Annonce
Nyborg

Vandværk leder stadig efter årsag til forurening: - Måske er det kommet gennem luften

Op mod 300 husstande er ramt af forureningen. Forbrugerne opfordres til at koge vandet inden brug. Også inden man skyller grøntsager, der skal spises rå. Foto: Kasper Riggelsen
Beboerne i Bovense og omegn må fortsat koge vandet efter fundet af coliforme bakterier. Bestyrelsesmedlem mener ikke, man kunne have gjort mere for at advare forbrugerne.

Bovense: Knap to uger er gået, siden Bovense Strands Vandværk blev kontaktet af Miljøvagten med meldingen om, at der var fundet et "alarmerende niveau" af coliforme bakterier i vandet.

To uger, hvor op mod 300 husstande i området har været henvist til at koge vandet før brug med al det bøvl i dagligdagen, som det indebærer.

Der er ikke nogen, der er glade for situationen. Men i og med, at vand er en fødevare, er vi ganske enkelt nødt til at vente på, at vi får svar tilbage fra de forskellige analyser, før vi kan reagere.

Niels Jacob Shousboe, bestyrelsesmedlem i Bovense Strands Vandværk

Og meget tyder på, at forbrugernes trængsler ikke er forbi lige foreløbig.

Annonce

Ifølge Niels Jacob Schousboe, der er kasserer i vandværkets bestyrelse, er man nemlig ikke kommet afgørende nærmere en forklaring på kilden til forureningen.

- Vi har analyseret det vand, som vi pumper op fra undergrunden, og det har vist sig at være rent. Men så er der sket et eller andet uheldigt, da det er kommet ind på vandværket.

- Formentlig drejer det sig om noget, der er kommet med luften. Det blæste meget i august, og der skal ikke meget til. Så selv om vi har filtre på vores iltningstårn, er teorien altså lige nu, at forureningen er blæst med vinden, fortæller han.

Coliforme bakterier stammer typisk fra råddent overfladevand og plantemateriale. De kan samtidig være et tegn på, at der er andre sygdomsfremkaldende bakterier i vandet.

Niels Jacob Shousboe forklarer, at der ikke er andre muligheder end at gå systematisk frem. Derfor opfordrer han også forbrugerne til at væbne sig med tålmodighed.

- Der er ikke nogen, der er glade for situationen. Men i og med, at vand er en fødevare, er vi ganske enkelt nødt til at vente på, at vi får svar tilbage fra de forskellige analyser, før vi kan reagere, siger han.

SMS-tjeneste

Tidligere på ugen besøgte Fyens Stiftstidende Skalkendrup, der får vand leveret fra vandværket i Bovense, og flere af beboerne her efterlyste, at bestyrelsen var gået mere proaktivt til værks.

For eksempel ved at advare klart og tydeligt om forureningen.

Hanne Loft og Einar Larsen hørte første gang om kogeanbefalingen gennem en lokal beboer-gruppe på nettet.

- Men hvad nu, hvis vi ikke havde været en del af denne gruppe. Og hvad med de familier, som har små børn og kan være fortsat med at drikke vandet, fordi de intet vidste om forureningen. Det er efter min mening under al kritik, udtalte hun til avisen.

Spørger man Niels Jacob Shousboe, er der dog ikke mere, vandværkets bestyrelse kunne have gjort i den konkrete situation.

- Vi har en hjemmeside, hvor vi under "nyheder" har informeret om forureningen. Det er korrekt, at det formentlig er de færreste, som går derind af sig selv. Dermed er det ikke en særlig effektiv form for kommunikation. Derfor har vi en SMS-tjeneste, hvor forbrugerne får et varsel, når sådan noget sker. Men det forudsætter altså, at de selv går ind og tilmelder sig på hjemmesiden, forklarer han.

Tilmeldingen gælder for et år ad gangen, og bestyrelsesmedlemmet opfordrer alle forbrugere til at benytte sig af muligheden.

Da den aktuelle forurening opstod, var det cirka halvdelen af de 300 husstande, som var tilmeldt ordningen.

- De fik alle en besked samme aften, altså den 1. september. Det er drønsmart. Tilsvarende er det ikke særlig smart for de 150 husstande, som ikke fik beskeden. Især, fordi mange af husstandene i området er sommerhuse, hvor ejerne bor spredt ud over hele landet. Derfor er det ikke lige en mulighed at gå rundt og banke på dørene, konstaterer han.

Annonce

Beredskabsplan bliver testet

I vandværkets bestyrelse har man betragtet den aktuelle forurening og håndteringen heraf som en test på værkets beredskabsplan. Og den har man bestået, mener Niels Jacob Shousboe.

- Selvfølgelig er det kedeligt at skulle teste den i sådan en skarp situation, men planen har vist sig at fungere efter hensigten. Det vigtige, når der opstår en forurening, er muligheden for at blive koblet på et nabovandværk. Altså stoppe med at sende forurenet vand ud og få noget rent ind i stedet for. Det skete meget tidligt i processen, og gradvist kan vi se, at det vand, som flyder i ledningsnettet, er helt rent, sige han.

Indtil det gælder hele vejen rundt, bliver anbefalingen om at koge vandet først og så køle det ned bagefter, altså opretholdt. Hvor længe, der skal gå endnu, tør kassereren ikke spå om.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Ild i tag på bolig: Brandvæsnet rykker ud i Faaborg

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Sport

Nu er det så småt alvor - HC Odense skal finde musklerne frem mod Team Sydhavsøerne

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Nyborg

Lange udsigter til bypark ved destilleriet: Enten skal vi i gang nu, ellers bliver det først efter touren

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Odense

Voldsomt uheld uden for Odense: Tre biler i harmonikasammenstød

Annonce