Annonce
Udland

Venezuela får plads i FN's Menneskerettighedsråd trods kritik

Yuri Cortez/Ritzau Scanpix

En række lande og organisationer har kritiseret det sydamerikanske land for at bryde menneskerettighederne.

På trods af massiv kritik for brutal magtanvendelse og brud på menneskerettighederne har Venezuela fået plads i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC).

Torsdag har FN's Generalforsamling stemt 14 nye lande ind i rådet for den næste treårige periode. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Valget af Venezuela er kontroversielt, fordi regeringen med præsident Nicolas Maduro ved roret er blevet beskyldt for at bryde menneskerettighederne.

Regeringen skal have benyttet brutale metoder, som inkluderer tortur, lovstridige henrettelser og intimidering af regeringskritikere.

Samtidig er Venezuelas økonomi næsten kollapset.

Millioner af indbyggere har de seneste år forladt det engang så velstående land, hvor der ifølge flere medier er udbredt mangel på medicin og fødevarer.

FN siger, at mindst 3,2 millioner er flygtet. BBC rapporterer, at omkring fire millioner mennesker er strømmet ud af Venezuela i protest mod regimet.

I juli lød det fra FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, at der har været 7000 lovstridige henrettelser i kølvandet på demonstrationer mod Maduros styre.

Ifølge Bachelet er langt de fleste drab udført af sikkerhedstjenester. Maduro beskyldte Bachelet for at lyve.

Venezuela er nu sammen med andre nye medlemmer som Brasilien, Tyskland og Sydkorea medlemmer af Menneskerettighedsrådet, som blev oprettet i marts 2006.

Rådets opgave er at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder for alle. Det skal samtidig adressere og undersøge krænkelser af rettighederne.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa.

Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer. Medlemmerne af menneskerettighedsrådet sidder i tre år, og de kan genvælges – dog kun for to perioder.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce