Annonce
Fyn

Veganere er klar: På søndag skal danskerne have sandheden at vide

Adskillige tusinde mennesker plejer at besøge gården Verningelund på Midtfyn, når køerne lukkes ud på græs. Men i år er køerne allerede lukket ud for at undgå en gentagelse af sidste års konfrontation med veganske aktivister. Til gengæld kan man se køerne komme på græs hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup nær Ringe. Arkivfoto: Kim Rune
Der er tilsyneladende ikke planlagt aktioner på Fyn fra veganere, når køerne sendes på græs på økodagen på søndag. Skulle der alligevel dukke nogen op, får de ikke lov til at ødelægge dagen for vore gæster, siger fynsk landmand.

D

anmark: Søndag klokken 12 løber køer på gårde over hele landet ud i det fri for første gang i flere måneder. Det sker, når de økologiske mælkeproducenter holder den årlige økodag, hvor køerne slippes ud på græs efter at have gået inden for i staldene vinteren over.

Sidste år var flere end en kvart million danskere kørt på landet for at se køerne danse, når de fik lov at komme ud i det fri, men det var ikke alle, der kom for at nyde synet af de glade dyr. Veganske aktivister besøgte blandt andet gården Verningelund på Fyn, og efter den oplevelse valgte gårdens ejere i år at lukke køerne ud i sidste uge uden at reklamere for det.

Det har dog ikke skræmt Anita og Niels Erik Maegaard, som for fire år siden købte et landbrug i Eskildstrup nær Ringe. På gården, som nu er blevet omlagt til økologi, har parret og deres tre døtre cirka 210 sortbrogede køer, og Anita Maegaard glæder sig til at vise dyrene og gården frem. Hun og hendes mand har af Arla fået at vide, at de skal være parat til at få mellem 3000 og 5000 gæster.

- Hvordan synes I, jeres dyr har det?

- Vi kan jo ikke sige andet, end at vi synes, de har det godt. Ellers ville vi ikke lukke flere tusind mennesker ind. Vi åbner op, fordi vi synes, vi har noget, der er værd at vise, siger Anita Maegaard.

1,7 millioner gæster til økodage

59 gårde fordelt over hele landet holder åbent for alle interesserede søndag 14. april fra klokken 10 til 14. Nogle gårde venter besøg af flere tusind gæster, så kom i god tid.

Køerne har stået i stald hele vinteren, og de bliver lukket ud på det friske, grønne græs præcis klokken 12.

Økodagen blev første gang holdt i 2005, og siden har de økologiske mælkeproducenter haft flere end 1,7 millioner gæster, der har overværet køernes dans, når de bliver sluppet ud af staldene.

På Fyn er der åben gård hos Anita og Niels Erik Maegaard, Klaus Berntsens Vej 25 i Ringe, og ved Statsfængslet Søbysøgaard (Jørgen Rasmussen), Søvej 27 i Årslev.

Kilde: Økologisk Landsforening

- De skal ikke ødelægge dagen

Aktivistgruppen Vegan Change arrangerer fire protestaktioner i forbindelse med økodagen - på Krogsagergård ved Randers, på Hjortsminde ved Silkeborg, på Nørengen ved Gandrup i Nordjylland og i Kirke Hyllinge på Sjælland. På Fyn har gruppen ikke planlagt nogen aktioner, men skulle der dukke veganere op i Eskildstrup, er Anita og hendes mand klar til at modtage dem.

- Vi byder dem på en kop kaffe og tager det stille og roligt. Vi undgår konflikten og ignorerer dem helst, hvis vi kan det. De skal i hvert fald ikke have lov at ødelægge dagen.

Det er præcis den tilgang, Økologisk Landsforening anbefaler sine medlemmer.

- Veganerne er velkomne med deres bannere, så længe de står ved vejene ind til gårdene, og så længe de ikke på nogen måde generer vores gæster eller er truende, siger Birgitte Nygaard, som er projektleder for økodagen.

- Vores gæster kommer, fordi de gerne vil se køerne, og den oplevelse, tror vi, overskygger, at der står nogle veganere og protesterer.

Annonce

Afliver ikke tyrekalve mere

Vegan Change oplyser, at gruppen aktionerer på økodagen, fordi gårdenes arrangementer ifølge foreningen "har til formål at bilde danskerne ind, at alt er i sin skønneste orden, hvis man vælger økologisk". Det er det langtfra, mener Vegan Change, som har et andet billede af mælkeproduktionen som både klimabelastende og urimelig udnyttelse af dyrene.

Netop i år sætter Økologisk Landsforening fokus på mælkeproducenternes arbejde med at nedbringe klimabelastningen fra køerne. Birgitte Nygaard fremhæver økologernes mange græsmarker, som binder store mængder CO2 fra luften som kulstof i jorden.

- Det ligger i økologernes dna, at vi hele tiden prøver at gøre tingene bedre. Et godt eksempel er, at vi i lang tid har arbejdet med en model, så tyrekalvene fra mælkeproduktionen også kunne få et liv. Nu er der lavet en brancheaftale om, at vi ikke automatisk afliver de tyrekalve - for det er ikke noget, vi har været stolte af.

Men den grundlæggende uenighed om, hvorvidt mennesker overhovedet skal tage mælk fra køerne, er svær at komme ud over, siger Birgitte Nygaard:

- Veganerne mener jo, at det kun er kalven, der skal have mælken. Vi er ikke enige i, at vi slet ikke må kunne drikke mælk og lave yoghurt og ymer, og hvad vi ellers laver af mælken. Og vi tror på, at vi også om 10 år har lyst til at få mælk på vores havregryn. Men det er svært at mødes om det, for de holder benhårdt på, at sådan skal det ikke være.

Sophia Nox fra Vegan Change oplyser, at gruppen "helt sikkert" vil overveje at arrangere en protestaktion på Fyn i forbindelse med økodagen næste år.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce