Annonce
Odense

Venstre er ikke med i ny fjernvarmeforening: - Som partier har vi forskellige tilgange til tingene

På flere borgermøder om det omdiskuterede fjernvarmesalg har Venstres Christoffer Lilleholt og Konservatives Søren Windell stået side om side i modstanden mod salget. Alligevel er Venstre ikke del af den nystiftede forening Fionia Fjernvarme, der på Det Konservative Folkepartis initiativ vil forhindre salget af Fjernvarme Fyn. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Venstre er imod salget af Fjernvarme Fyn, men er ikke del af Konservatives nystiftede fjernvarmeforening, der vil forhindre salget. - Som partier har vi forskellige tilgange til tingene, siger Christoffer Lilleholt (V).

Odense: Venstre er en af de markante modstandere af den politiske beslutning om at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Alligevel er partiet med rådmand Christoffer Lilleholt i spidsen ikke en del af den nystiftede forening Fionia Fjernvarme, hvis erklærede formål ellers er netop at forhindre salget - og som har Det Konservative Folkeparti som initiativtagere.

- I Venstre er vi også optaget af at få stoppet salget af Fjernvarme Fyn, så jeg synes, det er et dejligt initiativ, der nu er blevet taget. Jeg håber, det giver anledning til en god debat om fjernvarmesalget og ikke kun de juridiske spidsfindigheder, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Foreningens ambition er at samle op mod 10.000 medlemmer, så de kan hive Odense Kommune i retten og få en domstols ord for, om varmeforsyningslovens paragraf 23f er overholdt. Ifølge den paragraf har forbrugerne forkøbsret til selve varmerørene, men forbrugerne er ikke blevet spurgt, inden et smalt, rødt politisk flertal i september enedes om at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Forskellige metoder

Christoffer Lilleholt, selv om du ikke synes, det hele skal gå op i det, du kalder juridiske spidsfindigheder, så er I jo politisk enige i den nye foreningens hovedformål om at forhindre salget af Fjernvarme Fyn. Hvorfor så ikke være med i foreningen?

- Vi er forskellige partier med forskellige tilgange til tingene, og det er jeg glad for. Ellers kunne vi jo bare være ét parti.

Melder du dig selv ind i foreningen?

- Det har jeg ikke taget stilling til endnu.

Tre ting du skal vide om foreningen Fionia Fjernvarme

  1. Det er Det Konservative Folkeparti, der har taget initiativ til foreningen Fionia Fjernvarme, som vil forhindre salget af Fjernvarme Fyn. Partiets rådmand Søren Windell er formand, men han understreger, at foreningen ikke er politisk.
  2. Med i foreningens bestyrelse er også Frederik Barfoed fra ejendomsselskabet Barfoed Group, direktør Erik Thomsen fra boligforeningen Kristiansdal, byrådsmedlem Reza Javid fra Enhedslisten og udviklingschef Lolle Schierff fra Fynsk Erhverv. Alle sidder der som privatpersoner og repræsenterer hverken arbejdspladser eller partier.
  3. Det er gratis at være medlem af foreningen, som fredag eftermiddag havde 1750 medlemmer.

Det kan ligne en splittet opposition - er det tilfældet?

- På ingen måde. Vi ønsker at få stoppet fjernvarmesalget, men som partier bruger vi forskellige metoder. I Venstre bringer vi blandt andet annoncer i avisen og bruger Facebook til at lave kampagne. Det er helt naturligt, at vi har forskellige tilgange.

Enhedslisten kan godt være del af den nystiftede forening. I Venstre står I da ellers tættere på Konservative, end Enhedslisten gør?

- Vi vil hellere sætte os sammen om et bord og politisk finde en løsning på at få stoppet salget. Men jeg er glad for, at foreningen giver anledning til debat om fjernvarmesalget, understreger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Smalt flertal

Det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF, der med et flertal på 16-13 har besluttet at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner og på den vis sikre 524 millioner kroner til renovering og modernisering af blandt andet skoler og idrætsanlæg og til nybyggeri af daginstitutioner og plejeboliger til det stigende antal børn og ældre.

Men et stort politisk mindretal vil ikke give slip på kontrollen med fjernvarmen - især fordi de frygter stigende varmepriser - og juridiske eksperter har nu sat spørgsmålstegn ved, om ikke den omdiskuterede paragraf 23f og dermed forbrugernes forkøbsret burde komme i spil.

Det afviser Odense Kommunes juridiske rådgivere, at den skal, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.


Vi vil hellere sætte os sammen om et bord og politisk finde en løsning på at få stoppet salget.

Christoffer Lilleholt, Venstre-rådmand


Lige nu er parterne med en såkaldt due diligence i gang med blandt andet at gennemgå juridiske dokumenter og den finansielle situation, og en række myndigheder skal sige god for salget, inden byråd i både Odense og Nordfyns Kommune skal træffe den endelige beslutning. Nordfyns Kommune ejer tre procent af Fjernvarme Fyn, mens Odense ejer resten.

Ifølge købsaftalen kan fjernvarme-overdragelsen til Energi Fyn ske inden nytår.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce