Brobyværk: I sidste uge vedtog kommunalbestyrelsen at sætte hælen ned over for statens ønske om at fjerne opstemningen i Odense Å ved den gamle vandmølle i Brobyværk, fordi den repræsenterer en kulturhistorisk værdi.
Problemet er bare, pointerer Kim Laursen, formand for Faaborg Sportsfiskerklub, at fiskenes opgangs- og gydemuligheder bliver forringet af de menneskeskabte forhindringer.
Søren Kristensen (V), formand for Teknik- og MiljøudvalgetKommunen har intet imod forbedringer af det pågældende stryg, så flere slags fisk kan forcere, men vi har stadig en stor interesse i miljøet og udtrykket i centrum af Brobyværk, så en fjernelse af stemmeværket ser vi ikke.
Han henviser til et notat, DTU Aaqu for 10 år siden lavede til Odense Kommune om, hvad opstemningerne i Odense Å betyder for fiskebestandene:
"Opstemningerne hæver vandstanden og skaber en kunstig dybde og mudrede strækninger på lange strækninger, der oprindeligt har fungeret som optimale gyde‐ og opvækstområder for bl.a. laksefisk som bæk‐ og havørred", forklarer biologerne i notatet.
Konkret om opstemningen i Brobyværk konstaterer de:
"Opstemningen på 1,8 meter er bevaret, hvorved cirka fire kilometer naturlige gyde‐ og opvækstområder er gået tabt i den nu langsomt flydende del af hovedløbet."
Negativt for fiskebestanden
Biologerne konkluderer i notatet, at de i alt fire opstemninger i hovedløbet af Odense Å har en "særdeles stor negativ betydning på fiskebestanden og den samfundsmæssige værdi af fiskeriet."
DTU Aqua anbefaler fri passage for op‐ og nedstrøms trækkende fisk og en fjernelse af opstuvningszonerne, så de naturlige gyde‐ og opvækstmuligheder genskabes.
Formand for Faaborg Sportsfiskerklub Kim Laursen føjer til:
- Denne undersøgelse viser, hvor svært det er for nedfaldslaks at finde hullet i en spærring, så de kan komme ud i havet efter endt gydning. Laks og havørreder følger strømmen. Det er jo de store fisk, men hvad så med smolten på 15 centimeter? Det er jo det store ædegilde for åens andre rovfisk, når sådan en lille blank fisk svømmer rundt i det stillestående vand ved en opstemning.
Undrer sig over kommunen
Videre siger Kim Laursen:
- Det bliver fra kommunens side fremført, at spærringen i en form bør forblive. Det undrer jo, når samme kommune også vil have lystfiskerturister til sommerhusområderne uden for den normale ferieperiode til det at fange havørreder i det fynske havørredseldorado.
Fra amtets tid
Formand for Faaborg-Midtfyn Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Søren Kristensen (V), erkender, at der er et sammenfald af forskellige interesser ved åen i Brobyværk:
- Den løsning, som fungerer nu ved vandmøllen i Brobyværk, er en løsning fra amtets tid. Den skulle netop sikre både de kulturhistoriske interesser med en bevaring af stemmeværket og fiskenes interesser med et stryg ved siden af.
- Kommunen har intet imod forbedringer af det pågældende stryg, så flere slags fisk kan forcere, men vi har stadig en stor interesse i miljøet og udtrykket i centrum af Brobyværk, så en fjernelse af stemmeværket ser vi ikke, fastslår han.
Søren Kristensen tilføjer, at kommunen har en interesse i gode forhold for vandmiljø og fisk og i at tilgodese lystfiskerturismen:
- Det arbejdes der også med på flere måder år efter år, og heldigvis med gode resultater, siger han.