Annonce
Bagsiden

VAR-teknologi fra fodbold-VM redder danske Matador-spillere

Védovah Jaskaslódai fra Fifa demonstrerer, hvor meget det nye hjælpedommersystem kan holde øje med. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix

Fifa ser store muligheder i det nye kontrolsystem, som er udviklet til fodbold, men kan bruges til at afgøre store og små konflikter i Matador.

- Vi har altid haft en mistanke om, at far snyder, når han slår to ens og lander på et felt med huse på. Han skynder sig at slå, så den, der har grunden ikke når at sige noget, inden han er videre til næste felt, siger otte-årige Mira Hasbro fra Ullerslev.

- Ja. Han gør det ved, at han holder den ene hånd hen over bilen, når han flytter den, mens han slår hurtigt med den anden hånd, og så siger han "Se, der kommer en giraf" eller noget andet, der får os til at kigge væk, tilføjer hendes tvillingebror Toke Hasbro.

Men det er slut nu. Takket være den revolutionerende VAR-teknologi.

Annonce

Udnytter ledig kapacitet

VAR står for Video Assistant Referee ("videohjælpedommer") og bruges i år for første gang ved en VM-slutrunde i fodbold.

VAR består af en flok computernørder i dommertøj, der sidder i en kælder i Moskva omgivet af skærme, som viser VM-fodboldkampe fra så mange vinkler og i så mange hastigheder, at de kan hjælpe dommerne på banen med at dømme for ting, de ikke har nogen chance for at se med ryggen til, eller fordi 22 fodboldspillere bare hele tiden står i vejen.

- Men VAR-teknologien er ekstremt kostbar, og vi syntes, det var et frygteligt spild af ressourcer, fordi der maksimalt spilles tre VM-kampe hver dag. Så vi har udbudt den ledige kapacitet på cirka 18 timer i døgnet til alle former for spil, siger leder af Fifas kampovervågning Védovah Jaskaslódai.

Et opkald til VAR

Det benyttede tvillingene fra Ullerslev sig af. De kontaktede VAR via en app, og da de fik mistanke til deres far, tegnede de begge med hænderne en firkant i luften, hvilket er det kendte dommersignal om at hente en vurdering fra VAR.

Efter mindre end syv sekunder kunne VAR bekræfte, at deres far stod på Allégade, da han slog to firere og i næsten samme bevægelse slog en toer og en firer, så han landede på Prøv Lykken ved de røde gader. Undervejs burde han have gjort ophold på Bernstorffsvej, hvor Mira både havde alle tre grå grunde og tre huse på hver.

Hun var derfor i sin gode ret til at afkræve faren 11.000 kroner, men nåede det ikke. Dels fordi faren dækkede over sin bil med hånden, og dels fordi han sagde, der kom en edderkop, så Mira lukkede øjnene.

Stor interesse for VAR

VAR bekræftede også, at der slet ikke var nogen edderkop. Selv om turen allerede var gået videre, og Toke havde nået at slå, måtte Miras far altså betale lejen.

Fifa bekræfter, at den vellykkede aktion i Ullerslev har fået større kunder til at kontakte VAR:

- Vi har fået forespørgsler fra den internationale cykelunion, samtlige lande i Mellemøsten og Kerteminde Kommunes hegnssyn, siger Védovah Jaskaslódai.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce