Odense: Sårene fra valgnatten sprang ikke op under byrådsmødet onsdag aften, men arrene så man tydeligt, da Venstre forsøgte at provokere især Konservative til et verbalt slagsmål om de to nye forvaltninger, som giver K en ekstra rådmandspost.
Først forsøgte Venstres Araz Khan sig ud i kunsten at levere politiske svinere på let underspillet, jovial facon. Han kaldte det, der var sket på valgnatten, "en politisk rævekage" og undrede sig over, hvorfor man ikke ventede på den analyse, som er bestilt af forvaltningernes arbejde, inden man lavede to ekstra forvaltninger.
Men de politiske jab røg i modstandernes parader. Og så måtte Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt selv i ringen for at sende et par stød i retning af de tidligere så gode venner i den blå lejr.
Hvorfor havde ingen snakket om to ekstra forvaltninger under valgkampen, ville han vide. Og hvorfor gik Konservative nu pludselig ind for ekstra administrative udgifter - efter i valgkampen at have stået for det modsatte synspunkt?
- Syv timer efter valgkampen var slut, var man så klar til noget andet. Jeg kan kun tolke det sådan, at man pludselig synes, at ekstra udgifter er en god idé, fordi man er blevet betalt for det og har fået de her poster (to rådmandsposter, red.). Det er helt fair, men så stå dog ved det, sagde Lilleholt.
Kristian Guldfeldt (K)Der var mange ting, der ikke blev talt om i debatterne i valgkampen. For eksempel at Venstre ville konstituere sig med Enhedslisten og dermed de facto anerkende oprettelsen af de to nye forvaltninger og de to nye rådmandsposter.
Sure rønnebær
Konservativ lod ikke den ellers normalt så diskussionslystne Tommy Hummelmose svare på den bandbulle. Han er blevet ny rådmand. I stedet svarede Kristian Guldfeldt og forsøgte at maskere sit kontrastød som et engleblidt puf:
- Der var mange ting, der ikke blev talt om i debatterne i valgkampen. For eksempel at Venstre ville konstituere sig med Enhedslisten og dermed de facto anerkende oprettelsen af de to nye forvaltninger og de to nye rådmandsposter. Så det her (Venstres angreb, red.) er måske også et resultat af, hvordan forhandlingerne er faldet ud, som han sagde.
Og for ligesom at vise, at nu behøvede de altså ikke at slås mere, sluttede han af med at sende en fredspibe i retning af Venstre:
- Der er ikke noget, jeg ønsker mere end et bredt samarbejde. Og i særdeleshed et godt samarbejde med Venstre, som vi er enige med på rigtig mange punkter.
Bekymrede medarbejdere
Hele diskussionen om de to nye forvaltninger - og dermed også to nye rådmænd - var langt hen ad vejen en velkendt politisk klassiker: at overbevise andre om at se verden fra det samme sted, som man selv står.
Også medarbejderne i de kommunale forvaltninger kom i fokus. Lilleholt undrede sig over, at de ikke var blevet inddraget i processen, som kommunen ellers plejer at gøre.
Det samme gjorde medarbejderne, der via Hovedudvalget afleverede et par alvorlige bekymringspunkter.
De frygter, at finansieringen af de to nye forvaltninger kommer til at gå ud over kvaliteten af deres arbejde. Og at processen slider på arbejdsglæden - det har man erfaringer med fra tidligere.
- Kunne de her opgaver ikke være løst inden for den eksisterende organisering, lød spørgsmålet til politikerne.
Jo, det kunne de, mente Venstre som eneste parti. Nej, mente de andre. Med den begrundelse, at en politisk rådmand giver beslutninger på området meget større vægt, og det er der brug for, hvis man vil nå de ambitiøse mål, byrådet har sat sig.
Til gengæld lovede Enhedslisten - Venstres kortvarige flirt efter valget - at være imod tiltag i processen, som ville give forringelser for medarbejdere og borgere.
De Lokalnationales Christel Gall valgte i samme ombæring at stemme imod forslaget med henvisning til den måde, medarbejderne var blevet behandlet på.
Efter 52 minutters debat stoppede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) debatten på en aften, hvor kun Venstre rigtigt ville slås.
Det besluttede byrådet også
- At gå ind i kystbeskyttelsesprojektet, som skal sikre ejendommene på Færgevej i Skibhus mod fremtidige oversvømmelser. I 2006 steg vandet til to meter over normal vandstand, og der har også været mindre oversvømmelser i 2013 og 2015.
- At bruge 107,9 mio. kroner på renovering af 12 folkeskoler; Paarup Skole (12,4 mio.), Risingskolen (12,1), Kroggårdskolen (11,7), Agedrup Skole (4,4), Tarup Skole (11 mio.), Seden Skole (6,2), Åløkkeskolen (8,8), Rosengårdskolen (7,4), Søhusskolen (7,2), Rasmus Rask-Skolen (6,1), Hunderupskolen (8,6), Sct. Hans Skole (15,1).
- At bevilge omkring 43 mio. kroner over tre år til renovering af Næsby Skole. Skolen blev lukket i august på grund af fatale mangler i en bygning. Derfor har elever i 4.-5. klasse måttet rykke rundt, mens elever i 6.-9. klasse har fået undervisning først på det kommunale kursuscenter Phønix og siden i Bellinge Idrætscenter. Derfor skal forholdene forbedres hurtigst muligt.
- At frigive 25 mio. kr. til "Verdens bedste Robotskole", som skal ligge på Odinskolen i Vollsmose.
- At bevare citybussen, fastholde busdækningen i Højby og weekendkørsel fra klokken 6-9. Pengene tages fra en pulje, der finansierer bump, cykelstier og lyskryds med mere.
- At Plejecenter Øst kan låne til at få nyt tag. Som konsekvens kommer huslejen til at stige 302 kroner om måneden per lejlighed.
- At 60 boliger i tre beboelsesblokke på Abigaelsvej i Åløkkekvarteret kan blive omfattende renoveret gennem en såkaldt fysisk helhedsplan. Alle lejligheder får nyt køkken og bad, nyt ventilationsanlæg, nye altaner, nye gulve i køkkenet. Til gengæld stiger huslejen i gennemsnit med 228 kroner per kvadratmeter. Alle beboerne skal genhuses mellem tre og seks måneder, mens renoveringen står på.
- At vente med beslutningen om at ansætte en stadsarkitekt. I stedet justeres det grundlag, Arkitekturrådet arbejder ud fra.