Annonce
Odense

Vandværk i Odense lukket: Rester fra forbudt pesticid blev fundet i drikkevandet

Arkivfoto: Colourbox

I sidste uge måtte Vandcenter Syd lukke Lindvedværket efter fund af rester fra forbudt ukrudtsmiddel, og nu er der også fundet rester i drikkevandet fra Dalumværket.

Dalumværket blev onsdag taget ud af drift, efter der var fundet rester af stoffet desphenyl-chloridazon i vandet. Det er et nedbrydningsprodukt fra stoffet ukrudtsmidlet chloridazon, som tidligere blev brugt i dyrkningen af roer, rødbeder og løg. I dag er ukrudtsmidlet forbudt i Danmark.

Drikkevand må ikke indeholde mere end 0,1 mikrogram pr. liter af desphenyl-chloridazon, men i vandet i Dalum fandt Vandcenter Syd ved en test 0,14 mikrogram pr. liter.

Vandcenter Syd testede vandet i Dalum, efter der i sidste uge blev fundet rester af stoffet i vandboringer fra Lindvedværket syd for Odense. Her betød en endnu højere koncentration af stoffet - 0,49 mikrogram pr. liter - at vandværket blev lukket. Siden er de boringer, som indeholder for meget af sprøjtemiddel-produktet, blevet lokaliseret, og driften af værket er blevet omlagt, så det atter kan levere vand til borgerne.

Grænseværdien på 0,1 mikrogram pr. liter gælder generelt for pesticider. Styrelsen for Patientsikkerhed har i lignende sager vurderet, at der for stoffet desphenyl-chloridazon skal være langt større koncentrationer af pesticid i vandet, før det er sundhedsfarligt, skriver Vandcenter Syd i en pressemeddelelse.

De øvrige vandværker under Vandcenter Syd undersøges nu for rester af stoffet, og de foreløbige resultater tyder ifølge vandcentret på, at vandet holder sig under grænseværdien.

- Vores kunder skal trygt kunne drikke vandet i hanerne. Undersøgelsen af samtlige vores værker skal sikre, at vi overholder de grænseværdier, der er sat, siger driftschef i Vandcenter Syd Andreas Bassett.

Resterne af desphenyl-chloridazon i vandet fra Lindvedværket blev opdaget, fordi vandcentret besluttede at teste sine boringer, efter stoffet var blevet fundet hos et vandværk i Jylland. Siden er stoffet også fundet i vand på Sjælland.

- Derfor er det formentlig et landsdækkende problem, vi står med, siger Andreas Bassett.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce