Annonce
Klima

Vejle kæmper med urenset spildevand: Der er flere årsager til kraftigt iltsvind i Vejle Fjord

Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling, debat
Annonce

Læserbrev: Under Vejle-rubrikken var der 8. oktober en udmærket artikel om kraftigt iltsvind i Vejle Fjord. Og der forklares fint, at for mange næringsstoffer er medvirkende til iltsvindet.

I faktaboksen står der, at ”landbruget står for omkring 60-70 procent af kvælstofudledningen.”

Nå tænker den kloge læser: ”Så, må det jo være landmændenes skyld med alt det iltsvind”.

Intet om, at det også er fosfor, hvor over 1/3 kommer fra spildevand. Intet om, at lige netop Vejle er en af de byer, der udleder allermest urenset spildevand i hele landet.

Det svarer til, at man laver en artikel om farlige højresvingsulykker i byerne, hvor problemet er lastbiler og cykler i vejkryds. I faktaboksen står der så,  at 60-70 procent af bilerne i byerne er personbiler. Det giver heller ingen mening.

Ja, der kommer kvælstof ud i vandmiljøet fra landbruget, ligesom der gør fra skove, haver, golfbaner, naturområder - ja, alle steder, hvor der er grøn vækst. Men det meste udledes i vintermånederne, hvor der ikke er meget vækst.

Om sommeren suger alle planter al den næring, de kan få fat i. Jeg forstår ikke, at man kan snakke iltsvind i blandt andet Vejle Fjord uden at nævne, at Vejle Spildevand er en af dem i landet, der sender allermest urenset spildevand ud i vandmiljøet.

Tal fra Puls-databasen, hvor kommunerne skal indberette alle overløb til Miljøstyrelsen, viser, at Vejle har 106 overløbssteder fordelt rundt i kommunen og i 2019 udledte over 1,5 millioner kubikmeter urenset spildevand.

Det er samme mængde som storbyen Odense og mere end både Aalborg og Aarhus! Bare overløb fra selve renseanlægget er 790.000 kubikmeter. Det er den største udledning på et enkelt overløbssted i hele Danmark efter København og Gentofte. Og ikke ud i store Øresund, men ud i lille Vejle Fjord.

790.000 kubikmeter svarer til over 2000 kubikmeter om dagen eller, at der holder 60 lastbiler og pumper urenset spildevand i havnen hver dag. Året rundt. Og det har været overløb 52 gange i 2019, så den sædvanlige ”forklaring” med, at ”det er kun ved skybrud og voldsomme regnskyl, vi har overløb” holder ikke.


Vejle udledte i 2019 udledte over 1,5 millioner kubikmeter urenset spildevand. Det er samme mængde som storbyen Odense og mere end både Aalborg og Aarhus!


En lille regnbyge er åbenbart også nok. Og det ene sted er så kun det halve af alt det, der sendes ud fra Vejle Kommune. Samlet set er der næsten 3000 overløb rundt i kommunen om året!

Problemet med urenset spildevand er alt det organiske stof (lort), miljøfremmede stoffer, tungmetaller og især i badesæsonen også alle de tarm-og colibakterier, der lukkes direkte ud. Alt ”mudderet” lægger sig som et dyndlag på bunden af fjorden og kræver en masse ilt for at omsættes. For det meste omsættes på sigt.

Den mængde urenset spildevand, Vejle lukker ud, beregnes til at skulle bruge cirka 200.000 kg ilt for at fjerne det, der lukkes ud om året. Det kan da kun betegnes som en direkte årsag til iltsvind.

Det kan godt være nogen, der synes, det kun er en detalje med urenset spildevand. Men at det ikke skulle være stærkt medvirkende til iltsvindet i fjorden, er svært for mig at forstå med de kæmpe mængder.

Så det er vigtigt, at vi fokuserer på alle parametre for at skabe en "Sund Vejle Fjord".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce