Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vandskade på Øhavsmuseet truer kulturarv

Øhavsmuseets administration i den gamle banegård blev hærget, da vandet stod højt først på ugen. Foto: Øhavsmuseet
Møbler, malerier og dragter fra Lyø er i fare for at blive ødelagt i forbindelse med, at en varmeveksler har lækket store mængder vand.
Annonce

Faaborg: Søndag morgen kom museumsfolkene hurtigt ud af sengen i Faaborg. En vandskade i museets administrationsbygning i byens gamle banegård havde medført massive skader, og først nu er de ved at have et overblik over omfanget, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det opkald fra alarmselskabet ville jeg sandelig gerne have været foruden, fortæller en meget trist museumsdirektør Peter Thor Andersen.

- Rent lavpraktisk har der været en gennemtæring på en varmeudveksler på museets loft. Det medførte, at der strømmede store mængder af 75 grader varmt vand ned gennem loftet, og det endte i vores depot, hvor vi har museumsgenstande opmagasineret. Det drejer sig hovedsageligt om møbler, malerier og derudover en masse dragter fra Lyø. Det er ikke mindst disse dragter, vi kæmper for at redde. Dragterne er enestående kulturarv ikke alene i Faaborg, men i hele Danmark, fordi vi har så mange dragter, at vi kan udforske og formidle dansk økultur historisk set. Faktisk kommer de allerede til at spille en lille rolle på første etape af det ny Øhavsmuseum, vi åbner senere i år, lyder det fra Peter Thor Andersen i pressemeddelelsen.

Annonce

Kæmpe arbejdsbyrde

Lige nu er skadeservice i fuld gang med at sikre depot og museumsgenstande. Kommunen, der ejer bygningen, og Bevaringscenter Fyn har også hjulpet til.

Store mængder 75 grader varmt vand strømmede ned gennem loftet i Øhavsmuseets administration i den gamle banegård. Foto: Øhavsmuseet

- Vi håber med konservatorernes indsats, at de fleste genstande kan reddes. Det er derudover held i uheld, at samtlige medarbejdere allerede sidder ved hjemmekontorerne, for ellers stod vi med en større udfordring og måtte måske genhuses. Derudover skal det nuværende depot renoveres, så vi kan bruge det til museumsgenstande igen, for vi er meget presset i forhold til opbevaring af vores museumsgenstande, lyder fra Peter Thor Andersen.

Museets depot har været i en anden kommunal bygning, Bryggergården, men den blev sat til salg af kommunen og solgt i 2020. Derfor har museet længe været i gang med at pakke genstande sammen i depotet i administrationen, og det var derfor de sårbare dragter var i bygningen.

Øhavsmuseet er i gang med et større oprydningsarbejde efter uheldet i weekenden. Foto: Øhavsmuseet

- Det er en kæmpe arbejdsbyrde i nogle uger og måneder, hvor vi i forvejen har meget travlt med at bygge et helt nyt Øhavsmuseum på havnen. Den opgave bliver selvsagt endnu større nu. Det er mit håb, at denne her vandskade kan få vores politikere til at være med på, at de næste års udbygning af det ny museum på havnen skal have et depot til vores enestående kulturarv, lyder det fra Peter Thor Andersen.

Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce