Annonce
Sydfyn

Vejblomster på Langeland. Bierne må vente

En blomstermark ved Spodsbjergvej kommer til at vente et år før det kan realiseres. Men flere andre steder langs veje, midterrrabatter og i rundkørsler sår kommunen bivenlige planter. Foto: Scanpix
Flere kommunale projekter med bivenlig beplantning er udskudt - men skulle blive realiseret næste år - rundkørsler og midterrabatter bliver dog sået til

LANGELAND: Et større område ved Ørstedsskolen i Rudkøbing skulle have været sået til med bivenlig beplantning allerede i dette forår. Driftsleder Poul Pedersen fra Langeland Kommunes Vej og Park lover, at området næste år vil være klar til at tiltrække bier og andre insekter.

- Der er simpelthen for meget græs og andet genstridig ukrudt i området til, at vi kan så blomster der. Vi harver det igennem flere gange og får det renset for ukrudt, og så kan vi så til næste forår. Erfaringer fra andre kommuner viser, at det ikke nytter at så noget, hvis der er alt for meget ukrudt, siger han.

Kommunalbestyrelsen besluttede sidste år at tilslutte sig Danmarks Biavlerforenings projekt bivenlig kommune. Her er kommunen forpligtet til at tilplante mindst en hektar med bivenlige planter.

Sidste år nåede kommunen at udså bi- og insektvenlige frøblandinger på flere mindre arealer, langs veje og stier, samt langs den nye aktivitetssti ved Lindelse, i alt blev det til lidt under en halv hektar. Men tørken sidste sommer var hård ved planterne, og de havde meget vanskelige vilkår.

I februar besluttede Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, at et område langs Spodsbjergvej ved Ørstedskolen skulle tilsås, så kommunen kom op på den ønskede hektar, der skal til for at kunne kalde sig bivenlig kommune.

Ideen er, at der skal skabes en ti meter bred kant med blomsterblandinger, og at der indenfor blomsterbæltet såes græs, så området kan afgræsses. Der har de seneste to år været køer på hatbakken ved skolen i sommermånederne, det har haft stor betydning for biodiversiteten med græssende dyr på arealet.

Indenfor indhegningen kommer en trampesti for både dem, der bare vil gå en tur, og til brug for formidling af blomster og insekter for skolen og børnehaver i området.

Området langs Spodsbjergvej har i forvejen i nogle år været en del af et forskningsprojekt med insekt- og bivenlige afgrøder, hvor der blandt andet i flere omgange er blevet gennemført optælling af insekter.

Flere steder steder bliver der dog sået bivenlige planter som i rundkørslen ved Ørstedskolen, i udvalgte midterrabatter og mindre hjørner rundt på øen, hvor det er muligt. Danmarks Naturfredningsforening har informeret kommunen om et antal rabatter, hvor der er særligt mange vilde blomster og sjældne græsser. her skal der være et særligt fokus på slåning her, så det fremover gøres med henblik på at fremme og bevare de vilde planter, hvis det ikke berører trafiksikkerheden.

Heller ikke et planlagt biodiversitetsprojekt i Rådhushaven bliver til noget i år.

- Nej, det er med i dette års besparelse, men det er med på budgettet til næste år, siger Poul Petersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce