Annonce
Faaborg-Midtfyn

Varsel om iltsvind: Ulækker algesuppe i Faaborg Fjord

Så ulækkert er vandet ved Klinten lige nu. Foto: Palle Søby Eriksen.

Algesuppen i Det Sydfynske Øhav lige nu skyldes blandt andet ekstra stor opblomstring af algetypen Pseudochattonella, som kan give fiskedød

Annonce

Faaborg: Det algeplumrede vand ved kysten er ikke farligt for mennesker, men det kan føre til fiskedød, og så kan det være et varsel om iltsvind til sommer.

- Den nuværende algevækst er grim og ulækker. Og så er den udtryk for, at vandmiljøet er i ubalance, fordi der bliver skyllet alt for meget kvælstof ud i de danske farvande, påpeger Kaare Manniche Ebert, som er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Når alle de her alger dør, synker de til bunds og bruger ilt til at gå i forrådnelse. Netop i Det Sydfynske Øhav er der mange steder mangel på ilt. Så medmindre vi får en sommer med masser af blæst og regn, er der i høj grad risiko for iltsvind senere på sommeren, siger han.

Også hos Miljøstyrelsen Fyns afdeling i Sollerup er det fokus på algeforekomsten. Herfra fortæller marinbiolog Nikolaj Holmboe:

- Så sent som i sidste uge tog vi ekstra prøver til bestemmelse af hvilke alger, der dominerer lige nu i Det Sydfynske Øhav. Den alge, vi ser blomstre hedder pseudochattonella, og den kan potentielt udgøre en trussel for fiskelivet, fordi de kan sætte sig fast i fiskenes gæller. Men endnu har vi ikke set døde fisk, og risikoen er størst for fisk i havdambrug, som ikke kan komme væk, og der er ikke sat så mange havbrugsfisk ud endnu.

- Algerne er ikke farlige for mennesker, og man kan godt bade. Men hvis man står i vand til knæene og ikke kan se sine tæer, er det nok en god idé at lade være. For der kan være bakterier, når der er mange alger samlet. Og måske skal man så også lade være med at lade sin hund gå i vandet, lyder hans råd.

Hvis man også ser på mængden kiselalger, og som normalt har en forårsopblomstring, er der ikke undersøgelser, som viser, at det er værre end normalt på denne årstid.

- I løbet af nogle uger vil det hele klinge af. Algerne trives bedst ved fire-seks grader, så når det bliver varmere - eller hvis algerne løber tør for næring i vandet - dør de efterhånden og falder til bunds. Og så bliver vandet klarere igen, siger Nikolaj Holmboe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce