Annonce
Bagsiden

Vatikanet forbyder Odense at bruge katolske helgennavne

Kardinal og storinkvisitor Gianluigi Pellegrino har rettet opmærksomheden mod Odenses uretmæssige udnyttelse af katolske brands. Foto: Colourbox

Efter krav fra Warner Bros. måtte Odenses Harry Potter-festival skifte navn. Nu kræver Vatikanet, at byen stopper brugen af katolske helgennavne.

- Skt. Knud, Skt. Hans, Skt. Jørgen, Sct. Alban, Skt. Anne og Skt. Gertrud er ubestrideligt katolske helgener og en uundværlig del af vores brand. Vi har gennem 500 år set gennem fingre med, at protestanter bruger vores registrererede mærker, men nu finder vi os ikke i det længere, skriver kardinal Gianluigi Pellegrino fra Vatikanstatens Inkvisitionskontor i et facebookopslag.

Kravet ledsages af detaljerede trusler om gråd og tænders gnidsel i skærsilden.

Odense Byråd indkaldte i morges til pressemøde om sagen, og vi var med.

Annonce

Fra helgen til HCA

- Det er naturligvis ærgerligt, at navne, som Odense har kunnet slå sig op på i over 900 år, nu ikke længere kan bruges. Men når Harry Potter-festivalen kunne skifte navn til Magiske Dage, uden at det gik ud over oplevelsen, kan vi også, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Dyrkelsen af Skt. Knud har haft enorm betydning for Odenses vækst op gennem middelalderen, men nu er vi i nutiden, og Odense har heldigvis en mere moderne kilde at hente navne fra, tilføjede by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Den kilde hedder H.C. Andersen.

Store Claus Kirke

- Sankt Albani Kirke er jo katolsk og beholder sit navn. Men i forbindelse med byomdannelsen ændrede vi Skt. Albani Stræde til Skomagerstræde. H.C. Andersen var skomagersøn, og det er oplagt at imødekomme Vatikanets krav ved at fortsætte den navngivning, sagde rådmanden og uddybede:

- Derfor vil Skt. Knuds og Sct. Hans kirker fremover hedde Lille Claus og Store Claus. Skt. Knuds Gade og Skt. Knuds Kirkestræde kommer til at hedde Store Claus Gade og Store Claus Kirkestræde. Offentlige institutioner med helgennavne vil ligeledes skifte navn. Det gælder for eksempel Store Claus Gymnasium og Lille Claus Skole. Det årlige sankthansbål på engel hedder fremover Fyrtøjsbålet.

Lille Idas Plads

Skt. Anne Plads bliver til Lille Idas Plads, mens Skt. Gertruds Stræde bliver til Havfruestræde.

Skt. Jørgen forsvinder væk fra Tommelisegade, Tommeliseengen og Tommelisehaven.

Gråbrødre og Sortebrødre Torv ændres til henholdsvis Elverhøj og Vanddråben.

I byens våbenskjold skiftes Skt. Knud med skjold og sværd ud med Klods-Hans med krage og træsko.

- H.C. Andersen døde barnløs, så nu risikerer vi ikke, at der pludselig står en arving og har rettighederne til noget i Odense, sagde borgmesteren.

Alle rådmændene nikkede og lo. Men da blev det pludselig et frygteligt vejr.

Den sorte skikkelse

Det lynede og tordnede. Regnen skyllede ned, og det var ganske forskrækkeligt. Så bankede det på rådhusets port, og stadsdirektøren gik hen og lukkede op.

Det var en trist, mørk skikkelse, der stod udenfor. Vandet løb ned ad dens hår og dens klæder og ind ad næsen og ud af hælen. Den kneb øjnene sammen, strakte en lang, tynd og helt mørk arm frem og pegede anklagende, mens den hvislede hæst:

- Der er vist Nogen, I har ganske glemt!

Borgmesteren, stadsdirektøren og rådmændene blegnede og udbrød som med én mund: - Skyggen!!

Denne artikel er autogenereret af Bagsidens satirerobot på baggrund af data fra virkeligheden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Bagsiden

BBBB: Der sparede vi dig for et klik igen

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];