Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vandstrid i Odense Å: Sportsfiskere vil have fri fiskepassage ved opstemning

Kulturmiløet ved den gamle vandmølle er noget af det, politikerne gerne vil bevare i Brobyværk. Foto: Brian S. Carlson
Politikerne insisterer på at beholde opstemning med gammel vandmølle, men vil gerne sikre, at fiskene kan svømme uden om for at finde gydepladser
Annonce

Brobyværk: I sidste uge vedtog kommunalbestyrelsen at sætte hælen ned over for statens ønske om at fjerne opstemningen i Odense Å ved den gamle vandmølle i Brobyværk, fordi den repræsenterer en kulturhistorisk værdi.

Problemet er bare, pointerer Kim Laursen, formand for Faaborg Sportsfiskerklub, at fiskenes opgangs- og gydemuligheder bliver forringet af de menneskeskabte forhindringer.


Kommunen har intet imod forbedringer af det pågældende stryg, så flere slags fisk kan forcere, men vi har stadig en stor interesse i miljøet og udtrykket i centrum af Brobyværk, så en fjernelse af stemmeværket ser vi ikke.

Søren Kristensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget


Han henviser til et notat, DTU Aaqu for 10 år siden lavede til Odense Kommune om, hvad opstemningerne i Odense Å betyder for fiskebestandene:

"Opstemningerne hæver vandstanden og skaber en kunstig dybde og mudrede strækninger på lange strækninger, der oprindeligt har fungeret som optimale gyde‐ og opvækstområder for bl.a. laksefisk som bæk‐ og havørred", forklarer biologerne i notatet.

Stryget i Odense Å i Brobyværk blev indviet under pomp og pragt og ledelse af daværende amtsborgmester Jan Boye i 2002 for at gøre alt godt for fiskene, men løsningen duer ikke, mener biologer og sportsfiskere. Arkivfoto: Nils Svalebøg.

Konkret om opstemningen i Brobyværk konstaterer de:

"Opstemningen på 1,8 meter er bevaret, hvorved cirka fire kilometer naturlige gyde‐ og opvækstområder er gået tabt i den nu langsomt flydende del af hovedløbet."

Annonce

Negativt for fiskebestanden

Biologerne konkluderer i notatet, at de i alt fire opstemninger i hovedløbet af Odense Å har en "særdeles stor negativ betydning på fiskebestanden og den samfundsmæssige værdi af fiskeriet."

DTU Aqua anbefaler fri passage for op‐ og nedstrøms trækkende fisk og en fjernelse af opstuvningszonerne, så de naturlige gyde‐ og opvækstmuligheder genskabes.

Formand for Faaborg Sportsfiskerklub Kim Laursen føjer til:

- Denne undersøgelse viser, hvor svært det er for nedfaldslaks at finde hullet i en spærring, så de kan komme ud i havet efter endt gydning. Laks og havørreder følger strømmen. Det er jo de store fisk, men hvad så med smolten på 15 centimeter? Det er jo det store ædegilde for åens andre rovfisk, når sådan en lille blank fisk svømmer rundt i det stillestående vand ved en opstemning.

Annonce

Undrer sig over kommunen

Videre siger Kim Laursen:

- Det bliver fra kommunens side fremført, at spærringen i en form bør forblive. Det undrer jo, når samme kommune også vil have lystfiskerturister til sommerhusområderne uden for den normale ferieperiode til det at fange havørreder i det fynske havørredseldorado.

Sportsfiskerformand Kim Laursen vil være helt fri for opstemninger i åen. Arktivfoto
Annonce

Fra amtets tid

Formand for Faaborg-Midtfyn Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Søren Kristensen (V), erkender, at der er et sammenfald af forskellige interesser ved åen i Brobyværk:

​- Den løsning, som fungerer nu ved vandmøllen i Brobyværk, er en løsning fra amtets tid. Den skulle netop sikre både de kulturhistoriske interesser med en bevaring af stemmeværket og fiskenes interesser med et stryg ved siden af.

- Kommunen har intet imod forbedringer af det pågældende stryg, så flere slags fisk kan forcere, men vi har stadig en stor interesse i miljøet og udtrykket i centrum af Brobyværk, så en fjernelse af stemmeværket ser vi ikke, fastslår han.

Søren Kristensen tilføjer, at kommunen har en interesse i gode forhold for vandmiljø og fisk og i at tilgodese lystfiskerturismen:

- Det arbejdes der også med på flere måder år efter år, og heldigvis med gode resultater, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce