Annonce
Assens

Vejen lignede Østeuropa: Nu er den endelig blevet mere sikker

En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
Hvis der er ekstra brede smil på læberne i Frøbjerg og Orte for tiden, skyldes det måske, at en længere kamp for at gøre Orte Byvej og Orte Vejsmark mere trafiksikker endelig nærmer sig mål. Den gamle vej med dårligt udsyn er blevet opgraderet med ny asfalt, og snart kommer der striber i siden, så cyklister og gående kan færdes mere sikkert.

Frøbjerg/Orte: Borgere i Frøbjerg og Orte har i fem år kæmpet for, at Orte Byvej og Orte Vejsmark skulle blive mere trafiksikker. Vejen er stærkt trafikeret, og mange børn og unge bruger den, da den fører til Frøbjerg-Orte Friskole.

- Folk kører stærkt på den, vejen er snoet, og man har dårligt udsyn, fortæller Sanne Baun, der har været en af de bærende kræfter i kampen for at gøre vejen trafiksikker.

Før var vejen fyldt med huller, mens asfalten i siden af vejen var smuldret væk på grund af den megen trafik fra især mange traktorer og lastbiler. Det gjorde vejen smal og farlig.

- Man skulle virkelig holde øje, for det var farligt at færdes der, siger Sanne Baun, hvis datter har været væltet på løbehjul på grund af hullerne.

Og selvom det hele tiden har været en byzone, hvor fartgrænsen er 50 km/t, har Sanne Baun oplevet, at folk tit kørte for stærkt.

- Der har jo kun været fartkontrol få gange, siger hun.

Annonce

2 minus 1-vej

Assens Kommune har i løbet af efteråret sat hastighedsbegrænsning på 40 km/t på flere strækninger, og i den kommende tid vil de blive til såkaldte 2 minus 1-veje.

På disse veje er midterstriberne fjernet, og i stedet er de bløde trafikanter tilgodeset med kantbaner adskilt fra vejbanen af brede, stiplede linjer. Ideen er, at man som bilist kører midt på vejen. Når to biler mødes, skal den ene trække ud over de stiplede linjer og holde tilbage for bløde trafikanter, mens den anden bilist kører forbi.

I december 2014 blev den første 2 minus 1-vej etableret. Det var på Krengerupvej i Glamsbjerg, hvor beboerne i flere år havde klaget over for meget og for hurtig trafik på strækningen.

Det har vist sig, at det er blevet mere sikkert at færdes på den del af Krengerupvej, hvor der er 2 minus 1-vej, og derfor kommer der 2 minus 1-vej på disse strækninger:

Orte Vejsmark, Orte, Fuglebakken, Skelvej og Toftevej, Assens, Kildebakken og Rybergsvej, Ebberup, Jordløse Møllevej, Jordløse, Toftevej, Brylle, og Skovsbovej, Nårup.

De veje er valgt med fokus på skoleveje, og etableringen er permanent, oplyser Assens Kommune.

Nye skilte

Men det er der blevet gjort noget ved. I juni 2018 blev der sat nye skilte op. Samtidig blev fartgrænsen sænket til 40 km/t, og det har hjulpet.

- Men kun lidt, for der er stadig nogle, der kører for stærkt, siger Sanne Baun og tilføjer, at de tre små bump ikke gavner meget.

Sanne Baun var sammen med Line Bøgelund-Bock om at starte en underskriftsindsamling i området med håbet om, at det ville få Assens Kommune til at gøre noget ved vejen.

I alt blev der samlet omkring 150 underskrifter sammen, og igennem længere tid har Line Bøgelund-Bock været i tæt kontakt med kommunen.

- Vi har haft meget kontakt med kommunen for at sikre, at vi ville det samme. Jeg synes, at de har været meget lydhør overfor vores ønsker, og vi har haft både politiet og en fra Vej og Trafik ude for at kigge, fortæller Line Bøgelund-Bock.

Ny asfalt

I starten af oktober blev den gamle asfalt skrabet af og ny asfalt blev lagt.

- Vejen er blevet meget bredere nu, fordi der er asfalt der, hvor den gamle var smuldret væk. Før lignede den jo en vej fra Østeuropa, fortæller Sanne Baun.

Men det var ikke nok for borgerne i Orte og Frøbjerg med nye skilte og ny asfalt. De ville have striber i siden af vejen, så man som cyklist eller gående kan færdes mere sikkert.

Assens Kommune havde dog et krav, hvis det ønske skulle opfyldes.

- Vi skulle fælde et læhegn for at vi kunne få striberne, siger Sanne Baun.

Så omkring 15 borgere fra Frøbjerg og Orte stod klar klokken ni om morgenen søndag 13. oktober med motorsave og arbejdshandsker. Læhegnet skulle fældes.

Sanne Baun (t.v) og Line Bøgelund-Bock har samlet underskrifter for at få Assens Kommune til at hjælpe med at gøre Orte Byvej og Orte Vejsmark mere sikker for bløde trafikanter. Foto: Sanne Baun

Bedre udsyn

Og det blev fældet.

- Og landmanden sagde: "bare lad træerne ligge, dem fjerner jeg", fortæller Sanne Baun.

Nu er der meget bedre udsyn på Orte Byvej og Orte Vejsmark. Hun fortæller, at man måske kan se 500 meter frem, hvilket er fantastisk.

- Det er så fedt, at der efter den her lange proces, endelig er sket noget, siger hun og fortæller, at der inden længe kommer nogle og laver striber på vejen.

En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce