Annonce
Assens

Vejen lignede Østeuropa: Nu er den endelig blevet mere sikker

En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
Hvis der er ekstra brede smil på læberne i Frøbjerg og Orte for tiden, skyldes det måske, at en længere kamp for at gøre Orte Byvej og Orte Vejsmark mere trafiksikker endelig nærmer sig mål. Den gamle vej med dårligt udsyn er blevet opgraderet med ny asfalt, og snart kommer der striber i siden, så cyklister og gående kan færdes mere sikkert.

Frøbjerg/Orte: Borgere i Frøbjerg og Orte har i fem år kæmpet for, at Orte Byvej og Orte Vejsmark skulle blive mere trafiksikker. Vejen er stærkt trafikeret, og mange børn og unge bruger den, da den fører til Frøbjerg-Orte Friskole.

- Folk kører stærkt på den, vejen er snoet, og man har dårligt udsyn, fortæller Sanne Baun, der har været en af de bærende kræfter i kampen for at gøre vejen trafiksikker.

Før var vejen fyldt med huller, mens asfalten i siden af vejen var smuldret væk på grund af den megen trafik fra især mange traktorer og lastbiler. Det gjorde vejen smal og farlig.

- Man skulle virkelig holde øje, for det var farligt at færdes der, siger Sanne Baun, hvis datter har været væltet på løbehjul på grund af hullerne.

Og selvom det hele tiden har været en byzone, hvor fartgrænsen er 50 km/t, har Sanne Baun oplevet, at folk tit kørte for stærkt.

- Der har jo kun været fartkontrol få gange, siger hun.

Annonce

2 minus 1-vej

Assens Kommune har i løbet af efteråret sat hastighedsbegrænsning på 40 km/t på flere strækninger, og i den kommende tid vil de blive til såkaldte 2 minus 1-veje.

På disse veje er midterstriberne fjernet, og i stedet er de bløde trafikanter tilgodeset med kantbaner adskilt fra vejbanen af brede, stiplede linjer. Ideen er, at man som bilist kører midt på vejen. Når to biler mødes, skal den ene trække ud over de stiplede linjer og holde tilbage for bløde trafikanter, mens den anden bilist kører forbi.

I december 2014 blev den første 2 minus 1-vej etableret. Det var på Krengerupvej i Glamsbjerg, hvor beboerne i flere år havde klaget over for meget og for hurtig trafik på strækningen.

Det har vist sig, at det er blevet mere sikkert at færdes på den del af Krengerupvej, hvor der er 2 minus 1-vej, og derfor kommer der 2 minus 1-vej på disse strækninger:

Orte Vejsmark, Orte, Fuglebakken, Skelvej og Toftevej, Assens, Kildebakken og Rybergsvej, Ebberup, Jordløse Møllevej, Jordløse, Toftevej, Brylle, og Skovsbovej, Nårup.

De veje er valgt med fokus på skoleveje, og etableringen er permanent, oplyser Assens Kommune.

Nye skilte

Men det er der blevet gjort noget ved. I juni 2018 blev der sat nye skilte op. Samtidig blev fartgrænsen sænket til 40 km/t, og det har hjulpet.

- Men kun lidt, for der er stadig nogle, der kører for stærkt, siger Sanne Baun og tilføjer, at de tre små bump ikke gavner meget.

Sanne Baun var sammen med Line Bøgelund-Bock om at starte en underskriftsindsamling i området med håbet om, at det ville få Assens Kommune til at gøre noget ved vejen.

I alt blev der samlet omkring 150 underskrifter sammen, og igennem længere tid har Line Bøgelund-Bock været i tæt kontakt med kommunen.

- Vi har haft meget kontakt med kommunen for at sikre, at vi ville det samme. Jeg synes, at de har været meget lydhør overfor vores ønsker, og vi har haft både politiet og en fra Vej og Trafik ude for at kigge, fortæller Line Bøgelund-Bock.

Ny asfalt

I starten af oktober blev den gamle asfalt skrabet af og ny asfalt blev lagt.

- Vejen er blevet meget bredere nu, fordi der er asfalt der, hvor den gamle var smuldret væk. Før lignede den jo en vej fra Østeuropa, fortæller Sanne Baun.

Men det var ikke nok for borgerne i Orte og Frøbjerg med nye skilte og ny asfalt. De ville have striber i siden af vejen, så man som cyklist eller gående kan færdes mere sikkert.

Assens Kommune havde dog et krav, hvis det ønske skulle opfyldes.

- Vi skulle fælde et læhegn for at vi kunne få striberne, siger Sanne Baun.

Så omkring 15 borgere fra Frøbjerg og Orte stod klar klokken ni om morgenen søndag 13. oktober med motorsave og arbejdshandsker. Læhegnet skulle fældes.

Sanne Baun (t.v) og Line Bøgelund-Bock har samlet underskrifter for at få Assens Kommune til at hjælpe med at gøre Orte Byvej og Orte Vejsmark mere sikker for bløde trafikanter. Foto: Sanne Baun

Bedre udsyn

Og det blev fældet.

- Og landmanden sagde: "bare lad træerne ligge, dem fjerner jeg", fortæller Sanne Baun.

Nu er der meget bedre udsyn på Orte Byvej og Orte Vejsmark. Hun fortæller, at man måske kan se 500 meter frem, hvilket er fantastisk.

- Det er så fedt, at der efter den her lange proces, endelig er sket noget, siger hun og fortæller, at der inden længe kommer nogle og laver striber på vejen.

En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
En gruppe borgere fra Orte tog sidste skridt mod en mere trafiksikker Orte Byvej, da de for nyligt fældede et læhegn, så der nu er langt bedre udsyn på vejen. Privatfoto: Sanne Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce