Annonce
Læserbrev

Venstre er forvirret

Den 1. Februar forsøgte Kaj Refslund på vegne af Venstre og resten af byrådet at beskrive, hvad vi i Socialdemokratiet har på hjertet. Jeg forestiller mig dog, at folk helst vil høre det fra os selv.

Fakta er, at da Kenneth Muhs kategorisk afviste, at ændre bare et eneste komma i hans strategiske Bydesign, måtte vi sige nej tak til at stemme for planen. Demokrati bygger på dialog og at række ind mod hinanden. Socialdemokratiet ville også gerne inddrage blandt andet inddrage Vestergade i planerne, men det kunne ikke lade sig gøre. Kenneth havde sine planer: Take it, or leave it.

Så fakta er, at de Socialdemokrater der indtil da, havde deltaget i udviklingsarbejdet fik det røde kort her i blandt udvalgsformanden for Teknik- og Miljøudvalget som ikke var deltager i udviklingsarbejdet grundet politisk holdning, men grundet posten som udvalgsformand.

Se dét undrer os i Socialdemokratiet! Vi er urolige for den magtarrogance Kenneth Muhs udviser. Hvor er dialogen og samskabelsen? Og når så Kaj Refslund skriver om sine mange år i lokal politik, så kunne vi have ønsket, at han som minimum havde lært lidt om at ’være involveret’ og ’søge det brede samarbejde’.

Annonce
Sonja Marie Jensen (S) . Arkivfoto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Klumme

Indvandrerkvinder skal frigøres

Indvandrerkvinder fra muslimske miljøer står ofte over for store udfordringer, hvis de vil opløse deres ægteskaber. Én ting er at opnå skilsmisse efter dansk lovgivning – noget helt andet er at opnå skilsmisse efter islamiske normer. I sidstnævnte tilfælde kræves i de fleste tilfælde mandens accept. Det betyder, at mange kvinder fastholdes i et konfliktfyldt ægteskab. Selv om de for længst er skilt efter dansk lov. Det er den uhyggelige melding fra flere muslimske kvinder, som den er kommet frem i en undersøgelse foretaget af VIVE (Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd). Både i mit professionelle og frivillige arbejde med voldsramte kvinder møder jeg ofte kvinder med muslimsk baggrund, som spørger til, hvordan der er lykkedes mig at få min religiøse skilsmisse igennem? Jeg har kun ét – enkelt – svar at give: Min danske skilsmisse var nøglen til at opnå frihed. Både juridisk og åndeligt. Den gav mig ro og mulighed for at etablere et nyt liv. Det er ikke alle, der kan gøre som mig, men det er et vigtigt budskab, at i Danmark gælder dansk lov, og en juridisk dansk skilsmisse trumfer altså det religiøse bånd. Det vigtigste er, at de her kvinder kommer stærkt ud af skilsmisseprocessen. Der er rigeligt med udfordringer for en enlig mor, både følelsesmæssigt, økonomisk og praktisk. Og af erfaring ved jeg, at nogle kvinder opsøger imamer i årevis for at afslutte deres muslimsk ægteskab - men kun meget sjældent får de succes med dét. Det er en hård forhandlingsproces, som kræver enormt mange ressourcer. Derfor oplever jeg, at alt for mange kvinder, som prøver at gå dén vej, bryder sammen og går ned med depression og angst. Livet som fraskilt kvinde er ikke nemt i muslimske miljøer. Forvent i hvert fald ingen forståelse, fællesskab og søstersolidaritet. Forvent i stedet sladder som stempler kvinden og nedbryder hendes selvværd - både som selvstændig kvinde og mor. For en fraskilt muslimsk kvinde er det ofte nødvendigt at flytte væk fra bestemte miljøer for at kunne etablere et nyt liv efter en skilsmisse. Jeg er som udgangspunkt stor fortaler for rettighedskampagner, der skal oplyse etniske minoritetskvinder om, hvordan rettighederne er i Danmark kontra de lande de kommer fra. Det er bare ikke altid nok. Skal de muslimske kvinder frigøres fra mændenes og imamernes kontrol, er vi nødt til at bygge dem op helt fra grunden. Det vil sige, at vi skal møde dem med forventninger om, at de deltager aktivt i samfundet. De skal ud fra hjemmet og ud i samfundet. Det vil styrke deres frigørelse og i særdeleshed være en kæmpe styrke for dem, der træffer den beslutning, at de klarer sig bedst helt uden manden.

Annonce