Annonce
Kerteminde

Varm sommer og dyre dyr: Stort minus hos Fjord&Bælt

Gæsterne svigtede Fjord&Bælt i sommeren 2018. De ville hellere til stranden.Arkivfoto
Rekordsommer ramte billetsalget hårdt i 2018, og forberedelser til et nyt marsvin koster dyrt, viser det seneste regnskab fra Fjord&Bælt

Kerteminde: Det er svært at drive turistattraktion, når solen bager med så høje temperaturer, at stranden er det eneste, der trækker i sommergæsterne.

Det måtte Fjord&Bælt i Kerteminde sande, da rekordsommeren ramte i 2018, og konsekvenserne står nu sort på hvidt i det seneste regnskab:

Et underskud på helt præcist 301.072 kroner.

Mette Thybo, der er direktør i Fjord&Bælt forklarer:

- Det er simpelthen på grund af den her gode sommer, der var i 2018. Det betyder, at vi i sommermånederne har haft 258.000 kroner mindre i entréindtægter sammenlignet med 2017. For alle turistattraktioner har det været en møgsommer i 2018, fordi folk ville til stranden, og det var alt for varmt til at gå nogen steder hen, fortæller hun.

Endnu en stor post i regnskabet er forberedelser til, at et nyt marsvin flytter ind:

- Vi har igangsat en proces med henblik på at få nye marsvin til centeret, og det indebærer en række forberedelser, så vi får optimale forhold for de nye dyr. Blandt andet nye net, karantænestationer og nye ramme i bassinet, så det nye marsvin vænner sig til Freja, før det kommer helt ind til hende. Vi har sat ekstra video-overvågning op og der har været ekstra administrativt arbejde i forhold til at skaffe de tilladelser, vi skal have, fortæller Mette Thybo.

Pris: 232.696 kroner.

Annonce
Mette Thybo er direktør for Fjord&Bælt og Naturama. Arkivfoto: Jens Wognsen

Flere nyheder på vej

Fjord&Bælt har i dag kun ét marsvin, Freja, og man mener, at hun er cirka 24 år gammelt. Derfor er håbet, at der går et marsvin i et af fiskernes net, som kan flytte sammen med Freja. Men det er sværere end ventet:

- Hele året i år er der kun gået to i nettene, så det er jo ikke mange. Der er også utrolig mange kriterier, det skal leve op til. Det skal være mellem et og to år gammelt, mellem 104 og 130 cm langt. Der er en hel masse ting. Men vi går ikke ud og fanger dem. Det vil vi ikke.

Der er dog også meget at glæde sig over på bæltcenteret. I sommeren 2019 købte 10 procent flere gæster entrébillet end i 2017, og gæsterne har taget godt imod den store modernisering, som åbnede i februar 2019:

- Gæsterne roser det, og de bliver meget længere hos os. Vi kan også mærke, at i ydersæsonerne begynder der at komme flere. Det er fordi vi har så mange indendørs aktiviteter, og fordi vi er begyndt med særudstillinger.

Endnu en nyhed er det, at attraktionen holder åbent i december.

- For første gang i år har vi åbent i december måned, så vi kun har lukket i januar, og det fortsætter vi med fremover. Der skal ske noget nyt hele tiden.

1. december åbner særudstillingen: Hemmeligheder i dybet. Med en donation fra Velux-fonden og Aage V. Jensens Fonde præsenteres 25 danske fiskearter som billeder i hidtil uset høj kvalitet med mønstre i fiskenes skæl og hud, som man normalt aldrig vil kunne se med det blotte øje.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce