Annonce
Fyn

Ved den afsluttende eksamen: Det personlige heppekor er sendt uden for døren

To gymnaiseklasser på Odense Katedralskole gør op med traditionen om at skrive den afsluttende karakter i studenterhuen. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Hvad fik du? Det er som regel det spørgsmål, der rammer de tusindvis af studenter, der i disse dage er oppe til deres afsluttende eksamen. Og det er et forkert fokus, mener blandt andet Odense Katedralskole. Gymnasiet har stoppet traditionen med, at forældre, søskende og venner venter uden for eksamenslokalet.

En eksamen skal tages alvorligt. Og det er svært, når der står et personligt heppekor ude foran eksamenslokalet og venter på enten at trøste eller råbe hurra. Forældre, bedsteforældre, søskende, klassekammerater og venner har derfor ikke lov til at stå ude foran eksamenslokalet på Odense Katedralskole.

- Det her er faktisk at tage eksamen mere seriøst. Eksamen er et intenst rum, hvor man skal gøre sig umage. Man går til eksamen alene som en cowboy. Det i sig selv er ikke en familiebegivenhed, siger pædagogisk leder, André Dekker.

Han understreger, at det ikke handler om at dæmpe festlighederne.

- Der er jo ikke nogen, der ikke må fejre det. Der er ikke nogen, der skal tage armene ned, fordi de har fået 12. Det handler bare om at holde snot for sig og skæg for sig, siger han.

I stedet er blandt andet kantinen på Odense Katedralskole forbeholdt den fejring af de nyudklækkede studenter, som ifølge Dekker er helt på sin plads. Det er andet år, gymnasiet håndhæver reglen, og sidste år skabte det ifølge André Dekker en større ro uden, at festlighederne måtte lade livet.

Annonce

Mindre fokus på karakteren

Udover at der skal være en større respekt omkring eksamenssituationen håber pædagogisk leder André Dekker på et fokusskifte.

- Det, vi fejrer, er de to eller tre år, man har gennemført. Det handler om uddannelsen, om det at blive student, som er en livsbegivenhed. Ikke om de 30 minutters eksamen man lige har været oppe til, konstaterer han.

I det hele taget ser Odense Katedralskole gerne, at der bliver mindre fokus på den sidste eksamen og den afsluttende karakter og mere fokus på, at de unge har gennemført en uddannelse.

To 3.g-klasser på Odense Katedralskole har på eget initiativ valgt, at de ikke vil skrive karakteren for deres afsluttende eksamen i studenterhuen. Det er ellers en af de mange traditioner, der er forbundet med at blive student - og fejre det.

- Det har de gjort, fordi de dybest set synes, det er noget pjat. Den sidste karakter er på mange tilfældigt, og de ved jo godt, hvad de har fået i de 29 andre karakterer og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at vi har nedlagt et forbud. Hvis man har fået 4 i fysik og er mega stolt af det, skal man da bare skrive det i. Men jeg synes, det er en god trend, at der er nogen, der ikke gør det, så vi får brudt op med, hvad man skal som ”rigtig” student. Man er rigtig student, når man har gennemført STX eller HF, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce