Annonce
Nordfyn

Venligt opråb fra irriterede jægere: Husk at holde hunden i snor i skoven

73-årige Niels Erik Mertz Rasmussen fra Seden (tv) og 81-årige Arne Pedersen fra Hårslev går her på en sti i Søndersø Skov. Jægerne er ærgerlige over, at enkelte skovbrugere ikke kan finde ud af at holde deres hunde i snor. Foto: Christian Nordholt
Enkelte skovbrugere lader gang på gang deres hunde være løse i Søndersø Skov. Skovens dyr skræmmes væk, og jagten ødelægges, siger jagtkonsortium

Søndersø Skov: Som skovbruger er du forpligtet til at have din hund i snor. Det gælder både i private og offentlige skove.

Nogle hundeejere lever ikke op til dette. Det irriterer jægerne Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen, der begge er medlemmer af Jagtkonsortiet Søndersø Skov, som lejer jagten i Søndersø Skov.

- 97-98 procent af gæsterne i skoven følger reglerne, men der er desværre nogen, som lader deres hunde være løse. I et helt år har vi bedt vedkommende om at tage sin hund i snor, og der er også placeret skilte ved indgangene til skoven, som naturfredningsnævnet har sat op for at oplyse om skovens regler, men intet har hjulpet, fortæller jægerne, der har et konkret eksempel for omkring en uge siden.

- 1. oktober har en jæger taget fri fra arbejde og sætter sig op i sit skydetårn tidligt om morgenen, og så dukker der pludselig en lys hund op, og alle dyrene skræmmes væk. Og lidt senere kommer hundens ejer vadende ind mellem træerne. Dyrene jages væk fra skoven og lige direkte ud i trafikken på Bogensevej, hvor de risikerer at blive kørt ned.

Ifølge Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen kan du som hundejer få bøder, hvis du ikke holder din hund i snor, når du går tur i en skov.

- Jeg har snakket med Fyns Politis afdeling for særlov. De siger, at det er et problem, og de får mange opkald fra folk, der har spørgsmål til, hvordan sanktionerne er. Politiet kan dele bøder ud til folk, der overtræder reglerne for hunde i naturen. Men vi ønsker ikke at anmelde nogen, da vi hellere vil løse problemet via dialog. Ejeren af Søndersø Skov, Margård Gods, er af samme mening.

Annonce
Ved indgangene til Søndersø Skov er der sat skilte op for at fortælle om reglerne for færdsel. Foto: Christian Nordholt

Skræmmer alle dyr

En løs hund skræmmer ikke kun de fasaner væk, Jagtkonsortiet Søndersø Skov sætter ud og efterfølgende forsøger at holde i skoven. Også skovens andre dyr såsom rådyr, ræve, fugle med videre bliver skræmt af en løs hund.

- Hvis hunden holdes i snor af ejeren, og de kun går på de tilladte stier og veje, så nøjes dyrene i skoven blot med at kigge på og måske trække sig lidt væk. Men hvis skovens dyr pludselig bliver mødt af en løs hund et sted, hvor de normalt har fred, så bliver dyrene skræmt og flygter. Som jægere forsøger vi også altid at komme hen til dyrene, uden de opdager os, så vi tilpasser os naturen.

- I jagtsæsonen er det frustrerende for os jægere med løse hunde, men det er endnu værre i forårssæsonen i marts/april, hvor vildtet ligger og yngler. Der må en løs hund simpelthen ikke komme ind i skoven, da dyrene flygter langt væk og risikerer at efterlade eksempelvis lam.

Problem i hele landet

Ifølge Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen er det dog ikke kun i Søndersø Skov, der er problemer med løse hunde.

- Det er et generelt problem, og det hører vi fra andre jægere i hele landet. Da vi lejede jagten i Glorup Skov ved Nyborg, havde vi de samme problemer. Det skyldes formentlig, at vi har to slags skove i Danmark. Private og offentlige. Det er svært at se på træerne, om de er private eller offentlige. Det skal signaleres ved indgangen til skoven, om den er det ene eller andet, og det synes vi, at vi gør i denne skov.

Jægerne understreger samtidig, at deres opråb ikke handler om, at de ikke bryder sig om, at folk bruger Søndersø Skov.

- Vi er glade for, at folk benytter sig af skoven. Vi snakker med gæsterne og hilser på dem. Men man skal overholde skovens regler for både at passe på naturen og respektere os, der betaler en del penge for at gå på jagt. Skuffelsen ved, at en jagtdag er ødelagt, fordi en løs hund har været på spil, er stor.

Cirka 75 procent af de udsatte fasaner forbliver i naturen. Nogle bliver spist af rovfugle (især duehøgen), mens andre overlever. Jægerne skyder selv cirka 25 procent af udsatte fasaner.

Jagtkonsortiet Søndersø Skov har lejet jagten i fem år, og der er 11 medlemmer tilknyttet konsortiet.

- Vi sætter skilte ud, når vi har jagt i skoven. Og inden jagtsæsonen går i gang, lægger vi datoer frem, så de lokale beboere ved skoven kender til dem, oplyser Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce