbejde - i det omfang, det kan lade sig gøre, siger hun.

Også Enhedslisten, der har Paw Nielsen valgt i byrådet, forlod forhandlingerne.

- Jeg kan ikke se noget Enhedslisten-aftryk i den aftale, der er på vej. Og generelt må jeg sige, at jeg i de seks år, jeg har siddet i byrådet, ikke har set så lidt forhandlingsvilje som i år, siger Paw Nielsen, der gerne ville have haft penge til miljø, co2-reduktion og ikke mindst skoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce