Annonce
Middelfart

Veninder: De overlevede kræft - nu hjælper de andre

Luna Lykke Sørensen og Freja B. Foged er taknemmelige over at være levende og raske. I aften følger de med i Knæk Cancer-indsmalingsshowet på tv, for de er selv i gang med at samle mange tusinde kroner ind til kampen mod kræft. Foto: Tommy Byrne
Luna og Freja er glade, lidt skøre og bedste veninder. Men de er også blandt det stigende antal børn, som overlever kræft. Op til Knæk Cancer i aften har de brugt deres fritid på at samle ind til andre kræftramte på de mest vanvittige måder.
Annonce

Knæk cancer: Vi er i en have i Middelfart, hvor to piger hyler og skriger, gisper og griner. Årsagen er den spand fuld af isvand, de på skift får hældt ned over sig.

Luna og Freja hedder de skøre tøser, der har taget imod den kolde, våde udfordring. De har faktisk selv inviteret til at blive udfordret på deres Facebook-gruppe "Luna og Freja samler ind til Knæk Cancer". Ideen er, at de skal gøre et eller andet vildt, hårdt eller koldt for eksempel. Til gengæld får de penge til deres indsamling.

Men bag al spasen gemmer sig også en alvorlig historie. For Luna Lykke Sørensen begyndte den, da hun var bare to år gammel og blev ramt af leukæmi (AML) og var igennem hårde kemokure og lange indlæggelser på Skejby Sygehus. Hun mener selv, hun kan huske lidt fra det:

- Det var der, jeg første gang mødte Angus, siger hun.

Angus er en hospitalsklovn, som Luna desværre kom til at se mere til flere år efter.


Det var min bedstefar, der svingede mig rundt, og så så de, der var noget galt. Der var en stor bule på min mave

Freja B. Foged


Freja Brøchner Foged fik lov at have en normal barndom til hun var knapt fire år. Hun mener også, hun kan huske lidt af, hvad der skete:

- Det var min bedstefar, der svingede mig rundt, og da så de, der var noget galt. Der var en stor bule på min mave, siger hun.

Freja havde en stor tumor i den ene nyre. Nyren blev fjernet, og hun måtte også igennem et langt kemoforløb. I dag har hun nogle ar og kun én nyre, men er fuldstændig rask.

- Jeg har det det helt fint med én nyre. Det betyder bare, at jeg skal tisse lidt oftere end andre, og så skal jeg holde igen med at drikke for meget alkohol, siger hun.
Freja er 12 år, så det med alkoholen er slet ikke aktuelt endnu.

Annonce

Når venner dør

Luna er lige blevet 14 år, og hun husker noget bedre, da leukæmien kom igen. Da var hun seks år.  Det, hun skulle igennem, var massivt. Hun blev knoglemarvstransplanteret og var et år isolation. Men det, hun husker bedst, er gode ting som gensynet med klovnen Angus.

- Jeg kan huske engang, hvor jeg var bange for at få lagt et drop. Men så klistrede han plaster på sit underben, som var meget behåret, og så sagde han, at når jeg fik stikket, så rev han plastret af. Jeg var jo så optaget af, hvad han gjorde, at jeg helt glemte mit eget stik. Han var drillesyg og legesyg, og han passede på mig siger Luna.

Hun fik også venner blandt de andre indlagte børn, men hun bliver ked af det, når hun tænker på Tobias.

- Vi blev venner, for han var der altid på Skejby, når jeg var indlagt. Men han klarede den ikke. Jeg nåede at sige farvel til ham en uge, inden han døde. Da tror jeg godt, han vidste det, siger Luna Lykke Sørensen.

Hun var med til hans begravelse i Aalborg.

Annonce

Vi er heldige

Luna er heldigvis fuldstændig rask i dag. Ja næsten mere end det, for hun både spiller fodbold og træner et fodboldhold. Og Freja er også en aktiv pige, der går til dans og svømning.

Men her op til Knæk Cancer, som kulminerer i aften med det store indsamlingsshow på TV-2, har pigerne skubbet fritidsaktiviteterne lidt til side.

- Især første gang, jeg var syg, blev der eksperimenteret med mig, og jeg overlevede. Jeg vil gerne have at der er penge til, at der kan blive forsket endnu mere, og derfor samler vi ind, siger Luna.

Knæk Cancer

Sidste år samlede Knæk Cancer 145 millioner kroner ind til kræftforskningen.

Ved årets Knæk Cancer Live vil der i aften være musik med blandt andre fra blandt andre Søs Fenger, Carpark North og Troels Gustavsen.

Mikkel Kryger, Janni Pedersen og Louise Wolff er værter

- Vi er heldige med at være her, så vi vil gerne hjælpe andre. Vi plejer at samle ind fra dør til dør, men det kan vi ikke på grund af corona, så nu gør vi det på den her måde, siger Freja.

Og den her måde inkluderer altså blandt andet at få hældt isvand over sig, spise popcorn på tid og springe i vandet fra badebroen for eksempel. Og målet er at samle 43.000 kroner ind, for så har forældrene lovet at få en Knæk Cancer-tatovering.

Veninderne Luna Lykke Sørensen og Freja B. Foged har det sjovt sammen med at samle penge ind til Knæk Cancer-kampagnen på fantasifulde måder. Men der er alvor bag, for de har begge haft meget alvorlige kræftdiagnoser, da de var mindre. Foto: Tommy Byrne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce