Annonce
Fyn

Var våbnet egentlig en Co2-pistol?: Tvivlen om våbnet i Kølstrup-retssagen fortsatte

Anklageren fremførte på tirsdagens retsmøde i Kølstrup-sagen sine argumenter for de tiltaltes medvirken i sagen. Med baggrund i beviser fra blandt andet teleoplysninger, dna og vidneforklaringer fremlagde hun, at alle de 15 tiltalte bør kendes skyldig med baggrund i, at de angiveligt har handlet i forening. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Der er ingen tvivl om, at MJ er blevet ramt af flere skud på kroppen - både i benene og i skridtet. Men hvad blev han skudt med? En tromlerevolver? En Co2-pistol? En tvivl, der fyldte tirsdag under procedurens start.

Med kroppen rettet mod de otte nævninge fremførte en af forsvarsadvokaterne sine argumenter under tirsdagens retsmøde i Kølstrup-sagen. Han rejste tvivl om, hvilket slags skydevåben der var blevet brugt under overfaldet på MJ i Kølstrup.

- Det her er en stor del af grunden til, at vi sidder her. Der bliver ikke fremlagt klart bevis for tiltalens paragraf 192a (omhandler brug af skydevåben, red.), og det tror jeg, der er en grund til. Der er intet, der tyder på, at våbnet er dækket af 192a, sagde forsvareren og fremkaldte flere gange med sin måde at gå til anklagerens fremførelse små smil hos de tiltalte og forsigtig latter fra tilskuerrækkerne.

Med grundlag i undersøgelser, observationer på gerningsstedet og retsmedicinerens konklusioner fremførte han, at der ikke var blevet fundet krudtslam eller patronhylstre. Og at både politi og retsmediciner vurderede, der måske kunne have været tale om et luftvåben. Et våben, der ikke skyder med skarpladt.

Fra Anklagemyndighedens side var det tidligere blevet fremlagt - med grundlag i de samme ting, særligt manglende hylstre og ammunition på 7,8 mm - at det kunne være tegn på en tromlerevolver. Og ikke en Co2-pistol, som forsvarsadvokaten tirsdag fremførte.

Det førte til en central argumentation fra forsvareren om, at to af tiltalens paragraffer - såfremt det var et Co2-våben - ikke kunne benyttes. Det er op til dommerne og nævningene at vægte og vurdere på baggrund af beviser og argumentationerne, hvilke tiltaler de tiltalte kendes skyldige eller uskyldige i og deraf fastsætte dommene. Og her kan våben-tvivlen have stor betydning. Hvis det findes mest sandsynligt, at det er et luftvåben, kan der ikke straffes for brug af skydevåben efter straffeloven. Deraf kan straffen heller ikke forhøjes med det halve.

Annonce

Forhøjet straf, konfiskation og eventuel udvisning

Avisen har valgt at skrive initialerne på de tiltalte for forståelsens skyld.

14 af de 15 mænd er tiltalt for legemsangreb af særlig farlig, rå og brutal karakter.

Offeret er også tiltalt i sagen - for vold og trusler med en pumpgun.

For syv er der nedlagt påstand om, at der skal lægges det halve af straffen oveni - såfremt de dømmes skyldige - som følge af lignende kriminalitet begået tidligere.

Der er nedlagt påstand om udvisning for tre af mændene.

Anklagemyndigheden går efter at kunne forhøje straffen med det halve, fordi der er tale om skydevåben i det offentlige rum.

De tiltalte tæller både danskere og danskere med udenlandsk baggrund, og nogle af dem har været eller er stadig medlem af Gremium.

- Det lød som softgun

Skydevåbnet havde også tidligere været i centrum. Det er ikke fundet, og - som proceduren understregede - står det ikke klart, hvilket våben der blev brugt.

Fra to centrale vidner, der havde været på stedet for overfaldet - MJ's ven og vennens mor, der så tv indenfor - lød der under uge 10's vidneafhøringer meldinger om lyden af softgun-lignende skud.

Det benyttede forsvareren tirsdag til at styrke sit argument om, at våbnet angiveligt skulle være en Co2-pistol.

Blev skudt og banket

Sagen, de 15 mænd står tiltalt for, går tilbage til søndag aften den 1. oktober 2017 omkring klokken 21.40. En 25-årig mand - MJ (tiltalt og offer) - blev overfaldet af angiveligt 14 mænd.

MJ blev slået, sparket, banket med golfkøller, baseballbat og skudt i skridtet og på benene.

MJ overlevede og tre dage efter - den 4. oktober - havde MJ angiveligt sammen med en anden person truet sagens kronvidne - SC - med en pumpgun ved Ullerslev Hallerne.

Under retssagen er der blevet efterladt et indtryk af, at overfaldet kunne have rod i narkogæld og forudgående stridigheder mellem nogle af de tiltalte og MJ.

Proceduren er i gang

Tilbage i retten tirsdag blev tvivlen om våbnet fremlagt i forbindelse med, at proceduren, hvor anklager og forsvarsadvokater fremfører deres argumenter for skyld eller uskyld, tog sin start.

Anklageren indtog som den første procedureskranken og fremførte anklagemyndighedens opfattelse af overfaldet og hver af de tiltaltes medvirken og beviser herpå. Det blev fulgt op af to forsvarere, der redegjorde for deres klienters uskyld. Der blev også stillet stor tvivl om to af de tiltaltes – herunder kronvidnet SC – forklaring.

Onsdag står på endnu en dag med procedure.

På tegninger af de tiltalte og deres forsvarere på deres pladser i retten, har vi valgt at sløre deres ansigter, så de ikke kan genkendes, da stadig kun er tiltalte og ikke dømt i sagen. Offerets - MJ - forsvarsadvokat var tirsdag også i procedureskranken for at fremføre sine argumenter angående sin klients skyld. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce