Annonce
Assens

'Vanvittigt' og 'ramaskrig, hvis det brændte': Masser af debat, efter plejehjem har fået påbud om at fjerne møbler og nips fra gangene

Stolene her er fjernet fra plejehjemmet Korsvang i Assens, da de var placeret på en flugtvej. Foto: Martin Kloster
Personalet på plejehjemmet Korsvang i Assens har de seneste dage haft travlt med at pakke sammen. Påbuddet har fået en hel del læsere til tasterne.

Assens: Det har skabt stor debat, at de ansatte i disse dage er i gang med at pakke reoler, borde, stole, malerier og nips væk på plejehjemmet Korsvang i Assens.

Det er en udløber af et brandtilsyn tilbage i maj, som konstaterede, at der ikke måtte være den slags inventar på plejehjemmets flugtveje.

Beslutningen falder en række læsere for brystet i kommentarsporene på avisens facebooksider Fyens.dk og Fyens Stiftstidende Assens.

Annonce

Kirsten Søndergaard Knudsen er en af kritikerne.

- Hvad i himlens navn skal det betyde? Det er jo de gamles hjem. Er næste træk, at brandtilsynet kommer og rydder vores hjem? Hvor godt mon det er på plejehjemmet, hvis der ikke er noget fælles? Nu må kommunen komme ind i kampen, skriver hun.

Hun bliver bakket op af adskillige andre. Herunder Marianne Lockenwitz, der kort og godt beskriver situationen som "vanvittig", mens Morten Ottosen skriver "fuldstændig galimatias".

- Synd for beboerne

Byrådskandidat Camilla Lykke Sørensen, der stiller op for Venstre til det kommende kommunalvalg, blander sig også i debatten.

- Det er så synd for beboerne. De har fortjent at have “hjemlige” rammer i stedet for at understrege det faktum, at de bor på en institution, mener hun.

Sådan så containeren for plejehjemmet ud tirsdag morgen. Privatfoto

Sagen kort

Mandag fik de pårørende på plejehjemmet Korsvang i Assens besked om, at de ansatte gik i gang med at fjerne inventar på gangene og tv-opholdsrummet.

I maj var Beredskab Fyn på brandtilsyn, hvor det blev konstateret, at møbler, reoler og så videre var placeret på flugtveje.

Brandvæsenet har været på opfølgende besøg, hvor inventaret ikke var fjernet. Plejehjemmet har fået en frist til på torsdag.

Beredskab Fyn har forklaret, at man tidligere har ført tilsyn efter det, der kaldes driftsmæssige forskrifter, men en ny lov betyder, at man nu fører tilsyn efter bygningsreglementet.

Derfor har Beredskab Fyn kigget i den seneste byggetilladelse, da Korsvang i 2003 blev ombygget. Ifølge tilladelsen er det ikke lovligt at have møbler stående på gangarealer, som også er flugtveje. 

Også tv-opholdsgruppen og spisepladsen er ifølge myndighedschef Mikael Enevold Pedersen en del af flugtvejsarealet, der dog bemærker, at der i byggetilladelsen er givet lov til, at man kan have køkken- og spiseareal på flugtvejene.

Der er fundet en midlertidig løsning, så beboerne kan se fjernsyn sammen ved at sidde på nogle mindre brandfarlige stole.

Andre kan genkende inventaret fra deres pårørende. Det gælder Annette Rasmussen, der på billederne kan se sin mormors hvide figur blive pakket ned.

Der er også bekymring over, om plejehjemmet kan leve op til sin Eden-certificering, som går ud på at skabe et mere hjemligt miljø med eksempelvis møbler, billeder planter og dyr.

- Det var så den Eden, der ellers skulle gøre det så hjemligt som muligt for borgerne. Det er jo deres hjem. Hvordan skal vi (sundhedspersonalet) nogensinde kompensere for det, spørger Linda Sander.

Annonce

- Sovet i timen

Der er dog også læsere, som godt forstår brandmyndighedens beslutning - og nogen mener, at kommunen burde have opdaget, at det ikke var tilladt at stille den slags på flugtarealerne.

- Der er da en ledelse, som har sovet i timen. Selvfølgelig skal der tænkes på brandsikkerheden først. Sikken ramaskrig, der ville komme, hvis det brændte, og man ikke kunne redde folk ud på grund af møbler og andet på flugtvejene, skriver Gitte Korsløkke, der bliver bakket op af Ulla Nybo Jakobsen:

Der er da en ledelse, som har sovet i timen. Selvfølgelig skal der tænkes på brandsikkerheden først. Sikken ramaskrig, der ville komme, hvis det brændte

Gitte Korsløkke

- Hvis nu vi forestiller os, der havde været brand, som bredte sig hurtigt på grund af nips og sofaer på gangen, så havde folk skældt voldsomt ud, fordi det ikke var fjernet.

Irene Husted Thrane Jeppesen kommer med en beretning fra sit eget liv:

- Min gode ven har - uden ben og i rullestol - været udsat for sådan en brand. Det kan ikke hjælpe, at gangene er fyldt med 'lort', men det er altså både senge og rullestole, der skal ud, pointerer hun.

Annonce

Løsninger skal findes

Charlotte Kjær (S), formand for udvalget Social og Sundhed, mener ikke, at kommunen selv burde have fanget, at man ikke måtte placere møbler og nipsting på flugtveje.

- Det tænker jeg ikke. Det her handler rigtig meget om, at vi har nogle plejehjem, som vi gerne vil have, der skal være så meget et hjem som overhovedet muligt. Det er hele vores Eden-filosofi, hvor vi bringer hverdagen ind i livet på et plejehjem, siger Charlotte Kjær, der også ærgrer sig over, at inventaret skal fjernes.

- Jeg forstår virkelig godt de pårørende og ansatte. Der er ingen tvivl om, at vi skal overholde lovgivningen. Når brandmyndighederne siger, som de gør, så følger vi naturligvis det. Jeg håber meget, at vi kan få kigget på vores plejehjem i forhold til, om der er arealer, der kan indrettes anderledes, når vi finder ud af, hvad der er op og ned, så vi måske kan få nogle kroge tilbage, uddyber udvalgsformanden.

Næstformand i udvalget, Tine Grau Poulsen (V), er på samme linje.

- Det må være svært for beboerne at forstå, hvad der foregår. Vi skal overholde reglerne, og sikkerheden er vigtig. Jeg håber, at der findes en løsning på det, siger næstformanden.

Denne reol er også fjernet. Foto: Martin Kloster
Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Odense

Kvinde væltet omkuld og røvet i Eventyrhaven: Mænd stak af med kuffert og tasker

Faaborg-Midtfyn

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

OB For abonnenter

Derfor skal der noget med hjem fra Aalborg: OB skal udnytte konkurrenters Europa-slid

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Præsten er stoppet efter mindre end et år: Men han vil ikke fortælle hvorfor

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Annonce