Annonce
Nordfyn

Vandværksplan behandles i udvalg

Nordfyns Vandværk. Arkivfoto
Onsdag aften skal politikerne i Nordfyns Kommunes teknik- og miljøudvalg tage stilling til Nordfyns Vandværks handlingsplan.

Artiklen er opdateret med præcisering af, at der først træffes beslutning på udvalgsmødet onsdag aften.

Nordfyn: I den handlingsplan Nordfyns Vandværk har sendt til Nordfyns Kommune har man skitseret tre planer, hvor plan A er at opføre et filter med aktivt kul på vandværket, hvorved man vil kunne fjerne i hvert fald nogle af pesticiderne. Det er den del, administrationen i kommunens natur- og miljøafdeling har indstillet, at politikerne ikke godkender på udvalgsmødet i aften.

- Et kulfilter vil være videregående vandbehandling. Der er ikke hjemmel i hverken den kommunale vandforsyningsplan eller i loven til at give dispensation til videregående vandbehandling. Vi har været i kontakt med styrelsen for patientsikkerhed, der har svaret, at det nuværende pesticidindhold ikke udgør en akut risiko, og derfor er det dispensationsperioden indtil 1. juni 2022, der gælder, forklarer natur- og miljøchef Mette Højby.

Til gengæld indstiller administrationen til, at politikerne godkender plan B og C, der henholdsvis handler om at rense det nuværende kildefelt frem for at finde nye, og at Nordfyns Vandværk skal samarbejde med sine nabovandværker om at finde en ny ren boring.

Hvis udvalget beslutter at følge administrationens indstilling, bliver sagen sendt tilbage til vandværket, som skal levere en realistisk tidsplan for, at de med de nuværende planer kan skaffe rent vand inden for tidsfristen i dispensationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

112

Flotte fjordhuse i første parket

112 For abonnenter

Avisen undersøger efter debat: Politiet sigter flere og er hurtigere fremme

Annonce