Annonce
Nordfyn

Vandværk skal søge alternative kildefelter

En del af Nordfyns Vandværks plan er at rense det eksisterende kildefelt, men det bliver vanskeligt indenfor den tidsramme der er sat i dispensationen. Derfor skal vandværket sideløbende arbejde hen imod etableringen af et nyt. Arkivfoto: Thomas Gregersen
På teknik- og miljøudvalgets seneste møde fik Nordfyns Vandværk grønt lys for to punkter i sin handlingsplan. Men det vigtigste trin i tretrinsraketten mangler.

Nordfyn: Nordfyns Vandværk kan nu i princippet gå videre med planerne om at rense grundvandet i vandværkets eksisterende kildefelt, men da et flertal i Nordfyns Kommunes teknik- og miljøudvalg ikke kunne godkende planens første del om etablering af et kulfilter er vandværket under et tidspres.

De tre punkter i planen var dels at opføre det filter med aktivt kul, som ville kunne løse vandværkets mest akutte pesticidproblemer.

Dernæst vil man i en plan B samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut for at forsøge over en årrække at rense grundvandet med såkaldt biorensning og se hvorvidt det ville kunne redde de eksisterende vandboringer.

Plan C er et møde med de øvrige vandværker om etablering af et samarbejde, der skal sikre en fremtidig nødforsyning via et eventuelt nyt fælles kildefelt.

Nordfyns Vandværk leverer i øjeblikket forurenet vand på en kommunal dispensation, der udløber i sommeren 2022 og vandværket havde håbet, at en kulfilterløsning ville kunne forlænge den tidshorisont.

Dermed er formand for teknik- og miljøudvalget Anders Thingholm (K) helt tydelig om, at der ligger et pres på vandværkets bestyrelse.

- Beslutningen på udvalgets møde betyder, at vandværkets bestyrelse kan arbejde videre med det planlagte forsøg, men at man også sideløbende er tvunget til at undersøge mulighederne for et nyt kildefelt. Udvalgets beslutning følger de retningslinjer, der er vedtaget i vandforsyningsplanen om videregående vandbehandling, så nu skal vandværket finde en løsning der kan levere rent vand i 2022, siger han.

Nordfyns Vandværk skal mødes med områdets øvrige vandværker i februar for at drøfte et samarbejde om et fremtidigt samarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce