Annonce
Odense

Velfærdsmillioner fra staten splitter Odenses byråd: Hvad mener du, pengene skal bruges til?

Der bliver brug for mere plads og flere hænder i Odenses vuggestuer og børnehaver, når antallet af små børn de kommende år stiger. Derfor vil det være et af temaerne, når byrådet om kort tid for alvor tager fat på forhandlingerne om næste års budget. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Partierne i Økonomiudvalget er langt fra enige om, hvor de millioner, regeringen som velfærdshjælp sender til Odense, gør bedst gavn. Diskussionen bliver del af de snarlige budgetforhandlinger.

Skal millionerne bruges på flere lærere og pædagoger? På at droppe tunge kulturbesparelser? På investeringer i velfærdsteknologi eller i den forebyggelse, der tales så meget om, men sjældent er penge til?

Økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der for to uger siden blev præsenteret i Finansministeriet, sender et formentlig tocifret millionbeløb til Odense for at hjælpe med velfærd til det stigende antal børn og ældre.

Det præcise beløb kendes endnu ikke, men ifølge et notat fra Borgmesterforvaltningen ventes Odense Kommune - med store forbehold - at få omkring 77 millioner kroner. Dertil kommer det såkaldte finansieringstilskud, som sandsynligvis lægger 180-190 millioner kroner i Odenses kommunekasse. Det er et engangsbeløb, og i budgettet er der foreløbig kun lagt 45 millioner ind.

Økonomiudvalgets partier er imidlertid langt fra enige om, hvordan økonomiaftalens ekstra millioner bruges bedst.

Før sommerferien sagde de politiske udvalg god for udskældte og omdiskuterede omprioriterings- og sparekataloger, der blandt andet skærer i administrationen, i kulturtilbud og vækstinitiativer. Ad den vej vil politikerne sikre 200 millioner kroner til daginstitutioner og ældrepleje for at kunne levere det nuværende serviceniveau også til de flere børn og ældre.

Venstre har længe argumenteret for at droppe besparelser for 50 millioner kroner, fordi de demografiske udfordringer de kommende år har vist sig at være mindre end forventet. Og med millionerne fra økonomiaftalen er grundlaget for at hive spareforslag ud kun blevet endnu stærkere, fremhæver Jane Jegind.

Heller ikke hos Konservative mener Søren Windell, at sparekniven nu behøver være helt så skarp, men han vil endnu ikke sætte konkrete beløb på.

Annonce

Hvad synes du?

Politikerne er uenige om, hvordan millionerne fra økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening gør mest gavn.

Men hvad mener du? Skal de bruges på at fjerne nogle af de varslede besparelser og omprioriteringer for 200 millioner kroner eller på velfærd?

Blandt besparelserne er for eksempel 100 færre medarbejdere i administrationen, færre penge til vedligehold af veje og grønne områder, fjernelse af tilskud til torsdagskoncerter og julemarked, mindre tilskud til museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner, flere medarbejdere uden pædagoguddannelse i daginstitutionerne og mindre støtte til vækstinitiativer.

Send gerne dit bud til redaktionen på odense@fyens.dk.

Vil have ro

Men borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fastholder, at det trods økonomiaftalens millioner er nødvendigt for Odense selv at bidrage med betragtelige millionbeløb i omprioriteringer og besparelser.

- Vi arbejder ikke ud fra den præmis, at verden stopper om et år, har han understreget. Og afviser altså alene at lade penge fra økonomiaftalen dække de førstkommende års udgifter til flere børn og ældre, selv om det med stor sandsynlighed vil være muligt:

Ifølge beregninger fra Borgmesterforvaltningen vil der de to næste år være brug for først 27 og siden 55 millioner kroner til ekstra velfærd.

Men med udsigten til om 10 år at mangle op mod 600 millioner kroner til at sørge for de 4000 flere ældre og 2800 flere små børn ønsker Peter Rahbæk Juel at skabe en ro, påpeger han.

Og minder så om, at ingen endnu kender økonomiaftalens præcise konsekvenser for Odenses økonomi:

- Vi kan få et endnu større råderum, som vi kan tilbagekøbe besparelser for eller investere andre steder. Men det afhænger af de endelige beløb og de kommende budgetforhandlinger. Jeg kan både finde ting, jeg gerne vil investere i, og besparelser, jeg helst slipper for, siger han.

Byrådet førstebehandler næste års budget 9. oktober, og efter planen sættes der i dagene umiddelbart derefter politiske underskrifter på en aftale om fordelingen af de mere end 12 milliarder kroner, der ligger i Odenses kommunale budget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce