Annonce
Odense

Varm åbning på årets filmfestival

Film kan være fascinerende, bjergtagende og altopslugende. Det virkede i hvert fald meget godt på årets ungdomsjury, 8.a fra Munkebjergskolen, at se kortfilm. Foto: Nils Svalebøg
I et tropehedt Magasinet fik årets udgave af Odense International Film Festival en stemningsfuld officiel åbningsfest.

Festen er i gang. På lørdag kåres vinderne, og inden da vil langt over 10.000 biografsæder have været fyldte til visningerne af de 62 film, der er med i hovedkonkurrencen, samt alt det andet, der foregår på 2019-udgaven af Odense International Film Festival - eller bare OFF19, som den mere mundret hedder.

Allerede fra mandagens morgenstund af var de første filmglade publikummer klar til at trodse sommervejret for at tilbringe timer i biografmørket i selskab med kortfilm fra nær og fjern.

Men sådan helt officielt begyndte festivalen først med den traditionelle åbningsfest mandag klokken 20 på Magasinet. Med rød løber, dansepiger, smægtende rytmer og sæbebobler ved indgangen i Farvergården.

Og inden i et veltempereret Magasinet fortsatte festen med taler, smagsprøver på konkurrencefilmene og andre festlige indslag. Samt også uddelingen af Katrine Windfelds Mindelegat, der i år fandt dets syvende modtager.

Manuskriptforfatteren Maren Louise Käehne, som på det seneste især har markeret sig for samarbejdet med May el-Thouky om den meget anmelderroste spillefilm, "Dronningen", der i øvrigt havde en tidligere modtager af Katrine Windfelds Mindelegat i hovedrollen: Trine Dyrholm.

Ligesom Dyrholm har årets prismodtager fynske rødder. Maren Louise Käehne boede gennem næsten hele barndommen i Kerteminde.

Annonce

Kathrine Windfelds Mindelegat

Legatet på 50.000 kr., som Maren Louise Käehne modtog, er oprettet til minde om instruktøren Kathrine Windfeld (1966-2015).

Legatet skal være med til at sikre, at Kathrine Windfelds arbejde for et samfund, hvor mænd og kvinder har samme vilkår, ikke glemmes.

Tidligere modtagere af legatet: Skuespiller Trine Dyrholm, instruktør Pernilla August, manuskriptforfatter Maya Ilsøe, manuskriptforfatter Mette Heeno, skuespiller Ditte Hansen og skuespiller Louise Mieritz.

En hjørnesten

Inden overrækkelsen af mindelegatet var der diverse festtaler. Værten, Odense Kommune, var repræsenteret af Kristian Guldfeldt (K), der er næstformand for By- og Kulturudvalget og blev præsenteret som noget i retning af vicekulturrådmand.

Guldfeldt kaldte OFF for en hjørnesten i Odenses kulturliv og glædede sig over, at filmfestivalen har udviklet sig til at være et mødested for kreative hoveder fra hele verden.

Også fra hovedstadens filmmiljø var der rosende ord. Det Danske Filminstitut havde sendt administrerende direktør Claus Ladegaard til Odense, og han lagde ud med at fortælle, at han er imponeret over den høje kvalitet, festivalen i Odense har udviklet. Og tilføjede, at festivalen måske er mere berettiget end nogensinde:

- Tidligere var kortfilm mest kendt for at være en eksklusiv kunstform og for at være en trædesten mod at lave spillefilm, fortalte Claus Ladegaard, og tilføjede, at med de mange nye streaming-tjenester og Youtube med mere har kortfilmene fundet en ny platform. De er blevet internettets film.

Derfor, sagde Claus Ladegaard, er der mere end nogensinde et sted, hvor man kan kuratere de mange kortfilm, og der er OFF ideel. Norderuopas førende kortfilmfestival, som Claus Ladegaard kaldte den.

Fortæl med hjertet

Blandt de film, der blev vist til åbningsfesten var Marijana Jankovic' "Maja", der var prisvinder i fjor. En lille, stor film, der gik direkte i hjertet hos det feststemte publikum i den hede sal.

Måske sammenfattede Marijana Jankovic, der i år er festivalens kunstneriske profil, meget godt, hvad det handler om for en kunstner, en filmmager:

- Hvis du fortæller historier med hjertet, lytter folk.

Og således fik OFF 19 en fin og følsom start, inden det går løs med film, film og atter film resten af ugen.

Det er vigtigt at have mod til at fortælle med hjertet, lød det fra festivalens kunstneriske profil, Marijana Jankovic. Foto: Nils Svalebøg
Festivalchef gennem 11 år, Birgitte Weinberger, bød velkommen. Foto: Nils Svalebøg
Ingen festival uden rød løber. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce