Annonce
Fyn

Veganere er klar: På søndag skal danskerne have sandheden at vide

Adskillige tusinde mennesker plejer at besøge gården Verningelund på Midtfyn, når køerne lukkes ud på græs. Men i år er køerne allerede lukket ud for at undgå en gentagelse af sidste års konfrontation med veganske aktivister. Til gengæld kan man se køerne komme på græs hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup nær Ringe. Arkivfoto: Kim Rune
Der er tilsyneladende ikke planlagt aktioner på Fyn fra veganere, når køerne sendes på græs på økodagen på søndag. Skulle der alligevel dukke nogen op, får de ikke lov til at ødelægge dagen for vore gæster, siger fynsk landmand.

D

anmark: Søndag klokken 12 løber køer på gårde over hele landet ud i det fri for første gang i flere måneder. Det sker, når de økologiske mælkeproducenter holder den årlige økodag, hvor køerne slippes ud på græs efter at have gået inden for i staldene vinteren over.

Sidste år var flere end en kvart million danskere kørt på landet for at se køerne danse, når de fik lov at komme ud i det fri, men det var ikke alle, der kom for at nyde synet af de glade dyr. Veganske aktivister besøgte blandt andet gården Verningelund på Fyn, og efter den oplevelse valgte gårdens ejere i år at lukke køerne ud i sidste uge uden at reklamere for det.

Det har dog ikke skræmt Anita og Niels Erik Maegaard, som for fire år siden købte et landbrug i Eskildstrup nær Ringe. På gården, som nu er blevet omlagt til økologi, har parret og deres tre døtre cirka 210 sortbrogede køer, og Anita Maegaard glæder sig til at vise dyrene og gården frem. Hun og hendes mand har af Arla fået at vide, at de skal være parat til at få mellem 3000 og 5000 gæster.

- Hvordan synes I, jeres dyr har det?

- Vi kan jo ikke sige andet, end at vi synes, de har det godt. Ellers ville vi ikke lukke flere tusind mennesker ind. Vi åbner op, fordi vi synes, vi har noget, der er værd at vise, siger Anita Maegaard.

1,7 millioner gæster til økodage

59 gårde fordelt over hele landet holder åbent for alle interesserede søndag 14. april fra klokken 10 til 14. Nogle gårde venter besøg af flere tusind gæster, så kom i god tid.

Køerne har stået i stald hele vinteren, og de bliver lukket ud på det friske, grønne græs præcis klokken 12.

Økodagen blev første gang holdt i 2005, og siden har de økologiske mælkeproducenter haft flere end 1,7 millioner gæster, der har overværet køernes dans, når de bliver sluppet ud af staldene.

På Fyn er der åben gård hos Anita og Niels Erik Maegaard, Klaus Berntsens Vej 25 i Ringe, og ved Statsfængslet Søbysøgaard (Jørgen Rasmussen), Søvej 27 i Årslev.

Kilde: Økologisk Landsforening

- De skal ikke ødelægge dagen

Aktivistgruppen Vegan Change arrangerer fire protestaktioner i forbindelse med økodagen - på Krogsagergård ved Randers, på Hjortsminde ved Silkeborg, på Nørengen ved Gandrup i Nordjylland og i Kirke Hyllinge på Sjælland. På Fyn har gruppen ikke planlagt nogen aktioner, men skulle der dukke veganere op i Eskildstrup, er Anita og hendes mand klar til at modtage dem.

- Vi byder dem på en kop kaffe og tager det stille og roligt. Vi undgår konflikten og ignorerer dem helst, hvis vi kan det. De skal i hvert fald ikke have lov at ødelægge dagen.

Det er præcis den tilgang, Økologisk Landsforening anbefaler sine medlemmer.

- Veganerne er velkomne med deres bannere, så længe de står ved vejene ind til gårdene, og så længe de ikke på nogen måde generer vores gæster eller er truende, siger Birgitte Nygaard, som er projektleder for økodagen.

- Vores gæster kommer, fordi de gerne vil se køerne, og den oplevelse, tror vi, overskygger, at der står nogle veganere og protesterer.

Annonce

Afliver ikke tyrekalve mere

Vegan Change oplyser, at gruppen aktionerer på økodagen, fordi gårdenes arrangementer ifølge foreningen "har til formål at bilde danskerne ind, at alt er i sin skønneste orden, hvis man vælger økologisk". Det er det langtfra, mener Vegan Change, som har et andet billede af mælkeproduktionen som både klimabelastende og urimelig udnyttelse af dyrene.

Netop i år sætter Økologisk Landsforening fokus på mælkeproducenternes arbejde med at nedbringe klimabelastningen fra køerne. Birgitte Nygaard fremhæver økologernes mange græsmarker, som binder store mængder CO2 fra luften som kulstof i jorden.

- Det ligger i økologernes dna, at vi hele tiden prøver at gøre tingene bedre. Et godt eksempel er, at vi i lang tid har arbejdet med en model, så tyrekalvene fra mælkeproduktionen også kunne få et liv. Nu er der lavet en brancheaftale om, at vi ikke automatisk afliver de tyrekalve - for det er ikke noget, vi har været stolte af.

Men den grundlæggende uenighed om, hvorvidt mennesker overhovedet skal tage mælk fra køerne, er svær at komme ud over, siger Birgitte Nygaard:

- Veganerne mener jo, at det kun er kalven, der skal have mælken. Vi er ikke enige i, at vi slet ikke må kunne drikke mælk og lave yoghurt og ymer, og hvad vi ellers laver af mælken. Og vi tror på, at vi også om 10 år har lyst til at få mælk på vores havregryn. Men det er svært at mødes om det, for de holder benhårdt på, at sådan skal det ikke være.

Sophia Nox fra Vegan Change oplyser, at gruppen "helt sikkert" vil overveje at arrangere en protestaktion på Fyn i forbindelse med økodagen næste år.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Rejser For abonnenter

Göteborg: 21 kilometer kunst i anledning af byens 400-års jubilæum

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce