Annonce
Nyborg

Vandkunsten flytter også

Vandkunsten stod cirka her på Kongens Skibsbro indtil mindesmærket Forsavn - i baggrunden - blev rejst sidste år. Arkivfoto: Mogens Rasmussen.
Kommunen vil genopsætte granit-vandkunst på Nyborg Marina. Værket blev til overs på Kongens Skibsbro.

Nyborg: Flere af Nyborgs kunstværker flytter rundt for tiden. Det gælder ikke bare kongestatuen foran rådhuset, men også vandkunsten, der i nogle årtier stod på Kongens Skibsbro i Nyborg Havn.

Der blev ikke plads til værket, da man sidste år satte mindesmærket Forsavn op til ære for de danske krigssejlere. Vandkunsten blev pakket ned på kommunens materialegård, og flere borgere kritiserede, at det blev gemt væk.

Men nu er der planer om at hente det frem i lyset igen. Det fremgår nemlig af dagsordenen til Teknik og Miljøudvalgets møde mandag, at vandkunsten får nyt liv på Nyborg Marina ved de nye "skæve klubhuse".

Vandkunsten blev givet til kommunen af Mogens Pedersen i forbindelse med en renovering af Kongens Skibsbro for nogle årtier siden. Mogens Pedersen var stifter og i mange år direktør for entreprenørvirksomheden Mogens Pedersen A/S, der i dag er en del af Munck-koncernen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce