x
Annonce
Middelfart

Vandværk til 100 mio. kr. på vej efter pesticidfund: Det er 'et stort projekt'

Sådan så det ud i 2018/2019, da Trefor Vand pumpede grundvand op i Brenderup. Resultaterne af prøveboringerne er så gode, at man går videre med planerne om at sende vand fra Brenderup til forbrugere i Middelfart. Føst skal et nyt vandværk på strækningen etableres. Arkivfoto: Trefor Vand.
Trefor Vand er på trapperne med et nyt vandværk, der skal forsyne Middelfart by, måske fra 2024-2025. Det skal erstatte Staurbyskov Vandværk, som for et par år siden blev taget ud af drift efter fund af pesticider.

Brenderup/Middelfart: Forsyningsselskabet Trefor Vand er på vej med det, der vist godt kan betegnes som et historisk anlægsprojekt i dækningsområdet.

Trefor gør nemlig klar til at opføre et helt nyt vandværk til i omegnen af 100 millioner kroner på strækningen mellem Brenderup og Middelfart.

Vandforsyningschef Lars Skjerning kalder det "et stort projekt", da forsyningsselskabet ikke har bygget et nyt vandværk i omkring 50 år.

Trefor har været på jagt efter rent drikkevand i Middelfart-området siden 2017, da man tog Staurbyskov Vandværk ud af drift efter fund af pesticider.

I efteråret 2018 foretog man to prøveboringer ved Brenderup, og det har vist sig at være i så god kvalitet, at man er parat til at sende det 10-15 kilometer til forbrugerne i Middelfart-området.

- Der er ikke truffet nogen beslutning om, hvor vandværket skal placeres. Men vi har fundet vand ude ved Brenderup med en ny kildeplads, og vi forventer, at vi skal have bygget et vandværk, som ligger tættere på Middelfart end Brenderup, siger Lars Skjerning.

- Der skulle være vand nok til at dække det årsforbrug, som der er i Middelfart p.t., understreger vandforsyningschefen.

Annonce

Dyrt at krydse Lillebælt

Trefor dækker hovedparten af Middelfart by, og forbrugerne tapper ifølge Trefor Vand i runde tal årligt en million kubikmeter rent drikkevand.

Siden 2017 har forbrugerne fået vand fra dels vandværket i Svenstrup samt jyske lokationer. Udover værket i Svenstrup råder Trefor Vand over det lukkede værk i Staurbyskov samt en højdebeholder ved samkørselspladsen ved motorvejsafkørslen i Middelfart.

- Vi har selvfølgelig en infrastruktur, der går ud fra det, så vi skal tage hensyn til at få det (nye vandværk, red) bygget et sted, så vi kan få det ind på det eksisterende infrastruktur på den mest fornuftige måde. Præcis, hvor vi kommer til at ligge, kan jeg ikke svare dig på, siger Lars Skjerning, der ser store fordele i et nyt vandværk på den fynske side.

- Alt andet lige er der jo nogle omkostninger i at transportere vand henover lange strækninger. Lillebælt er samtidig en barriere. Der er ikke ret langt, men det er meget dyrt at krydse bæltet, tilføjer han.

Trefor Vand understreger, at man i øjeblikket er i et indledende stadie, hvor man i første omgang søger efter en projektleder, der skal arbejde videre i forhold til planlægning og udbud.

Der er ikke sat dato på, hvornår vandværket vil stå færdigt, men Trefor Vands bedste bud er i 2024-2025.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce