Annonce
Nordfyn

Var træt af at være på kur: Så smed Dorte 25 kilo, og nu vil hun også hjælpe andre til varigt vægttab

Dorte Jahn Lundager gør frokosttallerkenen klar med en håndfuld frugt, en håndfuld grønt, en håndfuld protein og en håndfuld stivelse. Og i midten en god klat remulade som måltidets fedtration. Foto: Betty Rasmussen
Efter sin fjerde graviditet og alt for mange kilo lærte Dorte Jahn Lundager at spise efter Sense-metoden, hvor maden udmåles i håndfulde. Nu er hun uddannet kostvejleder og mentor i mad og psyke.

Skovsgårde: Med fire graviditeter, der hver efterlod 25-30 kilo for meget på kroppen, kender Dorte Jahn Lundager alt til at være på slankekur.

- Jeg har vist ikke prøvet suppekuren, men ellers har jeg prøvet alle kure, og jeg var god til at tabe mig, fortæller den 44-årige kvinde.

Men som de fleste, der har været på slankekur, oplevede hun også, at én ting er at tabe de ekstra kilo, noget helt andet er at holde fast i vægttabet.

Annonce

Og med fire børn, en landmands-mand og et 32 timers job som lærer på en specialskole erkendte hun, at det ikke var holdbart at skulle lave forskellig mad til sig selv og til resten af familien.

Så i den seneste barselsperiode i foråret 2017 stiftede hun bekendtskab med Sense, som ikke er en slankekur, men en måde at sammensætte sine måltider på, så al mad må spises, men i den rigtige mængde og sammensætning.

Slut med forbudt og med skyld og skam, hvis man "falder i". Al mad er tilladt, det handler om at få struktur på maden.

- En selvkærlig tilgang til maden, kalder Dorte Jahn Lundager Sense-systemet.

Spisekassemodel

Og da hun selv tabte 25 kilo i løbet af ni måneder og senere yderligere tre-fem kilo, blev hun så bidt af Sense-universet, at hun tog en uddannelse som kostvejleder og mentor i mad og psyke og nu selv udbyder individuelle forløb til andre, der ønsker at lære at spise efter Sense-metoden.

Sluk tørsten med vand eller sukkerfri sodavand, siger Sense-vejlederen. Foto: Betty Rasmussen

Siden sidste sommer har hun haft otte klienter i sit firma Sensebylundager. Typisk kvinder på hendes egen alder, der ønsker at tabe sig og holde fast i vægttabet uden at skulle være på konstant slankekur.

Grundelementet i Sense er tre måltider om dagen sammensat efter en spisekassemodel. Til hvert måltid skal der på tallerkenen være to håndfulde frugt eller grønt, en håndfuld proteiner - for eksempel kød, kylling, bønner eller linser, en håndfuld stivelse - for eksempel kartofler eller pasta. Dertil en-tre spiseskefulde fedt - herunder også nødder eller mandler.


Vi spiser helt almindelig mad, som kan købes i almindelige butikker. Jeg har ikke brug for at gå i specialbutikker og købe noget, jeg dårligt kan stave til.

Dorte Jahn Lundager


Derfor kan alle spise af den samme mad, forskellen er bare, at landmandens hånd er større end børnenes, og derfor varierer mængden af mad fra de forskellige kategorier fra person til person.

Desuden må du få tre deciliter mælk i løbet af dagen. Tørsten slukkes i vand, eventuelt light sodavand, kaffe og te.

- Vi spiser helt almindelig mad, som kan købes i almindelige butikker. Jeg har ikke brug for at gå i specialbutikker og købe noget, jeg dårligt kan stave til, siger Dorte Jahn Lundager.

Annonce

Plads til nydelse

Hvad så med et glas rødvin eller et stykke kage,? vil mange sikkert spørge.

Det er der også plads til.

Sense indeholder også nydelseselementer, så hvis man vælger at spise et stykke kage eller drikke et glas vin, kan man kompensere i noget af det andet mad, eller begynde med den rigtige sammensætning igen ved næste måltid, forklarer Dorte Jahn Lundager.

Sense

Slankekonceptet Sense er udviklet af Suzy Wengel fra Langeskov, der er uddannet forskningslaborant inden for organisk kemi og desuden er kostvejleder, foredragsholder, VaneCoach og medejer af Center for Vægttab.

Hun har selv tabt sig 40 kilo ved at følge Sense-principperne. Fra hun var midt i 20'erne, svingede hendes vægt med 15-20 kilo. Da hun i april 2011 fødte sin søn nummer to, vejede hun tæt på 100 kilo, og så besluttede hun at lægge sine kostvaner om, så hun fik masser af kød og grønt, men langt færre sukkerholdige kulhydrater, end hun havde spist tidligere.

I løbet af ni måneder tabte hun sig 40 kilo.

Dorte Jahn Lundager fra Skovsgårde er uddannet kostvejleder og mentor i mad og psyke med speciale i Sense.

På www.sensebylundager.dk kan du blandt andet se opskrifter på sensekost.dk.

- Det handler om at finde ud af, hvad der passer til den enkelte. Man kan også begynde med at sammensætte en enkelt måltid efter spisekassemodellen, siger hun.

Dorte Jahn Lundagers frokost med frugt, grønt, fisk, groft rugbrød og fedt. Foto: Betty Rasmussen

For igen, det handler om at få struktur og ro om maden og om det, der foregår i hovedet, om hvorfor vi spiser, som vi gør.

Som eksempel forklarer hun, at hvis man er meget glad for chips og ynder at sætte hele posen til livs, når først den er åbnet, kan man måske nøjes med at spise 10 eller 20 chips. Nyde dem og øve sig i at stoppe, når nydelsen stopper.

Eller hvis man har lyst til noget sødt ud over de faste måltider, kan man vente 20 minutter og se, om lysten stadig er der.

Annonce

Ok at levne

- Jeg er også blevet rigtig god til at levne, hvis jeg er mæt, før tallerkenen er tom, siger Dorte Jahn Lundager, der forsikrer, at de tre daglige måltidet sammensat efter spisekassemodellen fint kan holde hende mæt hele dagen, så hun ikke har behov for snacks som mellemmåltid.

Som en sidegevinst til den stabile vægt er hun i øvrigt også begyndt at løbe.

- Jeg har mange gange før prøvet at løbe, men det blev aldrig rigtig godt. Nu løber jeg snildt 10 kilometer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce