Annonce
Assens

Vandværker: De første prøver er rene

Som noget nyt skal vandværkerne i Danmark teste drikkevandet for stoffet desphenyl-chloridazon. Det bliver dog først lovpligtigt senere på året oplyser Mijø- og Fødevareministeriet. Foto: Colourbox

Assens Forsyning har været nødt til at lukke boringer på grund af stoffet desphenyl-chloridazon. En stikprøve blandt Assens Kommunes øvrige vandværker viser, at de prøveresultater, der indtil videre er modtaget, er rene.

Assens Forsyning har lukket flere boringer ved Mariendal Vandværk og Kildebakken Vandværk på grund af for høje mængder af stoffet desphenyl-chloridazon. Det er et stof, der kan findes i drikkevandet, når ukrudtsmidlet chloridazon, som indtil 1995 blev brugt i blandt andet dyrkning af roer, nedbrydes. Stoffet er for nylig fundet flere steder i drikkevandet på Fyn, senest i Assens.

Miljø- og Fødevareministeriet har i september 2017 henstillet til landets vandværker, at de tester drikkevandet for desphenyl-chloridazon. Det vil sige, at det stadig er frivilligt at teste for stoffet, indtil der kommer en officiel bekendtgørelse fra ministeriet i løbet af efteråret 2017. Haarby Vandværk er et af de vandværker, der har valgt at være på forkant med at teste. Da resultaterne tikkede ind onsdag formiddag, var det med vandværkets formand Thorvald Mathiesens egne ord "en kæmpe lettelse":

- Vi ved jo, at der er dyrket roer og løg i området. Vi har tre boringer fra samme reservoir og endnu ikke nogen nødforsyning. Vi er ved at etablere en, men den er ikke klar endnu, fortæller formanden.

Også Vissenbjerg Vandværk har fået testet drikkevandet for desphenyl-chloridazon, og heller ikke her viser prøverne tegn på et forhøjet niveau af stoffet.

Resten af de vandværker, Fyens Stiftstidende i en stikprøve har kontaktet, har endnu ikke undersøgt drikkevandet for rester af ukrudtsmidlet.

- Vi har bedt om at få taget prøver, men der er ventetid, siger Johannes Jacobsen, som er formand for Ørsted Vandværk.

Ørsted er et af de områder i Assens Kommune, hvor der har været dyrket roer, så risikoen for at finde desphenyl-chloridazon i vandet er principielt til stede. Hvis det viser sig, at der er et problem med drikkevandet, har vandværket mulighed for at åbne op for en nødforsyning i Søllested, fortæller formanden.

- Det er helt okay, at vi skal fokusere på det, men vi må ikke tabe hovedet. De doseringer, der er fundet, er så lave, at det ikke er sundhedsskadeligt. Men selvfølgelig skal vi finde en løsning, hvis der er et problem. Vi har for eksempel mulighed for at blande vandet fra boringerne, så værdierne kommer under grænsen, siger han.

Forurenet drikkevand

Kildebakken Vandværk og Mariendal Vandværk er de seneste i rækken af fynske vandværker, hvor der er målt for høje værdier af desphenyl-chloridazon i drikkevandet. Assens Forsyning, som driver de to vandværker, lukkede derfor fredag seks ud af syv råvandsboringer hos de to vandværker. En af de lukkede seks boringer var taget i brug igen onsdag.Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsmiddel efter stoffet chloridazon, også kaldet Pyramin, som tidligere blev brugt som ukrudtsmiddel i produktion af roer, rødbeder og løg. Midlet har været forbudt i Danmark siden 1996.

Miljø- og Fødevareministeriet har i september 2017 henstillet til de danske vandværker, at de skal teste drikkevandet for stoffet. I løbet af efteråret bliver det lovpligtigt.

Grænseværdien for desphenyl-chloridazon i drikkevandet er 0,1 mikrogram/l. Ifølge Sundhedsstyrelsen er den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af desphenyl-chloridazon 300 mikrogram/l for voksne og 50 mikrogram/l for børn.

Flere test på vej

Ørsted Vandværk er ikke det eneste, der oplever ventetid på prøvetagning.

- Vi har bestilt prøver, men der er fire ugers ventetid, siger Poul Thomsen, som står for driften af Glamsbjerg Vandværk.

Han forventer ikke, at der vil være et forhøjet niveau af desphenyl-chloridazon i drikkevandet.

- Vi er ikke bekymrede lige nu. Vi har meget ler, vandet skal igennem, så det tager længere tid at sive ned. Vi har to boringer ved skolen og en ved vandværket, og der bliver jo ikke sprøjtet, siger han.

Jørgen Hansen, formand for Magtenbølle-Kelstrup Vandværk, er også rolig.

- Vi tester det inden længe, men er faktisk ikke bekymrede. Vi har meget ler i jorden, og Vissenbjerg har lige testet, og der var ikke noget at komme efter. Vi har tre boringer i forskellige kildefelter, så vi er meget trygge ved det siger han.

Annonce

Vandtank kan bruges

Helt så heldig er man ikke i Ebberup, hvor vandværkets tre boringer henter vand fra den samme åre.

- Og vi har ingen, der kan nødforsyne os, så det vil være et problem i vores forsyning, hvis vi finder for høje værdier, siger Tage Dan Rasmussen, formand for Ebberup Vandværk.

Løsningen - hvis der viser sig at være et problem - kan blive at stille en vandtank op, som folk kan hente vand fra, siger formanden, som håber på positive resultater, når der skal tages prøver for desphenyl-chloridazon.

Hos Frøbjerg-Skovstrup Vandværk fortæller formand Bent Østerskov, at man regner med at teste for stoffet, når man alligevel skal teste drikkevandet om halvanden måned.

- Vi er ikke så nervøse for det, for her har ikke været dyrket roer i nævneværdig karakter. Jeg anser det for en meget lille risiko, men vi tester selvfølgelig, for det skylder vi både forbrugerne og os selv, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Fyn

47-årig i retten for storstilet narkohandel i Odense

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Tyv udnyttede larmende støvsuger: Kvinde fik stjålet taske fra eget hjem

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Annonce