Annonce
Fyn

Ved den afsluttende eksamen: Det personlige heppekor er sendt uden for døren

To gymnaiseklasser på Odense Katedralskole gør op med traditionen om at skrive den afsluttende karakter i studenterhuen. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Hvad fik du? Det er som regel det spørgsmål, der rammer de tusindvis af studenter, der i disse dage er oppe til deres afsluttende eksamen. Og det er et forkert fokus, mener blandt andet Odense Katedralskole. Gymnasiet har stoppet traditionen med, at forældre, søskende og venner venter uden for eksamenslokalet.

En eksamen skal tages alvorligt. Og det er svært, når der står et personligt heppekor ude foran eksamenslokalet og venter på enten at trøste eller råbe hurra. Forældre, bedsteforældre, søskende, klassekammerater og venner har derfor ikke lov til at stå ude foran eksamenslokalet på Odense Katedralskole.

- Det her er faktisk at tage eksamen mere seriøst. Eksamen er et intenst rum, hvor man skal gøre sig umage. Man går til eksamen alene som en cowboy. Det i sig selv er ikke en familiebegivenhed, siger pædagogisk leder, André Dekker.

Han understreger, at det ikke handler om at dæmpe festlighederne.

- Der er jo ikke nogen, der ikke må fejre det. Der er ikke nogen, der skal tage armene ned, fordi de har fået 12. Det handler bare om at holde snot for sig og skæg for sig, siger han.

I stedet er blandt andet kantinen på Odense Katedralskole forbeholdt den fejring af de nyudklækkede studenter, som ifølge Dekker er helt på sin plads. Det er andet år, gymnasiet håndhæver reglen, og sidste år skabte det ifølge André Dekker en større ro uden, at festlighederne måtte lade livet.

Annonce

Mindre fokus på karakteren

Udover at der skal være en større respekt omkring eksamenssituationen håber pædagogisk leder André Dekker på et fokusskifte.

- Det, vi fejrer, er de to eller tre år, man har gennemført. Det handler om uddannelsen, om det at blive student, som er en livsbegivenhed. Ikke om de 30 minutters eksamen man lige har været oppe til, konstaterer han.

I det hele taget ser Odense Katedralskole gerne, at der bliver mindre fokus på den sidste eksamen og den afsluttende karakter og mere fokus på, at de unge har gennemført en uddannelse.

To 3.g-klasser på Odense Katedralskole har på eget initiativ valgt, at de ikke vil skrive karakteren for deres afsluttende eksamen i studenterhuen. Det er ellers en af de mange traditioner, der er forbundet med at blive student - og fejre det.

- Det har de gjort, fordi de dybest set synes, det er noget pjat. Den sidste karakter er på mange tilfældigt, og de ved jo godt, hvad de har fået i de 29 andre karakterer og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at vi har nedlagt et forbud. Hvis man har fået 4 i fysik og er mega stolt af det, skal man da bare skrive det i. Men jeg synes, det er en god trend, at der er nogen, der ikke gør det, så vi får brudt op med, hvad man skal som ”rigtig” student. Man er rigtig student, når man har gennemført STX eller HF, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce