Annonce
Debat

Velfærd. En værdig alderdom

Annonce

Som medlem af Nye Borgerlige ønsker jeg, at der bliver taget hånd om de ældre, så de får et værdigt ældreliv, uanset om de vælger at bo længst muligt i eget hjem, eller de foretrækker at bo under trygge og gode forhold på et plejehjem, hvor de ansatte tager sig godt af dem og skaber gode hjemlige rammer.

Jeg mener, det er vigtigt, at de ældre bestemmer mest muligt over eget liv.

Kommer de ældre f.eks. på plejehjem, er det omsorgen og fagligheden, der bør vægtes højt. De pårørende skal være trygge ved at sende deres kære på plejehjem, og det er de kun, hvis de ældre har det godt, hvor de er.

Det skal derfor være en ret, at de pårørende samt den ældre selv er med i beslutningen om, hvornår en anbringelse skal ske, og hvor den ældre skal bo. Det er familien, der bedst kender den ældre og den ældres situation.

Som det er i dag, har man mange steder alt for lidt indflydelse på, hvor ens kære skal tilbringe sin sidste tid. Dette vil jeg godt opfordre til, at der bliver lavet om på.

I dag "visiteres" den ældre sædvanligvis til en plejehjemsplads af kommunen, der egenhændigt styrer, hvor mange pladser der er, og hvornår der er en plads ledig. Kvaliteten af nogle af disse plejehjem er meget svingende. Flere steder er personalet ofte fortravlet og/eller maden er for dårlig og kedelig. Dette er lig med rigtig dårlig trivsel og livskvalitet for den ældre.

Det er altså ofte kommunen, der bestemmer hvor og hvornår den ældre har gavn af at få en plejehjemsplads. Man skulle ellers tro, at de pårørende og den ældre selv i mange tilfælde vil være dem, der bedst kan mærke, når det er tid til at flytte på et plejehjem.

Kommunerne bestemmer efter ganske bestemte skemaer og passer man ikke lige ind i et af dem, så er der ikke altid den store hjælp at hente og derfor er der i dag en tendens til, at man umyndiggør de ældre og sætter familien til at løbe spidsrod mellem de forskellige sagsbehandlere, især hvis familien ikke er enig i kommunens afgørelse.

Er det værdig ældreomsorg? Nej, bestemt ikke.

En plejehjemsplads er selvfølgelig ikke billig, og selvfølgelig skal den ældre også have et behov for den, men i stedet for den hjælp der eventuelt stilles til rådighed i form af hjemmepleje, hjemmehjælp, hjemmesygeplejerske m.m., så kunne hjælpen bestå i en voucher, som den ældre sammen med de pårørende, frit kan vælge at købe hjælp for.

Maksimumsummen kunne være det beløb, som det koster at have en ældre på plejehjem. Hvis det så vurderes, at den ældre ikke har brug for fuld hjælp, bliver voucheren det mindre og hvis familien og den ældre ønsker at bruge voucheren til at købe en plads på et plejehjem, så kan de det. Hvis voucheren ikke dækker det fulde beløb, kan familien eller den ældre selv spæde til. Væk er nu behovet for "visitering" til plejehjem og ind kommer værdigheden og valgfriheden i den ældres liv.

Det bliver ikke dyrere for det offentlige, måske endda billigere, da kommunen nu ikke længere skal styre udbud og efterspørgsel på plejehjem. Der vil så helt sikkert opstå en masse forskellige private tilbud, som kan konkurrere både på pris og på kvalitet. Kommunens rolle bliver derved meget mindre. De skal nu kun føre tilsyn med alle de private plejehjem for at sikre, at de ældre får, hvad de har krav på og løbende vurdere de ældres behov og sikre at voucheren har den rigtige størrelse, men den skal hverken bygge eller drive plejehjem. Det klarer det private marked i fair og åben konkurrence.

Modellen bruges på tyvende år og med stor succes i Tyskland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce