Annonce
Fyn

Ved den afsluttende eksamen: Det personlige heppekor er sendt uden for døren

To gymnaiseklasser på Odense Katedralskole gør op med traditionen om at skrive den afsluttende karakter i studenterhuen. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Hvad fik du? Det er som regel det spørgsmål, der rammer de tusindvis af studenter, der i disse dage er oppe til deres afsluttende eksamen. Og det er et forkert fokus, mener blandt andet Odense Katedralskole. Gymnasiet har stoppet traditionen med, at forældre, søskende og venner venter uden for eksamenslokalet.

En eksamen skal tages alvorligt. Og det er svært, når der står et personligt heppekor ude foran eksamenslokalet og venter på enten at trøste eller råbe hurra. Forældre, bedsteforældre, søskende, klassekammerater og venner har derfor ikke lov til at stå ude foran eksamenslokalet på Odense Katedralskole.

- Det her er faktisk at tage eksamen mere seriøst. Eksamen er et intenst rum, hvor man skal gøre sig umage. Man går til eksamen alene som en cowboy. Det i sig selv er ikke en familiebegivenhed, siger pædagogisk leder, André Dekker.

Han understreger, at det ikke handler om at dæmpe festlighederne.

- Der er jo ikke nogen, der ikke må fejre det. Der er ikke nogen, der skal tage armene ned, fordi de har fået 12. Det handler bare om at holde snot for sig og skæg for sig, siger han.

I stedet er blandt andet kantinen på Odense Katedralskole forbeholdt den fejring af de nyudklækkede studenter, som ifølge Dekker er helt på sin plads. Det er andet år, gymnasiet håndhæver reglen, og sidste år skabte det ifølge André Dekker en større ro uden, at festlighederne måtte lade livet.

Annonce

Mindre fokus på karakteren

Udover at der skal være en større respekt omkring eksamenssituationen håber pædagogisk leder André Dekker på et fokusskifte.

- Det, vi fejrer, er de to eller tre år, man har gennemført. Det handler om uddannelsen, om det at blive student, som er en livsbegivenhed. Ikke om de 30 minutters eksamen man lige har været oppe til, konstaterer han.

I det hele taget ser Odense Katedralskole gerne, at der bliver mindre fokus på den sidste eksamen og den afsluttende karakter og mere fokus på, at de unge har gennemført en uddannelse.

To 3.g-klasser på Odense Katedralskole har på eget initiativ valgt, at de ikke vil skrive karakteren for deres afsluttende eksamen i studenterhuen. Det er ellers en af de mange traditioner, der er forbundet med at blive student - og fejre det.

- Det har de gjort, fordi de dybest set synes, det er noget pjat. Den sidste karakter er på mange tilfældigt, og de ved jo godt, hvad de har fået i de 29 andre karakterer og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at vi har nedlagt et forbud. Hvis man har fået 4 i fysik og er mega stolt af det, skal man da bare skrive det i. Men jeg synes, det er en god trend, at der er nogen, der ikke gør det, så vi får brudt op med, hvad man skal som ”rigtig” student. Man er rigtig student, når man har gennemført STX eller HF, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce