Annonce
Navne

Ven med USA

Annonce

90 år: Den tidligere japanske premierminister Yasuhiro Nakasone, der i dag fylder 90 år, var den ene del af Ron-Yasu-venskabet, som det gode forhold til USA's tidligere præsident Ronald Reagan populært blev kaldt.

Nakasone er født i Takasaki i Gunma-præfekturet. Han er uddannet fra Tokyo Imperial University og var under Anden Verdenskrig officer i Japans kejserlige flåde.

I 1982 blev Nakasone premierminister. Sammen med udenrigsminister Shintaro Abe var han med til at forbedre forholdet til Sovjetunionen og Kina. Han var gode venner med USA's tidligere præsident Ronald Reagan, og de arbejdede bevidst på at styrke forholdet de to lande imellem.

Blandt Nakasones mest markante aftryk på Japan er privatiseringen af statsejede selskaber. Nakasone er også kendt for sin klare nationalistiske holdning, hvilket i sidste del af hans embedsperiode skabte en del problemer.

I en udtalelse proklamerede han, at Japans succes skyldes, at landet ikke havde nogle etniske minoriteter. Det stødte den betydelige koreanske minoritet, og Nakasone måtte ændre udtalelsen. Han ville rose USA for landets økonomiske fremgang på trods af mange etniske minoriteter. Udtalelserne betød, at undervisningsminister Masayuki Fujio i 1986 måtte træde tilbage.

I 1985 blev han den første japanske premierminister, der besøgte Yasukuni Helgengraven, efter den kontroversielle beslutning om at lægge 14 krigsforbrydere i et skrin i 1978.

Nakasone blev i 1987 erstattet af Noboru Takeshita. Nakasone er en af de få, der har siddet på posten som premierminister i Japan i mere end fem år. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce