Annonce
Fyn

Venstre-formand om klimahensyn ved udbud: Vi risikerer at indsnævre feltet

Gruppeformand for Venstre i det syddanske regionsråd Bo Libergren advarer mod, at for store hensyn til afstande og klima risikerer at udelukke firmaer fra fremtidens udbud. Arkivfoto: Jens Wognsen
Bo Libergren, gruppeformand for Venstre i regionsrådet, mener, at for stramme krav til klimahensyn ved fremtidige udbud kan udelukke flere virksomheder. Partiet er dog åbent for at diskutere de nærmere rammer.

Vasketøj: Venstres gruppeformand i Region Syddanmark, Bo Libergren, er åben over for at se på, om regionen fremover skal lade klimabelastningen indgå som et parameter, når det skal vurderes, hvem der skal stå for en opgave i regionen.

Men det kan hurtigt sætte begrænsninger, hvis man ser på, hvor i landet en opgave skal løses, og dermed, hvor meget CO2-udledning den ekstra transport lægger op til, tilføjer han.

- Hvis vi lægger meget stor vægt på geografien, indsnævrer vi, hvem der kan byde på en opgave. Så risikerer vi at stille krav, så kun en enkelt reelt kan byde, og hele idéen med at konkurrenceudsætte er jo at hente effektiviseringsgevinster, påpeger Bo Libergren.

Regionens udbud af vaskeopgaven lægger op til at spare 29 millioner årligt. SF’s Karsten Fogde mener dog, at det tal er lavere, hvis man havde indregnet klimabelastningen på grund af transporten.

Den køber Bo Libergren ikke.

- Det har han ikke nogen indsigt i. Det kræver, at man kender miljøregnskabet for det nuværende og det fremtidige vaskeri. Vi ved ikke, hvor mange kemikalier og vand man bruger på de forskellige steder. Det er nødvendigt at vide præcist for at lave et seriøst regnestykke, pointerer gruppeformanden.

Annonce

Regnskabet

Hele regnestykket er også nødvendigt at have med, hvis man vil inddrage klimabelastningen i et udbud fremover, tilføjer Bo Libergren.

Bo Libergren henviser også til, at De Forenede Dampvaskerier, der skal stå for opgaven, lægger op til miljøvenlig vask.

Over for avisen Danmark siger Hanne Selsholt Britz, divisionsdirektør ved De Forenede Dampvaskerier, at deres lastbiler også vil overholde den nyeste miljøstandard, og at målet er at få bilerne til at køre på biogas på et tidspunkt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce