Annonce
Nordfyn

Venligt opråb fra irriterede jægere: Husk at holde hunden i snor i skoven

73-årige Niels Erik Mertz Rasmussen fra Seden (tv) og 81-årige Arne Pedersen fra Hårslev går her på en sti i Søndersø Skov. Jægerne er ærgerlige over, at enkelte skovbrugere ikke kan finde ud af at holde deres hunde i snor. Foto: Christian Nordholt
Enkelte skovbrugere lader gang på gang deres hunde være løse i Søndersø Skov. Skovens dyr skræmmes væk, og jagten ødelægges, siger jagtkonsortium

Søndersø Skov: Som skovbruger er du forpligtet til at have din hund i snor. Det gælder både i private og offentlige skove.

Nogle hundeejere lever ikke op til dette. Det irriterer jægerne Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen, der begge er medlemmer af Jagtkonsortiet Søndersø Skov, som lejer jagten i Søndersø Skov.

- 97-98 procent af gæsterne i skoven følger reglerne, men der er desværre nogen, som lader deres hunde være løse. I et helt år har vi bedt vedkommende om at tage sin hund i snor, og der er også placeret skilte ved indgangene til skoven, som naturfredningsnævnet har sat op for at oplyse om skovens regler, men intet har hjulpet, fortæller jægerne, der har et konkret eksempel for omkring en uge siden.

- 1. oktober har en jæger taget fri fra arbejde og sætter sig op i sit skydetårn tidligt om morgenen, og så dukker der pludselig en lys hund op, og alle dyrene skræmmes væk. Og lidt senere kommer hundens ejer vadende ind mellem træerne. Dyrene jages væk fra skoven og lige direkte ud i trafikken på Bogensevej, hvor de risikerer at blive kørt ned.

Ifølge Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen kan du som hundejer få bøder, hvis du ikke holder din hund i snor, når du går tur i en skov.

- Jeg har snakket med Fyns Politis afdeling for særlov. De siger, at det er et problem, og de får mange opkald fra folk, der har spørgsmål til, hvordan sanktionerne er. Politiet kan dele bøder ud til folk, der overtræder reglerne for hunde i naturen. Men vi ønsker ikke at anmelde nogen, da vi hellere vil løse problemet via dialog. Ejeren af Søndersø Skov, Margård Gods, er af samme mening.

Annonce
Ved indgangene til Søndersø Skov er der sat skilte op for at fortælle om reglerne for færdsel. Foto: Christian Nordholt

Skræmmer alle dyr

En løs hund skræmmer ikke kun de fasaner væk, Jagtkonsortiet Søndersø Skov sætter ud og efterfølgende forsøger at holde i skoven. Også skovens andre dyr såsom rådyr, ræve, fugle med videre bliver skræmt af en løs hund.

- Hvis hunden holdes i snor af ejeren, og de kun går på de tilladte stier og veje, så nøjes dyrene i skoven blot med at kigge på og måske trække sig lidt væk. Men hvis skovens dyr pludselig bliver mødt af en løs hund et sted, hvor de normalt har fred, så bliver dyrene skræmt og flygter. Som jægere forsøger vi også altid at komme hen til dyrene, uden de opdager os, så vi tilpasser os naturen.

- I jagtsæsonen er det frustrerende for os jægere med løse hunde, men det er endnu værre i forårssæsonen i marts/april, hvor vildtet ligger og yngler. Der må en løs hund simpelthen ikke komme ind i skoven, da dyrene flygter langt væk og risikerer at efterlade eksempelvis lam.

Problem i hele landet

Ifølge Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen er det dog ikke kun i Søndersø Skov, der er problemer med løse hunde.

- Det er et generelt problem, og det hører vi fra andre jægere i hele landet. Da vi lejede jagten i Glorup Skov ved Nyborg, havde vi de samme problemer. Det skyldes formentlig, at vi har to slags skove i Danmark. Private og offentlige. Det er svært at se på træerne, om de er private eller offentlige. Det skal signaleres ved indgangen til skoven, om den er det ene eller andet, og det synes vi, at vi gør i denne skov.

Jægerne understreger samtidig, at deres opråb ikke handler om, at de ikke bryder sig om, at folk bruger Søndersø Skov.

- Vi er glade for, at folk benytter sig af skoven. Vi snakker med gæsterne og hilser på dem. Men man skal overholde skovens regler for både at passe på naturen og respektere os, der betaler en del penge for at gå på jagt. Skuffelsen ved, at en jagtdag er ødelagt, fordi en løs hund har været på spil, er stor.

Cirka 75 procent af de udsatte fasaner forbliver i naturen. Nogle bliver spist af rovfugle (især duehøgen), mens andre overlever. Jægerne skyder selv cirka 25 procent af udsatte fasaner.

Jagtkonsortiet Søndersø Skov har lejet jagten i fem år, og der er 11 medlemmer tilknyttet konsortiet.

- Vi sætter skilte ud, når vi har jagt i skoven. Og inden jagtsæsonen går i gang, lægger vi datoer frem, så de lokale beboere ved skoven kender til dem, oplyser Arne Pedersen og Niels Erik Mertz Rasmussen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce