Annonce
Rejser

Varde er Nissernes By

Varde Nisselaug sætter hvert år 280 nisser i stand, så de er klar til at blive hængt op i byen til juletid. Nissernes er også grunden til, at Varde kalder sig for Nissernes By. Billedet er fra byens nissefestival. PR-foto

280 nisser forvandler hvert år Varde til Nissernes By. Det er Varde Nisselaug, med formand Bjarne R. Jensen i spidsen, der hænger nisserne op i byen. Medlemmerne mødes hver onsdag næsten hele året rundt for at gøre de rødklædte dukker juleklar.

Fra klokken ni til 12 hver onsdag mødes Varde Nisselaugs medlemmer på Grydvad Mølle for at reparere på omkring 280 nissedukker. Bjarne R. Jensen er formand for lauget, og Grydvad Gaard er hans hjem. Nisserne bor dog ude i stalden. Omkring midten af november skal nisserne traditionen tro være klar til at blive hængt op på forskellige steder i Varde.

- Det er rigtig meget arbejde jo, men samtidig er det en social foranstaltning. Nu er vi efterhånden alle sammen pensionister. For et par år siden var vi i krise med meget få medlemmer, men nu kører det rigtig godt. Vi er 10-12 stykker, der mødes hver onsdag formiddag, hvor vi arbejder med nisser, får dem i pænt tøj og får en kop kaffe. Man kan sige, at vi løser nissesituationen i Varde, fortæller Bjarne R. Jensen.

Når nisserne skal hænges op i byen, er der lidt flere der hjælper til, men det store arbejde ligger i at sætte nisserne i stand. På et tidspunkt drejede det sig om 300 nisser, men forskellige storme og naturligt slid henover årene har resulteret i, at omkring 20 nisser er på det, som formanden betegner som rekreation.

Annonce

Varde - Nissernes By

I Varde kan besøgende opleve Nissernes By og Varde Nissefestival, der finder sted 24. november.Nissefestivalen begynder på Varde Torv, hvor det er muligt at købe julegodter. Bandet Nissegarden spiller musik. Klokken 11 vækkes julemanden og danser om juletræet med børnene. Bagefter underholder Nisserpigerne med hiphop, og opvarmningen til motionsløbet Nisse Walk & Run går i gang. På torvet der mulighed for at slippe fantasien løs i kreative værksteder, hvor børn kan lave julepynt.

Derudover kan også man også deltage i en smørklatkonkurrence og Børnejulelopper i Kræmmerpassagen.

Læs mere på www.vardenissefestival.dk.

Bjarne R. Jensen (th.) er formand for Varde Nisselaug. Han dedikerer sin tid til Vardenisserne for sin egen og for byens skyld. - Det er sjovt, og jeg har tidligere været julemand i Varde i 25 år. Så det er helt naturligt. Vi kunne ikke have nisser hængende i byen, som ikke så præsentable ud. Og så spiller fantasien også ind. Det er en hobby, som ikke koster andet, end den tid man bruger. Det er fantastisk, fortæller han. Til venstre står medlem Flemming Nissen. PR-foto: Lone Mikkelsen

Barnlig begejstring

Hele efteråret arbejder Varde Nisselaug på fuldt tryk. Ikke kun på at istandsætte, for der bliver også født nye nisser i arbejdsprocessen. I år får blandt andet Vippenisserne deres debut ved en børnehave. Nisserne sidder på en gynge for at gøre dem aktive.

- Vi bestræber os på, at nisserne skal hænge ved steder, hvor de skal kunne fortælle den historie, som publikum forestiller sig, fortæller Bjarne R. Jensen og indrømmer, at netop publikums reaktion er en af grundene til, at han bruger tid på Vardenisserne:

- Vi er nok lidt legesyge. Specielt mig. Jeg kan godt se det fra børnenes vinkel, og hvad de kan fantasere sig til, når de får øje på nisserne. Den begejstring fra børnene er helt fantastisk. Det er derfor, vi gør det.

Varde Nisselaug

Varde Nisselaug er en forening med 12 medlemmer. Formålet er at istandsætte 280 nissedukker, som hvert år midt i november bliver hængt op i Varde, som på den måde bliver forvandlet til Nissernes By.I dag er det Bjarne Refstrup Jensen, der er formand, men idéen tog form allerede tilbage i 60'erne, da manufakturhandler Hans Larsen og boghandler Flemming Kristiansen begyndte at sætte nisser op ved deres forretning.

Varde Handelsstandsforening ville gerne have flere med på idéen, og således blev Varde Nisselaug etableret i 2002.

Facadenissen. PR-foto

Sækkepibenissen

Hver nisser har sin egen historie, som ofte hænger sammen med det sted, hvor den bliver hængt op. De nisser der hænger over en legetøjs- eller sportsbutik er for eksempel klædt i udstyr fra butikken. Sommetider får lauget også rekvisitter fra privatpersoner. Det er for eksempel sådan, det er gået til, at nisseflokken bliver udvidet med et andet nyt familiemedlem i år.

- Historien er sådan set, at vi har en mand i Varde, som er den eneste, der spiller sækkepibe og er virkelig en entusiast. Han forærede os en sækkepibe-attrap med spørgsmålet: Kan I bruge dem? Ja, det kan vi da, fortæller Bjarne R. Jensen.

Derudover lader Varde Nisselaug sig også inspirere af bogen "En julefortælling" af Ellen Mønsted. Den udkom sidste år og består af 24 kapitler om Vardenisserne. Forfatteren er fra København, men blev inspireret til bogen i forbindelse med, at hun flyttede til Varde. Og hun er ikke den eneste, der er begejstret for den særlige juleudsmykning.

- Vardenisserne gør, at folk kommer på udflugt til byen. På en eller anden måde gør de, at der er ret hyggeligt i byen, mener nisselaugets formand, som i samme åndedrag deler æren med hele byen:

- Det gør det for egen og for byens skyld, men hvis vi ikke havde Varde handel og kommunen med, så var det ikke muligt rent økonomisk.

Udover at de knap 300 nisser udsmykker Varde, har byen også Danmarks største julekalender på Torvet. Derudover trækker Varde Garden i nissekostume for at skabe musik og stemning i gaderne.

- Alt i alt hænger det hele sammen, mener Bjarne R. Jensen.

Nisse i Varde. PR-foto

En fantasifuld hobby

Idéen til at hænge nisser op i Varde tog allerede form i 60'erne, da et par forretningsfolk ville gøre byen til Nissernes By. De hentede et par nissedukker i Tyskland, som de hængte op.

- Men nisserne gik hen og fik en dårlig skæbne, fordi de blev slidte og mistede deres udtryk. Derfor var vi nogle stykker, der besluttede, at nu skulle de se pæne ud igen, husker Bjarne R. Jensen.

I samarbejde med det, der dengang hed Varde Handelsstandsforening, dannede de i 2002 Varde Nisselaug, som til at begynde med havde adresse i byens medborgerhus, hvor Bjarne R. Jensen arbejdede som aktivitetsmedarbejder, inden han gik på pension. Dengang havde lauget mellem 80-90 nisser.

- Det var en slags synergieffekt. Vi var nogle tosser, der stak hovederne sammen og blev enige om, at det skulle vi da, fortæller Bjarne R. Jensen, som glæder sig til at hænge nisserne op igen i år.

Varde Nisselaug prioriterer plejehjem og børneinstitutioner for at glæde børn og barnlige sjæle, men nisserne kan man spotte i hele byen. På Rådhuset, ved biografen, over Føtex og på bænken. Bare for at nævne et par steder.

Smedegadenissen. PR-foto
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce