Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Kristian Viekilde er talsmand for borgergruppen, der har klaget over en lang række ting ved kommunens godkendelse af motorbanen i Kærby Mose. Han er selv den nærmeste nabo til banen og har allerede oplevet gener i forbindelse med brugen. Arkivfoto: Lasse Hansen
Hensynet til den store vandsalamander er kun en del af problemet med motorsportsanlægget i Kærby Mose, lyder det fra borgergruppen, der er klar til at klage igen, hvis Odense Kommune og Fyens Motor Sport vil gå videre med projektet.

Kærby Mose: I Borgergruppen mod motorsportsanlægget i Kærby Mose afventer man lige nu Odense Kommunes næste skridt, efter at Planklagenævnet kort før jul gav borgergruppen ret og erklærede lokalplanen og dermed motorbanen for ulovlig.

Nævnet valgte at erklære lokalplanen for ugyldig, fordi Odense Kommune ikke havde lavet en konkret vurdering af motorbanens betydning i forhold til en mulig bestand af den fredede stor vandsalamander. Men ifølge borgergruppens talsmand, Kristian Viekilde, er der mange andre grunde til, at kommunen aldrig skulle have godkendt motorsportsanlægget tilbage i 2017.


Jeg håber virkeligt, at embedsmændene i kommunen får vendt skråen en ekstra gang og tænker sig rigtig godt om og ikke bare ser, om de lige kan ændre en smule i tingene, så det passer sammen.

Kristian Viekilde, talsmand for borgergruppen mod motorbanen i Kærby Mose


Borgergruppen vil derfor igen vil klage til Planklagenævnet, hvis man i kommunen vælger at lave en ny miljørapport og lokalplan, der vil lovliggøre banen.

- Vi er selvfølgelig tilfredse med afgørelsen, men den tager slet ikke stilling til den fulde pakke af vores klage, der handler om meget mere end den store vandsalamander. Det handler også om den støj, der kommer fra banen. Og så handler det generelt om, at man har ødelagt et flere hundrede år gammelt moseområde med en stor egeskov og fyldt det op med forurenet jord, der risikerer at ødelægge Vejrup Å, siger Kristian Viekilde og fortsætter:

- Derfor står det også klart, at vi kommer til at klage igen, hvis kommunen og motorklubben går videre med planerne.

Annonce

- Larmer som 10 motorsave

Kristian Viekilde flyttede sammen med sin familie til det gamle gods Vejrupgaard for knap 10 år siden og er i dag den nærmeste nabo til motorsportsanlægget, der ligger lige op ad motorvejen og er nabo til en skydebane.

Selvom der er 500 meter til motorsportsanlægget, og det er omkranset af høje støjvolde, påvirker støjen ham og hans familie.

- Banen har endnu ikke været taget i brug i det omfang, der er planlagt, men vi har allerede været generet af larmen i sommers. Hvor støjen fra motorvejen er sådan en lavfrekvent, konstant lyd, kan man bedst sammenligne larmen fra racerkørslen med lyden fra 10 motorsave, der saver brænde. Det er noget helt andet og er meget mere generende, siger Kristian Viekilde, der håber, at afgørelsen fra Planklagenævnet vil betyde, at Odense Kommune vil genoverveje hele projektet.

- Jeg håber virkeligt, at embedsmændene i kommunen får vendt skråen en ekstra gang og tænker sig rigtig godt om og ikke bare ser, om de lige kan ændre en smule i tingene, så det passer sammen. Vi har igennem hele processen ment, at vi havde en god sag og opfordret til, at man ikke bare begyndte at bygge banen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce