Annonce
Middelfart

Varm luft i spil: Danmarks mindste fjernvarmeværk vil være mere grøn

Varm luft, vind og vand kan erstatte eller supplere træflisen og traktoren hos Danmarks mindste fjernvarmeanlæg i Føns. Kasserer Michael Rasmussen forklarer. Foto: Peter Peth-Larsen.

Første delmål er nået, og nu arbejder de frivillige bag Danmarks mindste fjernvarmeværk, Føns Nærvarme, på at gøre anlægget endnu mere grønt og bæredygtigt.

Føns: En konstant lyd af sug, trækken og ventilatorer fylder den gamle staldbygning.

Avisen er tirsdag rykket til Føns - nærmere bestemt Føns Nærvarme.

Et mødebord bag to træfliskedler har dagen igennem dannet ramme om redaktionens daglige produktion af nyheder fra hele Middelfart Kommune, mens anlægget få meter derfra har varmet huse op for de i alt 47 forbrugere i lokalområdet.

Fjernvarmeværket er fortsat Danmarks mindste, har fået massiv opmærksomhed fra nær og fjern og modtog forleden Middelfart Kommunes klimastafet for sin grønne omstilling igennem de tre-fire år, det har eksisteret.

45 husstande har siden 2015 skrottet oliefyret, mens to andre har smidt træpillefyret på porten ud af 70 mulige forbrugere i lokalområdet.

Dermed er første delmål for klimaentusiasterne nået, påpeger kasserer Michael Rasmussen, da han tropper op i avisens interimistiske og midlertidige redaktionslokale.

- Vi vil ikke være byen, der dør, men byen, der klarer det, understreger kasseren, der erkender, at de frivillige har fået en del skeptikere til at vende bøtten, efter de netop er gået ind i fjerde driftsår uden at kuldsejle.

Annonce

Bag om Føns Nærvarme

Føns Nærvarme åbnede for tre år siden, hvor energi, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt åbnede varmeværket.Der er otte frivillige, hvor de fire af dem sidder i bestyrelsen, som skiftes til at passe varmeværket en uge ad gangen.

Den frivillige skal en gang om dagen tjekke om alt er, som det skal være på varmeværket.

Derudover skal der en gang i mellem tømmes aske, smøres maskiner og skovles flis.

Føns Nærvarme forsyner i dag 47 husstande, som har betalt et anlægsbidrag på 2500 kroner, for at blive koblet til varmeanlægget.

Omkring 7,5 millioner kroner har fjernvarmeanlægget kostet alt i alt.

Varm luft, vind og vand kan erstatte eller supplere træflisen og traktoren hos Danmarks mindste fjernvarmeanlæg i Føns. Kasserer Michael Rasmussen forklarer. Foto: Peter Peth-Larsen.

- Vi drømmer om en varmepumpe

Det er frivillige, der passer kedlerne og køber træflis ind.

Og de har langt fra opgivet klimaambitionerne. Tværtimod.

Mandag sætter de skub på fremtiden, når de sætter sig ansigt til ansigt med kommunens tekniske direktør, Thorbjørn Sørensen, og foreningens klimarådgiver.

Forskellige former for vedvarende energikilder er på dagsordenen.

- Vi drømmer lidt om, at vi indenfor de næste par år kan få en varmepumpe op, fortæller Michael Rasmussen, der nævner, at Føns Nærvarme diskuterer alt fra solvarme til solfangere, bølgeenergi samt rør lagt ned i Føns Vig.

- Vi koncentrerer os om den teknologiske udvikling og laver en opdatering på, hvad der ellers er af muligheder. Det vil helt klart være en fordel, hvis vi kan komme over på det, man kan kalde ægte, vedvarende energi, forklarer kasseren.

Kommunens tekniske direktør, Thorbjørn Sørensen, er imponeret over fjernvarmesuccesen i Føns og det store fællesskab omkring det. Han nikker ja til, at varmepumper kan være noget af vejen frem.

- Og man kan kombinere det med en mini-vindmølle, så de kan lave deres egen strøm. Det vil gøre det endnu mere klimavenligt, konstaterer Thorbjørn Sørensen, der ellers råder fjernvarmefolkene til at få 10-20 forbrugere mere på nettet og også at tænke isolering af huse og andet varmebesparende ind.

- Det er faktisk den billigste måde at spare på varmen på, tilføjer han.

Varm luft, vind og vand kan erstatte eller supplere træflisen og traktoren hos Danmarks mindste fjernvarmeanlæg i Føns. Kasserer Michael Rasmussen forklarer. Foto: Peter Peth-Larsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce